16 Nisan 2024 Salı
Ana SayfaHaberlerEmzirme Haftası'nda anne sütünün farkındalığına dikkat çekildi

Emzirme Haftası’nda anne sütünün farkındalığına dikkat çekildi

İçerikleri

Anne sütünün ve bebeği emzirmenin bebek sağlığı açısından çok önemli olduğuna değinen Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Doç. Dr. Elif Ünver Korgalı, “Bebekler, dünyaya prematüre, term, hastalıklı ya da sağlıklı bir şekilde gelebilir. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), dünyaya nasıl gelirse gelsin bütün bebeklerin ilk 6 ayında anne sütüyle beslenmesini tavsiye ediyor. Bebeğin büyümesinde ve gelişmesinde etkili olan bütün besin kaynaklarının anne sütünün içeriğinde eksiksiz bir şekilde bulunduğu günümüzde biliniyor. Tam olarak anne sütü ile beslenemeyen veya bu konuda sıkıntıları olan anne ve bebekleri polikliniğimize davet ederek annelerin bebeklerini nasıl emzirdiği üzerinde gözlem yaptıktan sonra sıkıntıyı tespit ederek bu sıkıntının ortadan kaldırılması için gereken yardımı yapmaya çalışıyoruz. Gerek görürsek bu bebekleri günlük olarak polikliniğimize çağırıp emzirme ile ilgili anneye ve bebeğe eğitim veriyoruz. Polikliniğimize geldiğinde hiç emmeyen bebeklerin sadece anne sütüyle evlerine gittiklerine çok tanıklık ettik. Bu nedenle bebeklerini emzirme sıkıntısı yaşayan annelerimiz, kendilerini yalnız hissetmesinler. Bizimle irtibata geçerek destek alsınlar.

Annelerimizin eve döndüklerinde bebekleriyle baş başa kaldıkları zaman kendilerini yalnız ve desteksiz hissettiklerini, kime müracaat etmeleri gerektiğini bilmediklerini biliyoruz. Biz, bir ekip olarak annelerimizin ve bebeklerimizin her zaman yanındayız. Çok kısa bir zaman içerisinde üniversitemiz bünyesinde Sosyal Pediatri Bilim Dalı’nın çatusı altında açacağımız emzirme polikliniği ile daha resmi bir şekilde hizmetlerimizi sürdüreceğiz. Annelerimizin bize ulaşmasını istiyoruz. Anne sütünün her bebeğin hakkı olduğunu ve bize ulaşmaları gerektiğini annelerimize buradan söylüyorum.

Bebeklerin En Özel Besini

Anne sütünün bebekler için en ideal ve en özel besin olduğunu söyleyen Öğretim Üyesi Dr. Ayça Kömürlüoğlu, “Bir bebeğin gereksinimi olan bütün takviyeleri anne sütü barındırmaktadır. Ayrıca anne ile bebeğin arasındaki kuvvetli bağın oluşmasında en önemli etkenlerin başında anne sütü gelmektedir. Anne sütü, bebeğin beslenmesi açısından olduğu kadar bebeğin psikososyal gelişiminde, anne ile bebeğin birbirine bağlanmasında, bebeğin bağışıklık sisteminin gelişmesinde, ekonomik etkenlerde, annenin faydasına olan etkenlerde emzirme olayının etkisini küçümsememek gerekiyor. Anne sütünün bebeği ishalli rahatsızlıklar, idrar yolu enfeksiyonu, pnömoni gibi birçok hastalıktan koruduğu bilinmektedir. Gıdası anne sütü olan bebeklerde bu tür hastalıklara çok sık rastlamıyoruz. Ayrıca anne sütü, bebeğin duyusal gelişimine, bilişsel gelişimine, zeka gelişimine olumlu etki ediyor. Bir bebek anne sütü ile besleniyorsa bağışıklık sistemi daha kuvvetli oluyor, alerjik rahatsızlıklar çok daha az görülüyor, ileriki yaşlarında diyabet, obezite gibi rahatsızlıklara yakalanma riski çok düşüyor. Anne sütünün anneye de olumlu faydaları var. Meme kanseri, yumurtalık kanseri gibi çok ciddi sağlık problemlerine emziren annelerde çok daha az rastlanıyor. Bebeğin ilk 6 ay sadece anne sütü ile beslenmesini yeterli buluyoruz. Devamında ise en az 2 yaşına kadar tamamlayıcı beslenmenin yanı sıra anne sütü ile beslenmeyi kesinlikle tavsiye ediyoruz.” şeklinde konuştu.

Kanguru Yöntemiyle Emmelerini Sağlıyoruz

Yenidoğan Yoğun Bakım Servisi’nde 2 yıldan beri hizmet verdiklerine değinen Öğretim Üyesi Dr. Gaffari Tunç, “Dünyaya yeni gelen bebeklerimizi ve hastane dışında dünyaya gelen bebeklerimizi servise alıyoruz. Prematüre olarak dünyaya yeni gelen bebeklerin takibini serviste yapıyoruz. Bebeklerin servise alınması anne ile olan ilşkilerinin kesilmesi anlamına gelmiyor. Tam aksine servise aldığımız bebeklerin anneleri ile olan ilişkilerini çok sıkı tutuyoruz. Gerek hasta olarak, gerekse de prematüre olarak dünyaya gelen bebeklerimizin, anneleriyle iyi bir etkileşim halinde olmaları ileriye dönük beslenmelerinin düzenlenmesi açısından çok önemli. Biz, serviste kanguru yöntemini uygulayarak bebeklerimizin anneleri ile etkili bir iletişim kurarak annelerini emmelerini ve anne sütü ile beslenmelerini sağlıyoruz. Ayrıca annelerin, bebeklerini her gün görmelerini sağlıyoruz. Anne sütünün artırılmasına yönelik gereken her şeyi uygulama imkanımız var. Böylelikle, bebeklerimiz en az 2 yaşına kadar anne sütü ile beslenerek sağlıklı bir yaşam sürüyorlar.” ifadelerine yer verdi.