18 Nisan 2024 Perşembe
Ana SayfaSağlıkEgzersizin insan sağlığı için 12 faydası

Egzersizin insan sağlığı için 12 faydası

İçerikleri

Hepimiz egzersizin insan sağlığı için faydalarını ve kilo vermeyi kolaylaştırdığını daha önce defalarca duymuşuzdur. Fakat birçok insan gibi her zaman egzersiz için ayıracak vakit bulamıyorsunuz. Yine de, egzersiz yapmaya başlamak için asla geç değildir. Yavaş yavaş başlayabilir ve yaşamınıza daha fazla fiziksel aktivite sığdırmanın yollarını bulabilirsiniz. En fazla faydayı sağlamak amacıyla, yaşınıza uygun egzersizler yapmalısınız. Diğer yandan, egzersizin insan sağlığı için 12 faydası hakkında bilgi edinmek için yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.

1- Kilonuzu Kontrol Etmenize Yardımcı Olur

Diyetle birlikte, egzersiz kilonuzu kontrol etmede ve obeziteyi önlemede önemli bir rol oynar. Kilonuzu korumak için aldığınız kaloriler, yaktığınız enerjiye eşit olmalıdır. Kilo vermek için ise yediğiniz ve içtiğinizden daha fazla kalori harcamalısınız.

2- Kalp Hastalıkları Riskinizi Azaltır

Egzersiz yapmak kalbinizi güçlendirir ve dolaşım sisteminizi iyileştirir. Artan kan akımı vücudunuzdaki oksijen seviyesini yükseltir. Bu durum, yüksek kolesterol, koroner damar tıkanıklığı ve kalp krizi gibi önemli kalp hastalıkları riskinizi azaltmanıza yardımcı olur. Düzenli egzersiz, aynı zamanda kan basıncınızı ve trigliserit seviyenizi de düşürebilir.

3- Kan Şekeri ve İnsülin Seviyelerinizi Dengelemeye Yardımcı Olur

Egzersiz yapmak kan şekeri seviyenizi düşürebilir ve insülininizin daha iyi çalışmasına yardımcı olabilir. Bu durum, metabolik sendrom ve tip 2 diyabete yakalanma riskinizi azaltabilir. Eğer bu hastalıklardan birine sahipseniz, egzersiz bu hastalıkları yönetmenize de yardımcı olabilir.

4- Sigarayı Bırakmanıza Yardımcı Olur

Egzersiz, tütün isteğinizi azaltarak sigarayı bırakmanızı kolaylaştırabilir. Ayrıca, egzersiz sigarayı bıraktığınızda alacağınız kiloyu sınırlamaya yardımcı olabilir.

5- Akıl Sağlığınızı ve Ruh Halinizi İyileştirir

Vücudunuz, egzersiz esnasında ruh halinizi iyileştirebilecek ve daha rahat hissetmenizi sağlayacak kimyasalları serbest bırakır. Bu da, stresle başa çıkmanıza ve depresyon riskinizi azaltmanıza yardımcı olabilir.

6- Düşünme, Öğrenme ve Karar Verme Becerilerinizi Dinç Tutar

İnsanın yaşı ilerledikçe düşünme, öğrenme ve karar verme becerileri zayıflar. Bunu önlemenin yolu, genç yaşlardan itibaren düzenli egzersiz yapmaktan geçiyor. Egzersiz; vücudunuzu, beyninizin yapısını ve işlevini geliştiren proteinleri ve diğer kimyasalları serbest bırakması için ikaz eder.

7- Kemiklerinizi ve Kaslarınızı Güçlendirir

Düzenli egzersiz, çocuk ve gençlerin güçlü kemiklere sahip olmasına yardımcı olur. İlerleyen dönemlerinde yaşa bağlı olarak ortaya çıkan kemik erimesini de yavaşlatabilir. Kas güçlendirme aktiviteleri yapmak kas kütlenizi ve kuvvetini arttırmanıza veya korumanıza yardımcı olabilir.

8- Kanser Riskinizi Azaltır

Düzenli egzersiz yapmak stres seviyenizi azaltır ve daha güçlü bir metabolizmaya sahip olmanızı sağlar. Böylece egzersiz; kolon, meme, rahim ve akciğer kanseri gibi önemli kanserlere yakalanma riskinizi azaltır.

9- İnme Riskinizi En Aza İndirir

Yaşlı bireyler üzerinde yapılan araştırmalar, orta şiddetteki aerobik aktiviteye ek olarak denge ve kas güçlendirme aktiviteleri yapmayı da öneriyor. Çünkü bu şekilde yapılacak egzersizler inme riskinizi azaltmaya da yardımcı olabilir.

10- Uyku Kalitenizi Artırır

Uyku insanın günün yorgunluğunu atmasını sağlayan en önemli dinlenme faaliyetidir. Egzersiz, daha hızlı uykuya dalmanıza ve daha kaliteli bir uyku uyumanızı yardımcı olabilir.

11- Cinsel Sağlığınızı İyileştirir

Düzenli egzersiz, erkeklerde erektil disfonksiyon (ED) riskini düşürebilir. Ayrıca, erektil disfonksiyon (ED) bulunan kişiler için, egzersiz cinsel fonksiyonlarını geliştirmeye yardımcı olabilir. Egzersiz, kadınlarda da cinsel uyarılmayı artırabilir.

12- Daha Sağlıklı ve Uzun Yaşamınıza Yardımcı Olur

Düzenli egzersiz, sağlıklı ve uzun bir yaşam için anahtar niteliğindedir. Araştırmalar fiziksel aktivitenin kalp hastalığı ve bazı kanserler nedeniyle erken ölme riskinizi azaltabileceğini gösteriyor.