Ana SayfaSağlıkEğer Günde 2 Kaşık Yerseniz!

Eğer Günde 2 Kaşık Yerseniz!

İçerikleri

İdeal uyku süremizi, sabah kendimizi dinlenmiş hissetmemizden ve gün içi performansımızdan anlayabiliriz. Eğer ne kadar uyursanız uyuyun ertesi gün kendinizi dinlenmiş hissetmiyorsanız uyku problemi yaşıyorsunuz demektir.

Uzmanlar beslenme şeklinin uykusuzluğu tetikleyebileceğini söylüyor. Peki rahat bir uyku çekmek için hangi besinleri tüketmeliyiz? İşte daha iyi uyumayı sağlayan besinler…

Bitki çayları

Papatya, çarkıfelek çiçeği veya kediotu çayı gibi bitki çayları gece yatmadan içtiğinizde rahatça uyumanızı sağlayacaktır. Çaylar sinirleri ve kasları rahatlatarak uykuyu kolaylaştırır.

Magnezyum

Kara buğday, bal kabağı, çekirdek, deniz ürünleri, yeşil yapraklı sebzeler ve kuru meyveler magnezyum kaynağıdır. Magnezyum kaslarımızı rahatlatan doğal bir sakinleştiricidir. Tritofanı serotonin ve melatonine çeviren magnezyumun eksikliğinde uykusuzluk sorunuyla karşılaşabilir.

Hindi

Hindide yüksek miktarda bulunan tritofan uykuyu kolaylaştırmasıyla bilinir. Bunun yanında iyi bir çinko ve b6 vitamini kaynağıdır. Ancak akşamları rahatsız ederek sizi uyutmayacağı için gündüz yemeniz daha iyi olacaktır.

Çinko

İstiridye ve diğer deniz ürünlerinde, tam tahıllı besinlerde, kuruyemişlerde bulunan çinko da uykuya yardımcıdır. Aynı zamanda çinko tritofanın serotonin ve melatonine dönüşmesi için gereklidir.

Kiraz

Kirazda az miktarda bulunan melatonin hormonu uykuyu düzenlemeye yardımcı olur, uyku süresini artırır.


Hindistan cevizi suyu

Akşam içeceğiniz bir bardak sade hindistan cevizi suyu rahat bir uyku çekmenize yardımcı olabilir. Potasyum, kalsiyum, magnezyum, fosfor ve sodyum içeriğiyle kaslarınızı rahatlatır, uykunuzun bozulmasını engeller.

Kabak çekirdeği

Magnezyum bakımından zengin olan kabak çekirdeği vücudunuzdaki kas liflerini rahatlatarak güzel bir uyku çekmenizi sağlar. Doktorlar günde 2 kaşık kabak çekirdeği tüketilmesini öneriyor

Protein

Et, balık, fasulye, mercimek, kuruyemişler gibi protein bakımından zengin besinler iyi bir gece uykusu için tüketilmeli. Kilonuzdaki her kilogram için 1 gram protein tüketmelisiniz. Örneğin 50 kilo bir kadın 50 gram protein almalı. Ancak sindirimi zor olan yüksek proteinli besinleri yatmaya yakın yememelisiniz.


Yavaş salınımlı karbonhidratlar

Yulaf ve esmer pirinç gibi tam tahıllı besinler kan şekerini dengede tutarak enerjinin vücuda yavas salınmasını sağlıyor. Uyurken de vücudunuz ve beyniniz glikoza ihtiyaç duyuyor. Glikoz seviyesi düştüğünde adrenalin ve kortizol gibi hormonlar salınabilir, bu da sizi uyandırabilir.