19 Nisan 2024 Cuma
Ana SayfaSağlıkDuygusal Zekâ Testleri (EQ)

Duygusal Zekâ Testleri (EQ)

İçerikleri

IQ(Zekâ) probleminiz yok evet, ama niçin istediğiniz kadar başarılı olamıyorsunuz? Bu sorunun aynısını profesörlerde sordular.

İnsanlarda iyi bir IQ düzeyi bulunmasına rağmen niçin başarılı olamıyorlar? Bu araştırmalar sonucunda anlaşıldı ki IQ’nun dışında başka bir şey var o da EQ yani duygusal zekâ. Türkiye’de TEOG veya Üniversiteye giriş sınavlarında her sene ilk 100’e giren öğrencilerin sadece çok az bir kısmının yıllar sonra bile ismini duyabiliriz.

İlk 100’e giren insanların elbette ki zekâ seviyeleri yüksek veya normalüstü düzeydedir. Ancak bizim bu bireylerin yıllar sonra çok az bir kısmının ismini duymamızın sebebi başarılı olabilmek için sadece zekânın yeterli kalmadığıdır.

Duygusal zekâyı ölçen yetenekler, IQ yeteneklerinin karşıtı değildir.

Duygusal zekâ testi; kişisel, kişilerarası, uyumluluk, stresle başa çıkabilme ve genel ruh durumu boyutları olarak 5 boyuttan oluşmaktadır. Test değerlendirilirken ilk olarak toplam boyutları daha sonra tek tek alt boyutları ölçümlenmektedir.

EQ testlerinin farklı sürümleri bulunmaktadır. Bu sürümler farklı yaşlar için mevcuttur. Çocuklar, ergenler ve yetişkinler gibi farklı yaş grupları için yapılan testler vardır.

Araştırmaların sonucuna göre; EQ’da IQ kadar önem taşımaktadır. Sizde veya çocuğunuzda bu problemlerin olduğunu düşünüyorsanız EQ testi yaptırmalısınız.

Uzm. Psk. Elif Yüce