25 Nisan 2024 Perşembe
Ana SayfaHaberlerDünya Covid-19 vakalarında yükselişte! Küresel ölümler artıyor

Dünya Covid-19 vakalarında yükselişte! Küresel ölümler artıyor

İçerikleri

Dünya, ilk koronavirüs vakalarının bildirilmesinden bu yana, sekiz ayda 750.000 ölümle milyon seviyesindeki korkutucu ölüm sayısına yaklaşırken birçok ülke, Covid-19 vaka sayılarında günlük rekor artışlar bildirmeye devam ediyor. Birçok ülke virüsün sıfırlama hayalinden çok uzak olarak pandemiye karşı ikinci tur salgınlarla mücadele ediyor.

Hindistan’da Korkutucu Artış Devam Ediyor

Hindistan koronavirüs enfeksiyonlarında günlük bir rekor artışı daha rapor ederken, Covid-19 kaynaklı ölüm sayısı 47.000’i aştı. Hindistan Sağlık Bakanlığı, enfeksiyonların Perşembe günü bir önceki güne göre 66.999 artarak bugüne kadar yaklaşık 2,4 milyona ulaştığını söyledi. ABD ve Brezilya’nın arkasında dünyanın en büyük dosya yüküne sahip olan ülke, 15 gün boyunca her gün 50.000 veya daha fazla vaka artışı bildirdi.

Hindistan’ın virüsün ilk vurduğu Yeni Delhi ve Mumbai gibi büyük şehirleri vakalarda düşüş kaydetmiş olsa da, ikinci kademe şehirler ve kırsal alanlardaki sayılar artmaya devam ediyor. Bihar, Hindistan’ın en kalabalık üçüncü eyaletidir; bir ülke olsaydı, dünyanın en kalabalık 14’üncü ülkesi olurdu.

Koronavirüs Rakamları 20 Milyonu Aştı

ABD, Hindistan ve Brezilya ile birlikte dünya çapında koronavirüs vakaları 20 milyonu aştı ve birlikte tüm vakaların yaklaşık üçte ikisini oluşturuyor ve birçok yerde yeni salgınlar görülüyor.

Avrupa’da, koronavirüsle savaştıktan iki ay sonra bile, İspanya hastaneleri, hastaların servislere geri dönerken nefes almak için mücadele ettiğini görmeye başlıyor. Bu hafta Zaragoza’da bir sahra hastanesi kurmak için askeri bir acil durum tugayının konuşlandırılması, İspanya’nın Mart ve Nisan aylarında Avrupa ülkesini harap eden koronavirüse karşı zafer ilan etmekten çok uzak olduğunu hatırlatıyor. Yetkililer, sahra hastanesinin bir önlem olduğunu, ancak birkaç ay önce hiç kimsenin günlük ölüm oranının 900’ün üzerinde ölüme ulaştığı sahneleri unutmadığını söylediler.

Hastanelerde Doluluk Oranı Endişeleri Artırıyor

Gelişmiş bir test çabası, enfekte olanların çoğunun asemptomatik ve daha genç olduğunu ortaya çıkarırken, tıbbi tedaviye ihtiyaç duyma olasılıklarını azaltırken, hastaneler daha fazla hasta görmeye başladıkça endişe artıyor. Uzmanlar, Batı Avrupa pandemi üzerinde bir dereceye kadar kontrol kazandıktan sonra İspanya’nın neden komşularından daha fazla mücadele ettiğinin nedenlerini arıyor.

Koronavirüste Avrupa Lideri İspanya

47 milyon nüfusa sahip İspanya, son 14 günde teyit edilen kırk dört bin yeni vaka ile Avrupa’ya liderlik ederken, İtalya tarafından kaydedilen sadece dört bin yedi yüz yeni vaka ve 60 milyon nüfusu ile virüs tarafından sarsılan ilk Avrupa ülkesi oldu. İspanya, ABD, Meksika ve birkaç Güney Amerika ülkesinde yayılmanın kontrolsüz göründüğü Amerika’daki birçok ülkeyle karşılaştırıldığında hala iyi durumda. Ancak İspanya’da Covid-19 ile hastaneye yatışlar, ciddi bir kilitlenmenin sağlık sistemini kırılma noktasına iten virüsün ilk dalgasını durdurmasının ardından vakaların bitme noktasına düştüğü Temmuz başından bu yana beş katına çıktı.

BM daha fazla çatışma konusunda uyardı

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Covid-19 salgınının yalnızca küresel yoksullukla mücadelede ve barışın inşasında kazanımları tehdit etmekle kalmayıp, aynı zamanda mevcut çatışmaları şiddetlendirme ve yenilerini üretme riskini de taşıdığı konusunda uyardı.

BM başkanı, salgın sırasında barışı sürdürme zorluğuyla ilgili bir Güvenlik Konseyi toplantısında yaptığı açıklamada, 23 Mart’taki dünya çapındaki çatışmalarda koronavirüsle mücadele için acil ateşkes çağrısının bir dizi savaşan tarafın gerginliği azaltmak için adımlar atmasına yol açtığını söyledi. ve kavga etmeyi bırak. Guterres, “Ne yazık ki, pek çok durumda pandemi, tarafları düşmanlıkları askıya almaya veya kalıcı bir ateşkesi kabul etmeye sevk etmedi” dedi.

Selefi Genel Sekreter Ban Ki-moon konseye, “Bu salgına yanıt olarak dünyanın milyarlarca insanı tecrit altına alması, uluslararası sınırları kapatması, ticareti ve göçü askıya alması ve çeşitli sektörlerde üretimi geçici olarak durdurması gerçekten şaşırtıcıdır. Ancak silahlı çatışmaları askıya almayı başaramadı.” dedi.