24 Nisan 2024 Çarşamba
Ana SayfaHaberlerDSÖ’den uyarı! Delta varyantından sonra Lambda varyantı yayılıyor

DSÖ’den uyarı! Delta varyantından sonra Lambda varyantı yayılıyor

İçerikleri

Dünyanın ilk defa Hindistan’da görülen Delta varyantıyla mücadele ettiği bugünlerde Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından Lambda varyantı uyarısı yapıldı. Lambda varyantının Latin Amerika’da hızla yayıldığı bildirildi. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), C.37 olarak adlandırılan Lambda varyantının eş zamanlı olarak birkaç ülkede yayıldığını açıkladı. Lambda varyantına ilk defa ağustos ayı içerisinde Peru’da rastlandığı ve yeni vakaların yüzde 82’sini oluşturduğu gelen bilgiler arasında yer alıyor.

29 Ülkede Hızla Yayılıyor

Covid-19 virüsü salgınında kabus bir türlü bitmek bilmiyor. Hindistan’da ortaya çıkan Delta varyantından sonra şimdide Peru’da ortaya çıkan Lambda varyantı dünyaya hızla yayılıyor. C.37 varyantı da denilen Lambda varyantına yedisi Latin Amerika ülkesi olmak üzere toplamda 29 ülkede rastlandı. Ağustos ayı içerisinde Peru’da rastlanan Lambda varyantı yeni vakaların yüzde 82’sini oluştururken, Şili’de tanı konan her 3 vakadan birine Lambda varyantının enfekte olduğu belirlendi. Lambda varyantının bugünlerde Brezilya, Kolombiya, Arjantin, Meksika ve Ekvador’da hızla yayıldığı bildirildi.

Şimdilik Agresif Belirtisi Yoktur

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), daha evvel görülen varyantlar olan Alfa (B.1.1.7), Beta (B.1.351), Delta (B.1.617.2) ve Gamma (P.1) varyantlarını endişe verici olarak değerlendirdikten sonra bu varyantlara karşı dikkatli olunması hususunda önemli uyarılar yapmıştı.

Bugüne kadar Lambda varyantının diğer varyantlardan daha agresif olduğuna yönelik bir belirtiye rastlanmadığını ifade eden DSÖ Viroloğu Jairo Mendez-Rico, “Lambda varyantında daha yüksek enfeksiyon oranları görülebilir. Fakat Gamma ve Delta varyantı ile kıyaslamak için yeterli ve güvenilir bir veri henüz elimizde yoktur. Olası bir durum olsa da şu an itibariyle varyantların daha tehlikeli olduğuna dair bir belirti bugüne kadar görülmedi. Ayrıca ölüm oranlarını artıracağına yönelik bir belirtide yoktur. SARS-CoV-2 virüsünün evrimi süresince daha bulaşıcı bir hale gelme olasılığı olsa da konakçıya daha fazla zarar vermesine gerek yoktur.” dedi.

Aşılar Varyantlara Karşı Koruyor mu?

Covid-19 virüsü aşılarının en etkili savunma sistemi olduğuna da değinen Virolog Mendez-Rico, “DSÖ tarafından dünya genelinde onaylanan bütün aşılar, şu an dolaşımda olan Covid-19 virüsü varyantlarına karşı etkili koruma sağlamaktadır. Lambda varyantına karşıda daha az koruduğuna yönelik endişelenmek için herhangi bir neden bulunmuyor.” ifadelerine yer verdi.