19 Nisan 2024 Cuma
Ana SayfaHaberlerDSÖ’den kritik çağrı! Aşılamada DSÖ rehberine uyun

DSÖ’den kritik çağrı! Aşılamada DSÖ rehberine uyun

Önümüzdeki hafta ve aylar içerisinde Covid-19 virüsü aşılarının ülkeler tarafından uygulanmaya başlayacağını belirten Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, “Ülkeler, aşıların uygulanmasında DSÖ tarafından hazırlanan rehber doğrultusunda hareket ederek öncelikle aşıya en fazla ihtiyacı olanları aşılamalıdır.” dedi.

İçerikleri

Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) İsviçre’nin Cenevre şehrinde bulunan merkezinde video konferans yöntemiyle bir basın toplantısı düzenleyen Dr. Ghebreyesus, “Son günlerde Covid-19 virüsüne karşı geliştirilen aşıların uygulanmaya başlanacağına dair ülkelerden peş peşe açıklamalar geliyor. DSÖ Stratejik Uzmanlar Danışma Grubu tarafından Covid-19 virüsü aşısıyla ilgili yayımlanan ‘Değerler Çerçevesi ve Nüfus Önceliklendirme Yol Haritası’ rehberi doğrultusunda aşılama politikalarının belirlenerek aşılamada önceliğin en fazla ihtiyacı olan kişilere tanınması gerekir.” ifadelerine yer verdi.

Aşıda Öncelik Sağlık Personelinin Olmalı

Aşıda önceliğin sağlık personeline verilmesi gerektiğinin altını önemle çizen Dr. Ghebreyesus, “Sağlık personelinin ve sağlık sistemlerinin korunmasına yardımcı olmak için aşıda önceliğin sağlık personelinin olması gerekiyor. Diğer bir yüksek öncelikli grup ise yaşlarından dolayı ciddi hastalığı bulunanlar ile ölüm riski en yüksek olanlardır. Bu kişilerin korunma altına alınması hem ciddi hastalıkları, hem de ölümleri azaltacağından sağlık sistemlerinin üzerindeki yükte ciddi hafifleme olacaktır. Ayrıca ağır hastalık riski yüksek olan gruplarda aşıda öncelikli olmalıdır. En kısa süre içerisinde sahaya inmeyi istiyor ve ümit ediyoruz.

Çin’in Hubey eyaletine bağlı Vuhan kentinde ortaya çıkan Covid-19 virüsünün kökeniyle ilgili yapılan tartışmalar son zamanlarda yoğunluk kazandı. Covid-19 virüsünün kökenini araştırmak için en kısa süre içerisinde Çin’i ziyaret etmeyi planlıyoruz.” diye konuştu.

Çin’e Bir Araştırma Ekibi Gönderilecek

27 Kasım tarihinde düzenlenen basın toplantısında Çinli bir gazetecini sorusunu yanıtlayan DSÖ Acil Durumlar Programı Direktörü Mike Ryan, “Covid-19 virüsünün yayılımının Çin’den başlamadığını söylemek oldukça spekülatif olur. Covid-19 virüsünün kökeniyle ilgili yapılacak araştırmalara vakaların dünyada ilk görüldüğü yerden başlanması kadar olağan bir şey olamaz. Bu nedenle DSÖ, Covid-19 virüsünün dünyada ilk görüldüğü kente yani Vuhan’a en kısa süre içerisinde bir araştırma ekibi göndermeyi planlıyor.” dedi.

Covid-19 virüsünün kökeniyle ilgili yapılacak araştırmalarda salgının ilk görüldüğü ülke olan Çin’e karşı pasif kalmakla suçlanan Dünya Salık Örgütü, virüsün kökenini araştırmak için araştırmalarını Çin’den başlatacak.