24 Nisan 2024 Çarşamba
Ana SayfaHaberlerDr. Semih Gökart  uyardı; “Ağır metal zehirlenmesine dikkat!”

Dr. Semih Gökart  uyardı; “Ağır metal zehirlenmesine dikkat!”

İçerikleri

Uzmanlar tarafından hızlı üretim amaçlı yapılan ve uzun süre dayanıklılığını koruyan tarım ürünleri ve tohumların ağır metal zehirlenmesi denilen rahatsızlığa yol açtığını bildirildi. Üstelik kişinin bunu fark etmesi oldukça zaman almakta. Doğal olmayan yollarla üretilen ve tamamen artan nüfusa yetiştirme çabasıyla piyasaya sürülen ürünlerde kullanılan ilaçlarda bu zehirlenmeye yol açıyor. Son 10 yıllık süre zarfında ABD nüfusunun büyük oranında ağır metal zehirlenmesine bağlı sorunlar görülmekte. Pekiyi bu ağır metal zehirlenmesi nedir ve uzmanların vatandaşlara bu konudaki önerileri neler?

Ağır Metal Zehirlenmesi Nedir?

Ağır metal zehirlenmesi çeşitli metalik elementlerin vücudumuzda yol açtığı rahatsızlıklara verilen isimdir. Örneğin; arsenik, kurşun, alimünyum, bakır gibi pek çok element vücudumuza girdiğinde zehirlenmelere yol açabilir. Yediğimiz her besin ögesinde bulunabilen bu elementler vücutta hangi organa yerleşirse o organda sorunlara yol açmakta. Hatta psikolojik sorunlardan sistemsel sorunlara kadar pek çok alanda vücuda zararları bulunabiliyor. Özellikle yaşlılarda ve çocuklar daha hızlı seyredip kurtulmasıda bir o kadar yavaş gerçekleşmektedir.

Uzmanlar Uyarıyor! “DNA’ya Zarar Verebilirler!”

Çeşitli elementlerin vücutta birikmesi farklı hastalıkların oluşmasına zemin hazırlıyor. Üstelik bu durum oldukça sinsi ilerlediğinden kişi bu durumun farkında bile olmayabiliyor. Dr. Semih Gökart yaptığı açıklamayla insanları tehlikeli hastalıkların oluşmasına karşılık uyardı. Yaptığı açıklamaya göre; ” Bu maddeler, dokularda birikerek kronik hasarlara yol açabileceği gibi, akut zehirlenmelerden sorumlu olabilirler. DNA hasarına da neden olabildikleri için kanseri de tetikleyebiliyor. Daha çok beyin ve böbreklerde birikmeye meyillidirler ve hücrelerin, organların, sistemlerin normal işlevini bozarak ağır hasarlara uğratabiliyor.” şeklinde durumu izah etti.

Mutfak Eşyalarından Bile Zehirlenmek Mümkün!

Yapılan araştırmalar ortaya koyuyor ki pek çok mutfak eşyası dayanıklı fakat sağlıklı değildir. Metal elementler mutfak eşyalarının yapımında da kullanılır ve hasar gören bu eşyaların kullanımının devam etmesi sonucunda metal zehirlenmesi meydana gelebilir. Özellikle metal kaplar, çizilmiş metal tavalar, çatlamış metal bardaklar veya kullanılan deterjanlarda bile zehirlenme riski bulunmaktadır. Vadesini doldurmuş metal eşyaların kullanılmaması gerektiğini vurgulayan uzmanlar oyuncaklar da dahil sayısız ürünün risk taşıdığını bildirmekteler.