24 Nisan 2024 Çarşamba
Ana SayfaSağlıkHastalıkDomuz gribi belirtileri, nedenleri, görülme sıklığı ve tedavisi

Domuz gribi belirtileri, nedenleri, görülme sıklığı ve tedavisi

Domuz gribi nedenleri, belirtileri, görülme sıklığı ve tedavisi ile haberimizin detayında.

İçerikleri

Domuz gribi aynı zamanda yeni grip, domuz gribi veya grip A / H1N1 olarak da bilinir. Bu grip yenidir çünkü insanlarda ilk kez 2009 kışında ortaya çıkmıştır. Porzin, enfeksiyonun başlangıçta domuzları etkilediği ve patojenin oradan insanlara yayıldığı anlamına gelir. Domuz gribi virüsü, A / H1N1 sınıfının bir alt tipi olarak sınıflandırıldığından, bu grip A / H1N1 ilavesini taşır.

Domuz gribi belirtileri normal grip belirtilerine benzer. Normal gripten farklı olarak mide bulantısı, kusma ve ishal gibi semptomlar nispeten yaygındır. Domuz gribi hem her cinsiyeti hem de tüm yaş gruplarını etkiler. Bununla birlikte, influenza A / H1N1’in özellikle genç yetişkinlerde sık sık ortaya çıkması dikkat çekicidir.

İspanyol Gribi İle Kıyaslama

Dünyanın dört bir yanındaki sağlık yetkilileri, salgın sırasında domuz gribinin İspanyol gribi kadar tehlikeli olabileceğini varsaydılar. Çünkü bu gribe, H1N1 alt tipindeki bir grip virüsü de neden oldu. İspanyol gribi tahminen 50 milyon insanı öldürdü.

Domuz Gribi Görülme Sıklığı Nedir?

Domuz gribi insanlarda büyük ölçekte yalnızca bir kez ortaya çıktı. Amerika Birleşik Devletleri ve Meksika’dan domuz gribi virüsü en az 209 ülkeye yayıldı. Uzmanlar şimdi dünya nüfusunun dörtte birinin A / H1N1 virüsü veya yakından ilişkili varyantlarla enfekte olduğunu varsayıyor.

Robert Koch Enstitüsü (RKI), Ağustos 2010’da pandeminin sonuna kadar toplam 226.000 doğrulanmış yeni grip vakası kaydetti. 258’i domuz gribinden sağ çıkamadı.

Salgının sona ermesinden sonra bile, domuz gribi virüsü ortadan kaldırılmadı. Aksine, geniş çapta yayıldı. Mevsimsel grip virüslerinin yaklaşık üçte biri artık H1N1 alt tipine aittir.

Domuz Gribi Belirtileri Neler?

Domuz gribinin ilk belirtileri enfeksiyondan 1 ila 4 gün sonra ortaya çıkar. Domuz gribi, enfeksiyon zamanından semptomlar ortaya çıkana kadar (kuluçka dönemi) oldukça bulaşıcıdır.

Domuz gribi normal grip veya şiddetli soğuğa benzer. Başlangıçta ateş hızla 40 derecenin üzerine çıkar. Ek olarak, genellikle belirgin yorgunlukla birlikte güçlü bir hastalık hissi vardır. Üşüme (bazen titreme de), vücut ağrıları, boğaz ağrıları, kuru öksürükler, baş ağrıları, kas ağrıları ve ağır mukus salgılanması ile burun akıntısı gibi semptomlar tipiktir.

Normal gripten farklı olarak, sıklıkla ishal, kusma ve bulantı ile birlikte gastrointestinal semptomlar ortaya çıkar.

Bazıları çok belirgin olan domuz gribi semptomları genellikle hızla geçer. Hastalık, komplikasyon olmaksızın 5-7 gün içinde geçer.

Domuz Gribi Nedenleri Nelerdir?

Domuz gribi, domuz gribi virüsünün neden olduğu enfeksiyondur. A / H1N1 alt tipinde bir influenza virüsüdür. Tıp, bu patojeni, ABD’de domuzlarda tespit edildiği 1930’dan beri biliyor. O zamanlar domuzlarla yakın teması olan insanlarda izole domuz gribi vakaları vardı. Bu noktada, domuz gribi virüsü henüz insanlara bulaşamadı.

Virüs o zamandan beri bu yeteneği genetik materyaldeki mutasyonlar yoluyla geliştirdi. Günümüzün A / H1N1 alt tipindeki influenza virüsleri, domuzlardan, kuşlardan ve insanlardan alınan influenza virüslerinden genetik materyale sahiptir. Mevsimsel grip virüsleri, A / H1N1 alt tiplerinin üçte birini içerir.

Domuz Gribi Tedavisi Nasıl Yapılır?

Domuz gribini tedavi etmenin en önemli unsuru başkalarına bulaştırmamaktır. Bu özellikle çocuklar ve yaşla veya hastalıkla ilgili zayıf bağışıklık sistemi olan diğer kişiler ve hamile kadınlar için geçerlidir.

Domuz Gribi İçin İlaç Tedavisi

Etken maddeler oseltamivir (ticari adı: Tamiflu) ve zanamivir (ticari adı: Relenza) domuz gribinin ilaç tedavisi için kullanılmaktadır. Bunlar, nöraminidaz inhibitörleri olarak adlandırılan gruptan virüs önleyici ajanlardır. Domuz gribi virüslerinin çoğalması gereken bir enzimi bloke ederler.

Nöraminidaz inhibitörleri, yalnızca şiddetli domuz gribi vakalarında veya özellikle zayıf olan veya kronik hastalığı olanlarda kullanılır. Bunun bir ana nedeni vardır: oseltamivir ve zanamivir optimum dozda uygulanmazsa, domuz gribi virüslerinin ilaca direnç geliştirme riski vardır. Bu direnç yayılabilir ve virüsü daha da dirençli hale getirebilir. Bu risk, çoğunlukla zararsız domuz gribinden çok daha tehlikelidir.

Ek olarak, birçok uzman nöraminidaz inhibitörlerinin yararlarının ve yan etkilerinin oranının elverişsiz olduğunu düşünmektedir. Yapılan araştırmalara göre hastalık süresini ortalama bir gün kısaltmaktadırlar. Komplikasyon riskini azaltmazlar. Ayrıca karın ağrısı, kusma ve bulantı gibi yan etkiler de nispeten yaygındır. Halüsinasyonlar ve intihar riskinin artması bile oseltamivir ve zanamivir’in yan etkileri arasındadır.