25 Nisan 2024 Perşembe
Ana SayfaSağlıkDiş SağlığıDiş eti çekilmesi neden olur ve nasıl durdurulur? Önlemler ve bitkisel kürler

Diş eti çekilmesi neden olur ve nasıl durdurulur? Önlemler ve bitkisel kürler

İçerikleri

Yanlış fırçalama teknikleri, vitamin eksikliği ve yetersiz bakım gibi nedenler diş eti çekilmesine neden olur. Peki, diş eti çekilmesi nedir? Diş eti çekilmesini nasıl önlenir? Bitkisel kür tarifleri ile tüm merak edilenleri haberimizde derledik. İşte detaylar.

Diş eti çekilmesi, önlem alınmadığı zaman diş kaybına neden olur. Dişi ve diş köklerini saran dişin dokusudur. Doku hasar gördüğünde diş eti geri çekilir. Bunun sonucunda bölgede boşluklar açılır ve mikroplar oluşur. Dişin tüm dokusu ve kemikler zarar görür. Durum daha da ciddileşmeden hastanelerin periodontoloji bölümüne gitmek gerekir. Aksi takdirde dişler düşmeye başlar ve konuşmada güçlük çeker. Haberimizin devamında sizlere konuyla ilgili birtakım ipuçları vereceğiz. Öncelikle diş eti çekilmesi nedir ve neden olur? Daha yakından inceleyelim.

Diş Eti Çekilmesi Nedir Ve Neden Olur?

Diş eti çekilmesi sıklıkla görülen diş problemlerinden biridir. Yavaş ilerlediğinden hemen fark edilmez. Dişin etrafını saran pembe doku zamanla geriye çekilir ve diş kökleri açığa çıkar. Diş kaybı ile sonuçlanan diş problemleri için ilgili hekimden yardım alınması gerekir. Peki, diş eti çekilmesi neden olur? Sorusunun yanıtlarını birlikte inceleyelim.

Yanlış diş fırçası ve fırçalama tekniği:

Sert diş fırçaları ile diş fırçalamanın, dişi daha iyi temizlediği bilgisi tamamen çöp bilgidir. Bu şekilde diş eti ve diş minesi zarar görür. Ayrıca fazla miktarda kullanılan diş macunları da dişleri daha iyi temizlemez. Az miktarda diş macunu ile iki dakika boyunca fırçalanmalıdır.

Diş sıkmak ve gıcırdatmak:

Uykuda diş gıcırdatma ve sıkması, diş dokusunda zamanla aşınmalarına neden olur.

Genetik faktörler:

Aile öyküsünde diş eti problemleri olanların yüzde otuzunda benzer hastalıklara rastlanılır.

Yetersiz diş bakımı:

Doğru bir diş bakımı için günde 2 kez diş fırçalanmalıdır. Ağız ve diş sağlığı için antibakteriyel diş gargaraları tercih edilebilir. Diş ipi kullanarak, diş arasında giren yemek kırıntıları alınmalıdır. Tüm bunların yetersizliği diş tartarlarının oluşmasına neden olur.

Diğer nedenler:

Ağız içi veya dudak çevresine takılan piercinler metal maddeden oluşur. Diş dokusuna teması halinde diş kemiğine baskı yapar. Ayrıca altı ayda bir diş doktoruna gidilmelidir. Tütün kullanmak diş plaklarına neden olur. Diş plakları temizlenmediği zaman diş kaybı ile sonuçlanır. Diş dizaynı bozukluğu(çarpık dişler) ve kafeinli içecekler diğer nedenler arasındadır.

Diş Eti Çekilmesinin Belirtileri Neler?

  • Diş eti çekilmesi belirtileri arasında ilk sırada kanama yer alır. Diş fırçalama esnasında daha yoğun görülür.
  • Pembe ve pembeye yakın diş dokusunda zamanla beyaz ve sarı renkler görülür. Renginde değişmeler meydana gelir.
  • İlerleyen hasarlarda diş dokusu artık ağrı ve sızı yapar. Kişinin yaşam kalitesi düşer.
  • Protein ve vitamin açlığı çeken diş kökleri kendisinden beslenmeye başlar. Böylelikle diş yapısı bozulur ve çekilmeler başlar.

Diş Eti Çekilmesini Sonlandıran Cerrahi Yöntemler

Diş eti problemleri için son nokta cerrahi yöntemlerdir. Artık tedaviye cevap vermeyen diş dokusu için şu tedaviler uygulanır.

Gingivektomi Operasyonu

Bu işlem diş etini doğrudan ilgilendiren bir operasyondur. Diş eti cebinin daha fazla büyümesini engellemek için yapılır. Bir miktar diş eti kesilir ve diş etleri estetik bir görünüm kazanır.

Flep Ameliyatı

Flep ameliyatı, diş eti çekilmesi nedeniyle oluşmuş boşluklar doldurulur. Özellikle kemik erimesi olan hastalarda uygulanır. Destek doku ve kök yüzeyler düzeltilerek, kemik yıkımı önlenir. Diş kökü iyice sabitlenir ve cepler küçültülür.

Mukogingival Operasyonu

Ağız içi dokular üzerinde uygulanan bir operasyondur. Diş protezi kullanan kişilerde yeterli diş eti alanı açmak için tercih edilir. Estetik kaygı bu operasyonla son bulur.

Diş Eti Problemlerini Önlemek İçin Basit Yöntemler

Diş eti problemleri için çok basit yöntemler var. Genel ağız ve diş sağlığı için de uygulanması gerekir.

  • İlk kurak ağız ve diş sağlığı bakımını ihmal etmemektir.
  • Tütün kullanımı varsa derhal bırakılmalıdır.
  • Dengeli ve yeterli beslenmek son derece önemlidir. Dişler ihtiyacı olanı besini bulamadığında kendilerini yerler. Bu durum diş kaybı ile sonuçlanır.
  • Diş bakım ürünlerini kullanmak hem dişi hem diş dokusunu korur. Gargara, diş pastası, diş ipi mutlaka kullanılmalıdır.
  • Sert diş fırçaları yerine yumuşak dokulu olanlar tercih edilmelidir.
  • Yılda en az 6 ay diş hekimine kontrole gidilmelidir.
  • Diş tartarları için profesyonel yardım alınmalıdır. Tartarlar sert ve dişe sıkıca tutunan plaklardır. O nedenle kesinlikle temizlenmesi gerekir.

Diş Eti Çekilmesi İçin Bitkisel Kür Tarifleri

Diş eti çekilmesi için önleyici tedbirler kapsamından bitkisel kür tariflerinden yardım alınabilir. Sizler için İbrahim Saraçoğlu, Suna Dumankaya ve Ahmet Maranki’nin önerdiği tarifleri derledik. İşte o tarifler…

Tarif–1: Prof.Dr. İbrahim Saraçoğlu’ndan kekik kürü

Malzemeler:

  • Bir miktar kekik
  • Bir bardak su

Uygulama: Bir bardak suyun içinde kekiği 5 dakika kaynatın. Soğumaya aldığınız su ile günde 3 defa dişlerinizi fırçalayın. Kekik antibakteriyeldir. Diş dokusuna yerleşen bakterileri öldürür. Kürün faydalı olması için 3 ay boyunca düzenli kullanılması gerekir.

Tarif–2: Suna Dumankaya’dan Hindistan cevizi kürü

Malzemeler:

  • 1 çay kaşığı toz halinde Hindistan cevizi
  • 1 çay kaşığı sumak
  • Yarım çay kaşığı tuz

Uygulama: Tüm malzemeler birbiri ile karıştırılır. Diş fırçalandıktan sonra diş etlerine nazikçe sürülür. Tarifin günlük yapılması gerekiyor.

Tarif–3: Ahmet Maranki’den papatya kürü

Malzemeler:

  • 2 kaşık kurutulmuş papatya
  • 1 bardak su

Uygulama: 1 bardak suyun içinde 2 kaşık papatyayı kaynatın.6 dakika sonra altını kapatıp, soğumaya bırakın. Gün içinde dişlerinizi bu suyla fırçalayın.

Diş eti çekilmesi ciddi bir ağız-diş sağlığı problemidir. Düzenli ağız bakımı ve diş muayenesi olmayı gerektirir. Aksi halde diş kaybı birden fazla artar ve cerrahi müdahaleye ihtiyaç duyulur. O nedenle ağız sağlığı öncelenmelidir.