Diş eti, diş çevresinde bulunan ve diş köklerini sabitleyen dokudur. Bazı diş sorunlarından dolayı diş etlerinde geriye yani aşağıya doğru çekilme görülür. Diş eti çekilmesinin en büyük nedeni diş taşlarıdır. Diş köklerini yer edinen ve devamlı yayılan, kendine yerleşecek yer arayan diş taşları diş etinin olduğu bölgelere doğru ilerler. Bu da diş eti çekilmesine neden olur. Diş etlerinde oluşan herhangi bir problem ilk olarak kanama yoluyla kendini gösterir. Özellikle diş fırçalaması esnasında devamlı kanayan diş etleri bir sorunun olduğunun göstergesidir. Çok yaygın görülür ve önlem alınmazsa diş kaybı görülmesi muhtemeldir.
Diş eti çekilmeleri ikiye ayrılır. Kronikleşen ve sadece 1 – 2 mm çekilen diş etleri olduğu gibi akut olarak adlandırılan ve 3 – 4 mm çekilen diş eti sorunları bulunmaktadır. Akut diş eti çekilmesi oldukça hızlı ilerler ve kanamalara yol açar. Bu da diş taşları ve plağın daha rahat yerleşmesine sebep olur. Plaklar fırçalamayla giderilebilir ancak uzun süre fırçalanmayan dişlerde kalıcı yer edinebilirler. Diş eti çekilmesinin akut mu yoksa kronik mi olduğuysa ancak muayene sonrasında belirlenebilir.
Diş Eti Çekilmesinin Nedenleri
Diş etleri, farklı bir çok sebepten dolayı çekilebilir. Örneğin; genetik yatkınlık yada dişlerin doğru fırçalanmaması nedeniyle çekilme görülür. En büyük neden fırçalama yönteminin yanlış olması yada dişlerin hiç fırçalanmamasıdır. Diğer etkenler diş eti çekilme sürecini hızlandırıp, diş taşlarının yer etmesine yol açar. Yemek yedikten sonra ağız içinde bakteriler meydana gelir. Bu bakteriler ağızda çoğalır ve dişlere yerleşir. Besin artıklarının dişler arasında kalmasıyla beslenirler. Böylelikle diş taşı, plak vb. sorunlar doğar ve diş eti çekilmesi meydana gelir. Diş eti çekilmesinin nedenleri arasında gösterilebilecek pek çok etken vardır. Örneğin;
- Diş yapısının bozuk olması,
- Yaşlılığa bağlı diş eti çekilmesi,
- Diş etinde oluşan dejenerasyon ve iltihaplı hastalıklar,
- Sıkça kürdan vb. cisimlerin kullanılması, ( bu cisimler diş etlerine zarar vermektedir.)
- Diyabet,
- Gebelik dönemi de dahil vücutta oluşan hormonal değişimler
Diş Eti Çekilmesinin Belirtileri
Çok basit ve anlaşılır 2 belirtisi bulunmaktadır. İlk önce ağızda kötü koku oluşumu başlar. Ardından yemek yerken bulunulan ufak ısırıklarda bile diş eti kanamaları görülür. Bu 2 sebep erken muayene olmak için yeterlidir. Diş eti çekilmesinin belirtileri bunlarla sınırlıdır ve görüldüğü anda doktor kontrolünden geçilmelidir. Aksi takdirde diş kaybı meydana gelir.
Diş Taşı Oluşumu Nasıl Önlenir?
Diş taşı, ağız bakımına önem gösterilmediği takdirde meydana gelir. Ağızda oluşan bakteriler plaklara, bu plaklar zaman içinde tartara dönüşür ve dişlerin diplerine yerleşir. Önceleri sarımsı lekeler halinde görülür. Fakat ilerleyen zamanlarda diş diplerinde siyah taşlar halini alır. Dişlerin ön yüzeyinde oluşabilecekleri gibi arka yüzeyine de yerleşirler. Diş eti çekilmesini tetikler ve ağızda kötü koku oluşumuna neden olurlar.
Diş taşı oluşumu, dişlerin düzenli fırçalanmasıyla önlenir. Günde 3 defa fırçalamak plak oluşumunun önüne geçer ve ağızda bakterilerin yaşamasına engel olur. Diş fırçasının erişemediği yerlerde diş ipi kullanılmalıdır. Böylelikle ağızda oluşan bakterilerin beslenip çoğalabileceği hiç bir besin kalıntısı kalmaz.
Diş Taşı Temizliği Nasıl Yapılır?
Diş taşı oluşumunun önüne geçmek için en doğal ve tercih edilen yöntem karbonatla diş fırçalamaktır. Haftada 2 defa macun kıvamına getirdiğiniz karbonat ile dişlerinizi fırçalayabilirsiniz. Bunun yanı sıra portakal kabuğu nadir bilinen plak önleyicilerdendir. Yine haftada 2 kez portakal kabuğunu dişlere sürmek ve bir kaç dakika bu kabukla diş etlerine masaj yapmak oldukça etkili bir yöntemdir.
Hali hazırda var olan diş taşları ise diş doktorları vasıtasıyla temizletilmelidir. Uzun süre diş taşıyla yaşayan kişilerin temizlik sonrası dişlerinde sızlama olduğuna dair şikayetler bulunmaktadır. Bunun sebebi diş taşlarının diş minesine zarar vermesi ve diş köklerini tarumar etmesidir. Diş taşı temizliği sonrası bu kökler açığa çıkar ve sızlama yapabilir. Bu gibi şikayetlerin oluşmaması için 6 ayda bir muhakkak diş taşı temizliği yaptırılmalı ve oluşumu engellemek için düzenli olarak fırçalanmalıdır.
Evde diş taşı temizliği sanıldığı kadar kolay değildir. Düzenli fırçalanmayla ilerlemesi durdurulabilir. Fakat evde uygulanacak yöntemler diş minesine zarar verebilir. Diş taşı oldukça serttir ve dişe çok sağlam tutunurlar. Düzenli ağız bakımıyla zaman içerisinde kendiliğinden yok olduğu da bilinir. Fakat bu uzun bir süreci kapsar. Yani diş taşı temizliğini uzman kontrolünde yaptırıp daha sonra ağız bakımına özen göstermek en doğru tercih olacaktır.