15 Ekim 2024 Salı
Ana SayfaHaberlerDijital bağımlılık ve pandemi süreci çocuklarda obeziteyi artırdı

Dijital bağımlılık ve pandemi süreci çocuklarda obeziteyi artırdı

İçerikleri

Covid-19 virüsü salgınının neden olduğu pandemi sürecinde obezitenin çocuklarda artmaya başladığına değinen ve dijital bağımlılıkla ilgili de önemli bilgiler paylaşan Düzce Üniversitesi Geleneksel Tamamlayıcı Tıp Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ertuğrul Kaya, “Dijital bağımlılık sonucunda çocuklarda fiziksel ve ruhsal sorunlar gelişebilmektedir. Çocuklar fiziksel akranlarıyla vakit geçirmeyi ve fiziksel aktiviteler yapmayı ihmal etmemelidir.” dedi.

Pandemi Çocukların Hareket Kabiliyetini Sınırladı

Pandemi süreciyle birlikte çocukların hareket kabiliyetinin kısıtlandığını söyleyen Prof. Dr. Kaya, “Çocuklar, tabiatları gereği hareket etmeyi ve oyun oynamayı çok seviyorlar. Aynı zamanda konuşmak, zıplamak çocukların en büyük eğlencelerindendir. Çocuklarda eklem, tendon, kemik ve kas yapısının sağlıklı olması ve sağlıklı büyüyebilmeleri için hareket etmeleri olmazsa olmazdır. Bunun içinde çocuklar koşmak, gezmek, oyun oynamak isteyerek sürekli hareket etme eğiliminde olurlar. Ancak neredeyse 1,5 yıldan bu tarafa süren pandemi döneminden dolayı çocuklar yeteri kadar hareket edemedi. Okula da kısa bir dönem gidip gelebildiler.” ifadelerine yer verdi.

Dijital Bağımlılıkta Artış Var

Pandemi süreciyle birlikte çocukların bilgisayar ve telefon bağımlılığında artış olduğunu kaydeden Prof. Dr. Ertuğrul Kaya, “Pandemi süreci çocukların sosyalleşmesinin önünde çok büyük bir engel teşkil etti. Pandemi sürecinde evde vakit geçirmekten sıkılan çocuklar, bilgisayar ve telefon başında fazla vakit geçirince bu tür dijital aletlere karşı bağımlı oldular. Bu dijital bağımlılık ise çocukların fiziksel ve psikolojik gelişimini olumsuz etkiledi. Bunun neticesinde de çocuklarda görülen obezitede kayda değer artış var.

Pandemi sürecinde çocuklara çok dikkat edilmesi gerekiyor. Obezite çocuklarda nadir görülen bir sağlık problemiydi. Pandemi süreciyle birlikte çocukların gelişiminde ciddi zorlanmalar olduğunu gözlemliyoruz. Çocuklar, bu süreçte sosyal mesafeyi ihmal etmemek koşuluyla fiziksel aktiviteyi artırarak günlerini hareketli geçirmelidirler.” diye konuştu.

Akranlarıyla Vakit Geçirmeleri Şart

Dijital bağımlılıktan fiziksel ve ruhsal gelişimin zarar gördüğü uyarısında bulunan Prof. Dr. Kaya, “Çocuk eğitiminin çok farklı olduğu günümüzde uzmanlar tarafından sürekli dile getirilmektedir. Çocukların sosyal gelişimlerini sağlıklı bir şekilde tamamlayabilmesi için akranlarıyla vakit geçirerek sosyal aktivitelerde bulunmaları şarttır. Bu sosyal gelişim süreci bilgisayar ya da telefon başında tamamlanmaya başlandığı zaman hem fiziksel, hem de ruhsal gelişimde çok ciddi sağlık problemleriyle karşı karşıya kalınabilmektedir.” şeklinde konuştu.