28 Mart 2024 Perşembe
Ana SayfaHaberlerCovid testi pozitif çıkan biri ilaçlarını almazsa virüsü hızlı yayar

Covid testi pozitif çıkan biri ilaçlarını almazsa virüsü hızlı yayar

İçerikleri

Covid-19 virüsü ilaçlarının yan etkilerini gerekçe göstererek ilaçlarını almayan Covid-19 virüsü enfekte olmuş vakanın, Covid-19 virüsünün neden olduğu enfeksiyonu daha ağır geçireceğini ve virüsü hızlı yayabileceğini ifade eden Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Bünyamin Sertoğulları, Sağlık Bakanlığı’nın ücretsiz olarak temin ettiği ilaçları bilinçli olarak içmeyenlere ya da ilaçları kullanmayı ihmal edenlere önemli bir uyarıda bulundu.

 İyileşme Süresini Kısaltıyor

Covid-19 virüsü ilaçlarının üretimi esnasında ilk yapılan işlemin güvenlik testi olduğunu ve vatandaşların içinin rahat olması gerektiğini kaydeden Prof. Dr. Sertoğulları, “İlaçların alınabileceği dozda yan etkilerinin olup olmadığı kontrol edilmektedir. Bu ilaçlar, direkt Covid-19 virüsüne etki etme niteliğine sahip ilaçlar değil. Sadece bu ilaçlar üzerinde yapılan araştırmalar neticesinde bu ilaçların Covid-19 virüsünün neden olduğu enfeksiyonun iyileşme süresini 10 günden 4 güne kadar kısalttığı tespit edilmiştir. Bu ilaçları yan etkilerini gerekçe göstererek kullanmayan vatandaşlarımız, bize tekrar müracaat ettikleri zaman yan etkileri bu ilaca göre çok daha fazla olan ilaçları vermek mecburiyetinde kalıyoruz.” dedi.

Vakalara Zarar Verecek İlaca Başlanmaz

Vakaların sağlığına zarar verecek bir ilaca başlanmasının kesinlikle söz konusu olamayacağını ve vatandaşlarımızın bundan emin olması gerektiğine değinen Prof. Dr. Sertoğulları, “İlaç incelendiği zaman bizi korkutacak kadar yan etkilerinin olduğu ifade edildi. Ancak bu yan etkilerin görülmesi binde veya 10 binde bir kadar düşük bir ihtimal. İlacın en sık rastlanan yan etkileri hayati risk içermeyen ve bizim kontrol edebileceğimiz yan etkilerdir.” diye konuştu.

İlacın Kullanılmaması Bulaş Hızını Artırır

Özellikle Covid-19 virüsü testi pozitif çıkan gençlerin bir çoğunun ilacı kullanmak istemediklerini belirten Prof. Dr. Sertoğulları, “Gençlerin Covid-19 virüsünün neden olduğu enfeksiyon sürecini ilaçsız atlatma şansları bir hayli fazla olsa da ilaç kullanmadıkları zaman enfeksiyon süreci çok daha uzun sürebileceği gibi kendilerine enfekte olmuş olan Covid-19 virüsünü daha hızlı yayma ve sevdiklerine bulaştırma riski artmaktadır. Kendisi enfeksiyon sürecini daha hafif geçirse de ilaç kullanmadığı için bu süreci uzatan ve annesine, babasına ve sevdiklerine virüsü enfekte eden gençlerle çok sık karşılaşıyoruz.” şeklinde konuştu.