25 Nisan 2024 Perşembe
Ana SayfaSağlıkCovid sürecinde yalnızlığı yenmenin, önlemenin 6 yolu

Covid sürecinde yalnızlığı yenmenin, önlemenin 6 yolu

İçerikleri

Koronavirüs nedeniyle dış ortam oldukça risklidir. Bu nedenle virüsten korunmanın tek yolu kendinizi sosyal ortamlardan izole etmektir.

Ancak, Covid-19 enfeksiyonu nedeniyle karantina süreci çoğu kişi zor zamanlar anlamına gelir. Karantina koşulları, bazı kişilerde kaygı, depresyon ve zihinsel sağlık sorunlarına yol açabilecek yalnızlık duygusunu ortaya çıkarabilir.

Ruh sağlığı sorunları ve yalnızlık hissi bağışıklığın zayıflamasına yol açabilir. Bu nedenle, karantina sürecinde mümkün olduğu kadar farklı faaliyetlerle meşgul olmak ruh sağlığını koruma açısından etkili olabilir.

Pandemi Sürecinde Yalnızlığın Üstesinden Gelmenin 6 Yolu

Covid sürecinde devamlı karantinada bulunmak, arkadaş ve akrabalardan uzak kalmak yalnızlık duygusunu açığa çıkarabilir. Bazı yöntemlerle bu süreci daha kolay atlatabilirsiniz.

Ayrıca, karantinada çeşitli hobiler ve faydalı alışkanlıklar edinerek kişisel gelişiminize katkı sağlayabilirsiniz. Böylece, yalnızlık duygusunu doğal yollarla yenmeniz de kolay olur. İşte, Covid sürecinde yalnızlığı yenmenin 6 yolu:

1- Olumlu Haberlere Odaklanın

Covid Pandemisi hakkında genel ve doğru bilgilere sahip olmak sizi gereksiz endişelerden koruyabilir. Dünyada veya ülkede neler olup bittiğini bilmek, beyninizi meşgul ve güncel tutmak için iyi bir yöntemdir.

Toplumda virüsle ilgili çok fazla endişe ve korku hakimdir. Bu nedenle olumsuz haberlere çok fazla odaklamadan olumlu haberleri takip etmeye özen göstermelisiniz.

Bu süreçte hızlı ve bilinçli karar vermek çok önemlidir. Örneğin, haber tüketimini sınırlamak kendi kontrolünüzde olmalıdır. Böylece, kendinizi zihinsel ve ruhsal açıdan daha sağlıklı hissedebilirsiniz.

2- Sürekli Aktif Olun

Aktif olmak, zihinsel ve fiziksel olarak aktif olma anlamına gelir. Bütün gün evinizde otururken aktiviteleri yönetmek bazen zor olabilir. Bu yüzden, kendinizi yalnız hissettiğinizde zihinsel olarak başa çıkmanıza yardımcı olacak bir faaliyeti deneyebilirsiniz. Örneğin kitap okumak, günlük tutmak veya egzersiz yapmak aktif olmanıza yardımcı olabilir.

3- Yeni Bir Şeyler Deneyin

Karantina dışındaki zamanlarda birçok faaliyeti yapmak için yeterli zamanınız olmayabilir. Fakat, karantina dönemleri, hayatınıza daha fazla değer katabilecek yeni ve anlamlı aktiviteler denemek için iyi bir fırsat olabilir. Örneğin bu süreçte yemek yapmayı, çevrimiçi kurslara katılmayı veya bağış toplama etkinliklerine katılmayı deneyebilirsiniz.

4- Yakınlarınızla İlişkilerinizi Sürdürün

Sosyal izolasyon sürecinde yapabileceğiniz en önemli faaliyetlerden biri de yakınlarınız ile ilişkilerinizi sürdürmektir. Ancak, Covid nedeniyle sevdiklerinizle fiziksel olarak ilişki kurmanız mümkün olmayabilir. Bu nedenle teknolojiyi bu amaç için etkili bir araç olarak kullanabilirsiniz.

Sesli veya görüntülü aramalar yoluyla arkadaşlarınız, aileniz veya akrabalarınızla ilişkilerinizi sürdürmeyi deneyebilirsiniz. Ayrıca, metin mesajları, e-posta ve sosyal medyayı ilişkilerinizi sürdürmek için kullanabilirsiniz.

Bir süredir görüşmediğiniz kişilerle bu şekilde bağlantı kurmak kendinizi iyi hissetmenize yardımcı olabilir. Bu aktiviteler Covid nedeniyle ortaya çıkan yalnızlık duygusunu yenmenize de katkı sağlar.

Diğer yandan, karantina şartlarından etkilenen tanıdıklarınız yardim etme fırsatı elde edebilirsiniz. Böylece, onların da içinde bulunduğu yalnızlık duygusundan kurtulmalarına yardımcı olabilirsiniz.

5- Rahatlatıcı Aktivitelerde Bulunun

Herkesin yapmaktan hoşlandığı bazı aktiviteler vardır. Bu aktiviteler rahatlamanıza ve kendinizi sakinleştirmenize yardımcı olur.

Karantinadaki yalnızlık duygusunun üstesinden gelmek için bu tarz aktiviteleri mutlaka denemelisiniz. Bu aktiviteler genelde rutin hayatta yaptığınız en basit faaliyetlerdir.

Karantina sürecinde zihinsel stres veya problemlerden kaçınmak için tek başınıza yapabileceğiniz bazı aktiviteleri rutin olarak sürdürebilirsiniz. Örneğin duş almak, çocuklarınızla oyun oynamak, evcil hayvanınızla ilgilenmek, yemek yapmak, sevdiğiniz bir programı seyretmek, bir fincan çay veya kahve içmek, kitap okumak, resim yapmak veya yazı yazmak gibi hoşlandığınız aktivitelere zaman ayırmak karantina sürecini sorunsuz bir şekilde anlatmanıza yardımcı olabilir.

6- Hobilerinize Zaman Ayırın

Hobiler, Pandemi sürecini daha sağlıklı atlatmanıza yardımcı olabilecek en önemli uğraşlar arasındadır. Daha önce yeterince vakit ayıramadığınız hobilerinize Koronavirüs sürecinde daha fazla vakit ayırabilirsiniz.

Evinizde çeşitli hobiler yaparak Pandemi sürecindeki yalnızlıktan kurtulabilirsiniz. Örneğin kitap veya farklı bir şeyler okumak, yazmak, film izlemek, şarkı söylemek, müzik aleti çalmak, dans etmek, sanat veya el işi aktiviteleri yapmak Covid sürecinde rahatlıkla yapabileceğiniz hobilerden bazılarıdır.

Hobilerle uğraşmak zihninizin uzun bir süre meşgul olmasını sağlar. Böylece, zihinsel ve ruhsal açıdan kendinizi rahatlamış hissederseniz.

Yalnızlık hissi ruh sağlığınız açısından önemli dezavantajlar ortaya çıkarabilir. Bu nedenle, sosyal izolasyon sürecinde yalnızlık duygusunu kontrol etmek son derece önemlidir.

Olumsuz duygular zihinsel sağlığınızı etkileyebilir. Dolayısıyla fiziksel sağlığınızı da olumsuz etkileyebilir. Bağışıklık sisteminizin güçlü olması, sağlıklı bir zihin ve olumlu düşüncelerle bağlantılıdır. Bu yüzden, stresinizi azaltabilecek ve Koronavirüs nedeniyle oluşan yalnızlık duygusunu giderebilecek çeşitli aktiviteler yapmalısınız.

Sosyal izolasyon, sevdiklerinizle ilişki kurmanız için iyi bir fırsat olabilir. Hobilerinize ve eğlenceli aktivitelere odaklanarak karantina sürecini daha verimli ve huzurlu geçirebilirsiniz. Bu yöntemleri deneyerek zihinsel sağlığınızı iyileştirebilir ve Covid nedeniyle oluşan yalnızlık hissini kolayca yenebilirsiniz.