26 Nisan 2024 Cuma
Ana SayfaHaberlerCovid-19 virüsü damarlarda pıhtı oluşum riskini artırıyor

Covid-19 virüsü damarlarda pıhtı oluşum riskini artırıyor

İçerikleri

Covid-19 virüsünün enfekte olduğu insan sayısı dünya geneleinde her geçen gün artarken, virüsün sadece akciğerlere değil, diğer organlara da ciddi hasarlar verdiği uzmanlar tarafından dile getiriliyor. Vücutta sistemik bir tutuluma neden olarak damarlarda pıhtı riskini artıran Covid-19 virüsü, özellikle kalp ve damar rahatsızlıklarında riski artırıyor.

En Fazla Ölüme Sebebiyet Veren Hastalık

Kalp ve damar hastalıklarının dünya çapında çok sık rastlanan ve en fazla ölüme sebebiyet veren rahatsızlık olduğuna değinen Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Hüseyin Bozbaş, “Dünya çapında yaşanan ölümlerin yüzde 40’dan fazlası kalp ve damar hastalıklarından kaynaklanan rahatsızlıklardan gerçekleşmektedir. Bu oranda dünyadaki ölümlerin yarıya yakınının kalp ve damar hastalıklarına bağlı olduğunu gösteriyor. Kalp ve damar hastalıkları için çağın hastalığı tabiri kullanılabilir. Ülkemizde de bir yıl içerisinde 200 bini aşkın kişi, kalp ve damar hastalıklarının neden olduğu rahatsızlıklardan dolayı hayatını kaybetmektedir.” dedi.

Ülkemizin Karnesi İyi Değil

Ülkemizin gelişmiş ülkelerle kıyaslandığı zaman kalp ve damar rahatsızlıklarının görülme sıklığı bakımından karnesinin iyi olmadığını kaydeden Prof. Dr. Bozbaş, “Avrupa Birliği ülkeleri içerisinde kalp krizi geçirme yaşına bakıldığı zaman kadınlarda 65, erkeklerde ise 55 yaş olduğu görülüyor. Ülkemizde ise bu yaş kadınlarda 55, erkeklerde ise 45-50 yaş arasına kadar inmektedir. Yani ülkemizde kalp krizi yaşının Avrupa Birliği ülkeleri ile kıyaslandığı zaman 10 yıl daha erken olduğu görülüyor. Ülkemizde kalp ve damar rahatsızlıklarının daha erken görülmesindeki ana etkenler ise aşırı kilo, sigara kullanımı, stresli yaşamdır.” ifadelerine yer verdi.

Covid-19 Virüsü Pıhtı Eğilimini Artırıyor

Dünya genelinde her geçen gün daha fazla insana enfekte olan ve etkisini artıran Covid-19 virüsü salgınının insan sağlığına çoklu etki yaptığını ifade eden Prof. Dr. Hüseyin Bozbaş, “Covid-19 virüsü sadece akciğerlerde değil, diğer organlarda da tutulum yapmaktadır. Burada sistemik bir tutulumdan bahsedilebilir. Covid-19 virüsünün kalp ve damar sistemleri üzerinde oluşturduğu hasar çok ciddi olabiliyor. Çünkü Covid-19 virüsü pıhtıya eğilimi artırıyor. Yani damarlarda pıhtı oluşmasını tetiklemektedir. Covid-19 virüsü kalp ve damar sağlığını hayati tehlike oluşturabilecek kadar ciddi tehdit etmektedir. Ülkemizde kalp ve damar hastalıkları Avrupa Birliği ülkelerine göre daha erken yaşlarda görüldüğünden, Covid-19 virüsü var olan riski daha da artırmaktadır. Kalp ve damar hastalıklarına yaşlı insanlarda daha sık rastlandığından Covid-19 virüsü bu insanlarda daha ciddi tehdit oluşturmakta ve öldürücü olabilmektedir.” diye konuştu.

Pandemi Sürecinde Tedavi Aksatılmamalı

Kalp ve damar rahatsızlığı bulunan yaşlı insanların Covid-19 virüsünden korunmada daha dikkatli olması gerektiğine vurgu yapan Prof. Dr. Bozbaş, “Özellikle havaların soğuması ve üst solunum yolu rahatsızlıklarının artmasıyla birlikte virüsün görülme sıklığının daha da artacağı tahmin edilmektedir. Kış mevsimindeki soğuk havalar insanları kapalı alanlarda daha fazla vakit geçirmeye yönlendirecektir. Bu nedenle maske, sosyal mesafe ve hijyen kurallarında çok daha titiz olunmalıdır.

Covid-19 virüsü 65 yaş ve üstü insanlarda kronik hastalık yükü daha yüksek olduğundan daha ölümcül olabilmektedir. Kalp ve damar rahatsızlığı bulunan hastalar, pandemi sürecinde tedavilerini aksatmamalıdır. Yine pandemi sürecinde uyku düzenine çok dikkat edilmeli, stresten uzak kalınmalı, dengeli ve sağlıklı beslenilmelidir. Ayrıca gün içerisinde yeterli seviyede fiziksel aktivite de bulunulmalıdır.

Havaların soğuması dışarıya çıkmaya engel olacağından ev içerisinde hareketli olmaya çok dikkat edilmelidir. Hekim onayı alınarak yürüme bandında yürüyüş yapılabilir ve bisiklete binilebilir. Hekim onay verdiği takdirde ev içerisinde sık sık hareket edilmeli ve kültür fizik hareketleri yapılmalıdır. Gün içerisinde 30-60 dakika aralığında terleyecek şekilde egzersiz yapılması hem kalp ve damar sağlığı için hem de bağışıklık sisteminin güçlenmesi için önemlidir. Gün içerisinde yeterli miktarda sıvı alımı da çok önemlidir.” şeklinde konuştu.

Pandemi Sürecinde İnsanlar Kilo Aldı

Pandemi sürecinde genellikle evde vakit geçiren insanların kilo aldığını söyleyen Prof. Dr. Bozbaş, “İnsanlar, pandemi sürecinde kilolarını kontrol altında tutmaya çok özen göstermelidir. Obezite Covid-19 virüsü enfekte olma riskini artırmaktadır. Bu nedenle herkesin ideal kilosunda olması için yeterli ve dengeli beslenmesi, porsiyonlarını azaltması, sebze ağırlıklı beslenmesi ve karbonhidrat içeren gıdalardan kaçınması önemlidir.” dedi.