28 Mart 2024 Perşembe
Ana SayfaHaberlerCovid-19 vaka sayıları aşı ile terse dönecek!

Covid-19 vaka sayıları aşı ile terse dönecek!

İçerikleri

Covid-19 virüsü enfekte olan vaka sayılarının tersine dönmesi için aşının olmazsa olmaz olduğuna değinen Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Coşkun Usta, “Covid-19 virüsü günlük vaka sayılarını tersine döndürmek için maalesef aşıdan başka hiçbir şansımız bulunmuyor. Aşılar insanlara uygulandıkça kendimize geleceğiz ve normal yaşamlarımıza dönüş yapacağız.” dedi.

Aşı Karşıtlığı Yanlış Tavır

Covid-19 virüsü aşısına karşı olmanın doğru bir yaklaşım tarzı olmadığına özellikle vurgu yapan Tıbbi Farmakoloji Ana Bilim Dalı Üyesi Prof. Dr. Coşkun Usta, “Dünyadaki bütün ülkeler tarafından Covid-19 virüsüyle daha etkili mücadele edebilmek için aşı temin edebilmek adına çok ciddi çalışmalar yürütülmektedir. Toplum, aşı hakkında maalesef çok bilinçli değil. Bu nedenle Covid-19 virüsü aşısının ne olduğunun, üretiminin nasıl yapıldığının ve aşının faydalarının bilinmesinin yanı sıra bunlarla ilgili toplumun bilinçlendirilmesine gereksinim var.” ifadelerine yer verdi.

Aşılar En Fazla Sağlık Personelini Güçlü Kılacak

Dünya genelinde aşı ile ilgili yürütülen her çalışmanın ayrı bir kıymeti olduğunu belirten Prof. Dr. Usta, “Covid-19 virüsü salgınında dünyada ikinci dalganın yaşandığı ve vaka sayılarının çok yüksek çıktığı bu zor süreçte vaka sayılarını terse çevirmek için maalesef aşıdan başka hiçbir şans bulunmuyor. İnsanlar aşı vurulmaya başladıkça kendilerine gelecek ve normal yaşamlarına geri dönüş sürecine gireceklerdir. Aşıların vurulmaya başlanması en fazla sağlık personelini güçlü kılacaktır. Kronik rahatsızlığı bulunan insanlara da aşı uygulanacaktır. Aşılar uygulandıkça da aşı karşıtı olan insanlar, ne kadar yanlış bir düşünceye kapıldıklarının çok net bir şekilde farkına varacaklardır. Aşının net etkilerinin görülmesi için mart ve nisan aylarını beklemek gerekiyor. Covid-19 virüsüne karşı aşının bulunması insanlık için çok büyük bir çağ atlama anlamına geliyor. Tıp camiası olarak hem mutluyuz, hem de gururluyuz. Aşı uygulandıkça insanlık ciddi bir travmadan geri dönüş yapacaktır.” diye konuştu.

Bazı İnsanlar Aşıyı Basite Alıyorlar

Aşı karşıtlığının doğru bir tavır olmadığına ve bazı insanlar tarafından aşının çok basite alındığının da önemle altını çizen Prof. Dr. Coşkun Usta, “Her şeyden önce şunun çok iyi bilinmesi gerekiyor ki insanlar neye karşı olduklarının farkında olmalıdır. Aşıya karşı çıkılması kesinlikle doğru bir tavır olarak görülemez ve görülmemelidir. Aşı hakkında hem kendimiz doğru bilgilendirmeye, hem de yakınlarımızı doğru bilgilendirmeye bu süreçte çok ihtiyacımız var. Öyle insanlar var ki aşıya sadece kendisinin karşı çıkmasıyla kalmıyor, kendi yakınlarına da düşüncelerini empoze ederek onları aşı olmamaları için ikna etmeye çalışıyor. Bu sonuç olarak çok büyük ve içinden çıkılmaz problemlere neden olabilir. Kendilerini o kadar çok önemsiyorlar ki ‘Kesinlikle aşı olmam. Vücudumdan bir şey öğrenmenin peşindeler.” gibi saçma düşünceler üreterek aşı karşıtlığına yönelik bir kampanya başlatma gayreti içerisindeler.” şeklinde konuştu.