28 Mart 2024 Perşembe
Ana SayfaHaberlerCovid-19 aşısı zorunlu olacak mı? Bakan Koca’dan önemli açıklamalar

Covid-19 aşısı zorunlu olacak mı? Bakan Koca’dan önemli açıklamalar

Covid-19 virüsüne karşı geliştirilen aşıya dair sözleşmelere imza atıldı. 11 Aralık tarihi itibariyle Covid-19 virüsü aşılarının uygulanması için ilk çalışmalara başlanacak. Herkes tarafından merak edilen soru ise ‘Covid-19 virüsü aşısı zorunlu olacak mı?’ Bu konuya dair yetkililer tarafından yapılan açıklamaları haberimizin içeriğinde bulabilirsiniz.

İçerikleri

Covid-19 virüsüne karşı yürütülen aşı çalışmalarından art arda gelen iyi haberler, dünyayı bunaltan pandemi sürecinde herkese moral oldu. Çin tarafından geliştirilen Covid-19 aşısı için Türkiye ile Çin arasında sözleşmelere imza atıldı. 11 Aralık tarihi itibariyle Covid-19 aşısının uygulanması için Sağlık Bakanlığı birimleri harekete geçecek. Covid-19 aşısının zorunlu olup olmayacağı ile ilgili açıklamalar ise art arda geldi.

Hedef Aşının Aralık Ayında Yoğun Uygulanması

Aralık ayı içerisinde Covid-19 aşısını yoğun bir şekilde uygulamayı hedeflediklerini ve buna yönelik yoğun bir çalışmanın sürdüğünü ifade eden Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “İnaktif olarak adlandırdığımız, teknik olarak her türlü bilgiye sahip olduğumuz ve yan etkilerinin az olduğunu tespit ettiğimiz Covid-19 virüsü aşısından 50 milyon doz temin edilmesi için gerekli imzalar atıldı. İçerisinde bulunduğumuz Aralık ayı içerisinde 20 milyon doz Covid-19 virüsü aşısını temin etmeyi planlıyoruz. Yine 2021 Ocak ayı içerisinde 2 milyon doz temin edilecek Covid-19 virüsü aşısını, Şubat ayı içerisinde 20 milyon doz daha artırmayı hedefliyoruz. Özellikle Aralık ve Ocak ayı içerisinde çok yoğun bir aşılama yaparak toplumsal bağışıklığı artırmak istiyoruz. Pfizer ve BioNTech şirketleri tarafından geliştirilen aşının temin edilmesi içinde görüşmelerimiz yoğun bir şekilde sürmektedir. Milli aşımız ise bir aksilik olmazsa nisan ayı içerisinde uygulanmaya başlanacak. Nisan ayına kadar mümkün olduğu kadar aşıyı temin etmek için talip olduğumuzu ifade ettik.” dedi.

Yerli Aşı Nisanda Yaygın Uygulanabilir?

Covid-19 virüsü aşısıyla ilgili dünyada erken ruhsat alma olasılığı olan firmalarla yakın iletişim kurduklarını belirten Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Covid-19 virüsüne karşı geliştirilen milli aşımızın birinci faz aşaması bu ay içerisinde tamamlanabilir, daha sonra Faz 2 aşamasına geçilir. Nisan ayı içerisinde ise Faz 3 aşamasının tamamlanmasıyla yaygın kullanımına başlanabilir. Vatandaşımız için en güvenilir aşıyı erken dönemde temin ederek uygulamak için çalışıyoruz. 11 Aralık tarihinden itibaren sağlık personeline yaygın bir şekilde uygulanmasına başlanacak.” ifadelerine yer verdi.

Aşıda Stratejiyi Bilim Kurulu Belirleyecek

Covid-19 virüsü aşısı ile ilgili stratejinin Bilim Kurulu tarafından belirleneceğini kaydeden Bakan Koca, “Covid-19 virüsü aşısı ilk önce sağlık personeline uygulanacak. Aşının nasıl yapılması ile ilgili gerekli çalışmalar Bilim Kurulu tarafından yürütülmektedir. Bu çalışmalar netlik kazandığı zaman kamuoyuyla gerekli paylaşım yapılacaktır. Hizmet sektörü görevlileri, temas halinde olanlar da olabilir. Aşı planlamasının nasıl yapılacağını strateji belirleyecek. Risk grubunda yer alan vatandaşlarımızın önceliği olur.” şeklinde konuştu.

Aşı Zorunlu Olacak Mı?

Covid-19 virüsü aşısını vurulmanın şimdilik zorunlu olmayacağını belirten Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Ancak Bilim Kurulu üyelerimiz tarafından risk gruplarında bulunan vatandaşlarımıza aşının zorunlu olmasına yönelik açıklamalar yapılıyor. Şimdilik zorunlu olmasındansa, ikna yönetiminin kullanılmasını tercih edeceğiz.” diye konuştu.

Covid-19 aşısı zorunlu olacak mı? Bakan Koca’dan önemli açıklamalar