19 Mart 2024 Salı
Ana SayfaHaberlerCovid-19 aşı adayları için büyük tehlike! Virüs mutasyona uğruyor

Covid-19 aşı adayları için büyük tehlike! Virüs mutasyona uğruyor

İçerikleri

Danimarka, dünyanın en büyük vizon yani mink kürkü üreticisi ülke konumunda bulunuyor. Ülkedeki çiftliklerde yetiştirilmekte olan 15-17 milyon aralığındaki vizona enfekte olan Covid-19 virüsünün hayvanlarda mutasyona uğradığının belirlenmesi üzerine bu vizonların telef edileceği öğrenildi. Sağlık yetkilileri tarafından yapılan açıklamalarda, Covid-19 virüsünün bu hayvanlarda mutasyona uğramasının Covid-19 aşı adaylarını olumsuz etkileyebileceğinin ifade edilmesi dünyada büyük endişe yarattı.

Mutasyona Uğraması Aşı Adaylarını Olumsuz Etkiler

Konuyla ilgili bir basın toplantısı düzenleyen Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen, “Covid-19 virüsü mutasyona uğrarsa gelecekte piyasaya çıkması beklenen Covid-19 aşıları beklenen etkiyi gösteremeyebilir. Bu çok büyük bir risk teşkil ettiğinden dolayı bütün vizonların itlaf edilmesi zorunludur.” dedi.

Covid-19 virüsünün mutasyona uğramasının çok ciddi bir tehlike doğuracağını dile getiren sağlık yetkilileri, virüsün mutasyona uğradığı takdirde antikorların normal virüse karşı gösterdiği etkiyi aynı derecede mutasyona uğrayan virüse göstermediğini söylüyorlar.

Covid-19 virüsü üzerine gerçekleştirilen araştırmaların virüsün mutasyona uğradığı takdirde mevcut aşı adaylarını olumsuz etkileyebileceğine değinen Danimarka Sağlık Bakanı Magnus Heunicke, bu durumun Covid-19 virüsü aşılarının geliştirilmesine yönelik çok ciddi bir tehdit olduğunu ve bu tehdide kaşı ulusal bir çabaya gereksinim duyulduğunu ifade etti.

Vizonlara Daha Öncede Bulaştı

Covid-19 virüsü daha evvelde İspanya ve Hollanda’da bulunan çiftliklerde yetiştirilen vizonlara enfekte olmuştu. Covid-19 virüsü enfekte olduğundan dolayı İspanya’daki Aragon bölgesinde 100 bin tane vizon, Hollanda’da ise on binlerce vizon Temmuz ayı içerisinde itlaf edilerek önlem alınmıştı. Danimarka’nın 2019 yılı içerisinde ihraç ettiği vizon derisinin değeri 4,9 milyar Danimarka Kronu yani ortalama 6,5 milyar lira ediyor. Danimarka ekonomisinin toplam ihracatında vizon derisi ihracı yüzde 3,9’luk bir dilime sahip. Danimarka tarafından üretilen vizon kürkleri Çin ve Hong Kong tarafından satın alınıyor.