Hani hep derler ya şifası kabuğunda. Acaba bu bir şehir efsanesi mi, yoksa gerçek mi? Bunun kesinlikle gerçek olduğuna inanabilirsiniz. Bu bir şehir efsanesi değil. Hani hep söylenir ya şifası kabuğunda, meyveleri kabuğu ile yiyin diye. Tabi ki kabuğuyla yenilecek meyveler var, kabuğu ile tüketilemeyecek meyveler var. Kabuğu ile tüketmeseniz bile inanın hiçbir şey boşuna yaratılmamıştır, mutlaka onu da bir şifası vardır.

Şu anda tam mandalina mevsimindeyiz. C Vitamini deposu olarak kış aylarının vazgeçilmez meyvesi mandalinanın faydalarını hepimiz biliyoruz. Peki mandalina kabuklarının bir çok hastalığa iyi geldiğini biliyor muydunuz?

Mandalina Kabuğu Çayı’nın İnanılmaz Sağlık Faydaları

Kanser Hücrelerini Öldürür

Journal of Bio Med Central Dermatology dergisinde bulunan çalışmalar, siyah çay ile birlikte Mandalina Kabuğu Çayı’nın, skuamöz hücreli deri karsinomu ile inme riskini yüzde 70 oranında azaltabildiğini göstermektedir… Vay canına! Mandalina kabuğu çayı, sağlıklı dokularda herhangi bir soruna yol açmamakla birlikte meme, akciğer, yumurtalık ve prostat kanseri hücrelerinin hücresel ölümünü destekleyen salvestroller içerir. Daha fazla araştırma yapılması gerekiyor ama bu çok güzel bir haber. Her gün birkaç bardak mandalina kabuğu çayı içmek istemediğinize hala emin misiniz?

Kolesterolü düşürür 

Çalışmalar, Mandalina Kabuğu Çayı’nın LDL veya Kötü kolesterolü düşürdüğünü ve böylelikle kardiyovasküler hastalık, felç ve kanserin önlenmesine yardımcı olduğunu göstermektedir. Mandalina kabuğu çayı kolesterolü % 40 düşüren polimetoksile flavonlar içerir.

Kan Şekerini Dengeler

Mandalina kabuğu çayı, kan şekerini düşürür ve kan şekerini dengelemeye yardımcı olur, böylelikle diyabet hastası olanlar için harikadır.

Karaciğerde Detoks Etkisi Yapar

Mandalina kabuğu çayı, karaciğerdeki toksinleri detoksize etmeye yardımcı olur ve böylece bağışıklık sistemimizi güçlendirir. Karaciğimiz vücudumuz için ilk savunma hattımızdır ve yediğimiz her şeyi arındırır.

Hazımsızlığa İyi Gelir

Mandalina kabuğu çayı, sindirimi rahatlatır ve böylece hazımsızlığa iyi gelir.

Sabah Hastalığı İçin Şifadır

Hamile olan kadınlar için bu yatıştırıcı çay sabah hastalıklarından kurtulmak için harikadır

Stresi Azaltır

Sinir sistemini yatıştırmak için mandanla kabuğu çayı içmek harika sonuçlar verir. Ayrıca mandalina yağı kokusu da çok rahatlatıcıdır.

Soğuk Algınlığına İyi Gelir

Mandalina kabuğu çayı, soğuk algınlığı sürecini kısaltan birçok antioksidan içerir. Ve aynı zamanda öksürük ve mukus için de harika bir tedavi edicidir.

Antioksidan Deposudur

Mandalina kabuğu, mandalina suyundan 20 kat daha fazla antioksidan içerir. Serbest radikallerden kurtulmak, DNA hasarını önlemek ve böylece hastalıklara karşı önlem almak için mükemmeldir.

Mide Ülserini Tedavi Eder

Mandalina kabuğu çayı, mide ülserine neden olan Helicobacter pylori bakterisinin büyümesini engeller.

Obezite İle Savaşır

Nobiletin adı verilen bir bileşik içeren mandalina kabuğunun beyaz özüyle tedavi edilen fareler, obeziteye ve ateroskleroza karşı duyarlı değildi (atardamarlardaki yağ birikmesi) . Ayrıca metabolizmaları hızlandı, böylece mandalina kabukları kilo kaybına yardımcı oldu.

Anti-inflamatuar Etki Gösterir

Mandalina kabuğu çayı aynı zamanda ağrı ve şişlik hissi ile kızarıklığa neden olan artrit ile savaşan, büyük bir anti-enflamatuar ajan olan hesperidin içerir.

Antimikrobiyal

Mandalina kabuğu yağı büyük bir anti-mantar ve antibakteriyel ajandır.

Akne İle Mücadele Eder

Mandalina kabuğu yağı da akne tedavisi için yardımcı olur.

Masaj Yağı Olarak Kullanılabilir

Mandalina kabuğu yağı, susam yağı gibi bir taşıyıcı yağ ile seyreltildiğinde ve masaj için kullanıldığında harikadır. Bir masaj yağı olarak çok rahatlatıcıdır ve iltihapla savaşmaya yardımcı olur

Mandalina Kabuğu Nasıl Kurutulur?

Mandalina kabuklarını ayıkladıktan sonra ayrı bir yere alın ve mümkünse güneş ışığında mümkün değilse fırın aracılığıyla bir güzel kurutun. Kuruttuğunuz mandalina kabuklarını mutfak robotu sayesinde un kıvamına (undan biraz büyük de olabilir tabii) çekin. Ardından cam bir kavanozda hava almayacak şekilde muhafaza edin.

İster yemeklerinizin, ister uygun gördüğünüz hamur işlerinin, ister salataların isterseniz de içeceklerinizin içine ekleyerek afiyetle tüketin. Böylece hem sindirim sisteminize bir iyilik yaparak hazımsızlığın önüne geçmiş olacak hem de mide ağrısı, kış hastalıkları gibi çeşitli durumlardan vücudunuzu koruyacaksınız.

Gribe ve halsizliğe çare: Mandalina kabuğundan çay yapabilirsiniz

Mandalina kabuklarını çöpe atmak yerine değerlendirmenin en lezzetli ve şifalı yollarından biri onlarla çay yapmak aslında.

Eğer biriktirdiğiniz mandalina kabukları henüz kurumadıysa 1 su bardağı suyu kaynatın ve ardından bir bardağın içine alın. Kaynattığınız bu suyun içine 2 adet mandalinanın kabuğunu küçük küçük doğrayarak atın ve bu şekilde 10 dakika demlenmeye bırakın. Ardından suyu süzüp içinden mandalina kabuğunun parçalarını çıkarın ve elde ettiğiniz suya toz tarçın, zencefil ve isteğe göre bal ekleyerek afiyetle tüketin.

Tüm kış elinizden düşmeyecek bu ferah çay, kurtulamadığınız grip ve nezleye de halsizliğinize de çare olacak.

Yorum Yap

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz