Ana SayfaSağlıkŞifalı BitkilerChia tohumu nedir, faydaları neler, nasıl kullanılır? Chia tohumu kürleri

Chia tohumu nedir, faydaları neler, nasıl kullanılır? Chia tohumu kürleri

İçerikleri

Bol suyla birlikte tüketilebileceği gibi, yemeklerle karıştırılarak da kullanıma uygun bir yapıya sahip olan chia tohumu özellikle çok yüksek lif bulundurması nedeniyle dikkat çekiyor. Hem sindirim sisteminin düzenlenmesine yardımcı olan bir besin olarak tanımlanması hem de anti oksidan özelliğinin bulunuyor olması nedeniyle her zaman için takviye besinleri arasında gösteriliyor. E vitamini, A vitamini, B1 vitamini, B3 vitamini ve D vitaminleriyle birlikte kükürt, demir, bor, bakır, manganez ve lif de dahil olmak üzere pek çok maddeye ev sahipliği yapar.

İlk olarak Güney Amerika’da bulunan ve sonrasında etkilerinin anlaşılmasıyla birlikte dünya genelinde kullanılmaya başlanan tohumlardan bir tanesidir. Tamamen doğal bir yapıya sahip olmasının yanı sıra, demir, iyot, bakır ve magnezyum açısından zengin olması nedeniyle de çok sık tercih ediliyor. Son derece yüksek miktarda lifli besinler arasında yer alması ve esansiyel yağa sahip olması nedeniyle değerli hale gelmiştir.

Chia Tohumu Nedir?

Chia tohumunun dünya geneline yayıldığı ve ilk olarak keşfedildiği yer Güney Amerika kesimleridir. Bu bölgede genel olarak zararsız bir besin niteliği taşıdığı düşünülürken, yapılan araştırmalarla birlikte pek çok faydası da ortaya çıkarılmıştır. İçerdiği lif oranı ve enfeksiyonlara karşı son derece etkili bir yapıya sahip olması nedeniyle de her zaman için ilgi gösterilebilecek besinlerden bir tanesidir. Chia tohumu kullanımı için sadece suyla birlikte içilmesi mümkün olabileceği gibi, yemeklerin içerisinde kıyılarak veya serpme halinde kullanım durumu da yeterli olacaktır.

Chia Tohumu Faydaları Nelerdir?

Chia tohumunun sindirim sistemine olan faydaları dahi bu tohumların çok yoğun bir şekilde ilgi görmesine neden oluyor. Hem sindirim sistemi için hem de direkt olarak enfeksiyonların yayılmasını önleyici etkisi nedeniyle son derece etkili bir yapıya sahip oluyor. Chia tohumu faydaları ile birlikte ilaç tedavilerinin uygulanması mümkün oluyor. Yan etkileri nedeniyle sorun yaşayıp yaşamayacağınıza dair bilgileri doktorla iletişime geçerek öğrenebilir, ciddi hastalığınız bulunuyorsa hangi durumlarda kullanmamanız gerektiği hakkında bilgi edinebilirsiniz.

  • Cilt sağlığının korunmasını ve parlak görünüm elde edilmesine yardımcı olur.
  • Sindirim sisteminin işleyişini iyileştirir ve sindirimi destekler.
  • Yaşlanmayı geciktirici etkiye sahiptir.
  • Kalp ve damar yollarındaki deformasyonların giderilmesini sağlar.
  • Diş sağlığını koruyarak çürümeyi önlemeye yardımcı olur.
  • Kilo verme sürecinde son derece etkili bir tohumdur.
  • Veganlar tarafından da sık sık tercih edilen besinlerin başında gelir.
  • Süt yerine tüketilmesi halinde benzer etkileri gösterecektir.
  • Hamilelik sürecinde kullanılması halinde bebeğin gelişimini destekler.
  • Hiçbir şekilde gluten içermemesi nedeniyle çölyak hastaları tarafından kullanılabilir.

Chia Tohumu Nasıl Kullanılır?

Chia tohumlarının etkili olabilmesi için dikkat edilmesi gereken en temel durum, bu besinlerin direkt olarak suyla birlikte kullanılmasıdır. Eğer susuz bir şekilde tüketir ve saatler boyunca beklerseniz, mide enzimlerinin tam olarak tohumlara erişmesi mümkün olmayacaktır. Chia tohumlarının etkisi sadece suyla birlikte inhibitör görevi görecek olan enzim yapısının ortaya çıkarılması sağlanacaktır.

Tohum olması nedeniyle içeriğindeki tüm vitaminlerin ve minerallerin uygun ortam ve koşullar olana dek korunması amacıyla oluşmuş bir yapısı bulunuyor. Tohumun içeriğine ulaşılması ve tamamen yararlanılabilir hale gelmesi için mutlaka suyla birlikte midede filizlendirme denilen işlemin yapılması gerekiyor. Bu sayede tohumların zarı açılmaya başlayacak ve mide enzimleri çok daha kısa sürede kolay bir şekilde tohumun içeriğinden yararlanabilecektir. Suyla tüketilmemesi durumunda ise istendiği gibi direkt olarak hem vitaminlerin hem de minerallerin elde edilmesi mümkün olmayacaktır. Mağduriyet yaşanmaması, sindirim sürecinde chia tohumu tüketimi ile ilgili problemlerin oluşmaması amacıyla en az iki bardak suyla birlikte tüketilmiş olması gereklidir.

Chia tohumlarını doğrudan bir fincan içerisinde demlenmeye ve ıslanarak yumuşamasını sağlamak amacıyla bırakacaksanız, bu durumda özellikle 1 saat boyunca bekleyecek şekilde ortalama 1,5 kaşık tohumu kullanabilirsiniz. Yaklaşık olarak bir fincan dolusu suyun içerisinde beklenmesi halinde, tohumların çok daha kolay öğütülebilir hale gelmesi mümkün olacaktır. 10 gram tohum kullanımında direkt olarak 100 ml kadar suyun emilmesiyle ilgili bir olanak bulunuyor. 10 ila 12 kata kadar su tutabilen bir besin yapısına sahip olması nedeniyle, tüketeceğiniz tohum miktarına bağlı olarak mutlaka gün içerisinde bol miktarda su içilmesi gerekiyor.

Un Haline Getirerek Krep, Ekmek veya Kreplere Ekleyin

Tohumun kullanılmasıyla ilgili süreç sadece suyla birlikte içilmesine dayanmıyor. Havanda ezerek un haline getirebilir ve krep, ekmek veya kek hazırlarken dahi yemeklerin içerisine koyduğunuzda, tadını bozmadan kullanıma uygun hale gelecektir. Makarnaların içerisinde de lezzetli bir yapıya sahip olması ve enerji verici bir ürün olması nedeniyle temin edilmesi uygundur. Soya sütü ve ezilmiş baden kullanarak, chia tohumu karışımı hazırlayabilir ve puding için diğer malzemeleri de kullanmanız halinde chia tohumlu puding oluşturabilirsiniz. Tadında çok büyük bir değişim olmayacağı gibi, günlük kullanıma uygun hale getirdiğiniz taktirde hem sindirim için hem de hastalıkların tedavisi için başarılı bir sonuç elde edilecektir.

Chia Tohumu Kürü Nasıl Hazırlanır?

Chia tohumu tarifi hazırlanırken 3 yemek kaşığı chia tohumunun kullanılması gereklidir. Diğer malzemeler ise 250 ml süt, 2 adet kayısı ve 1 tatlı kaşığı bal olarak sıralanabiliyor. Sütün tamamını bir tencerenin içerisine boşalttıktan sonra, içerisine balı eklemeniz gerekiyor. Daha sonra ise sütle birlikte kaynayana kadar karıştırın ve pişmesini sağlayın. Tam olarak kaynadıktan sonra, ateşin altını en düşük hale getirin ve altını kıstıktan sonra ise 1 saat daha pişmeye devam etmesini sağlayın. Malzemelerin 1 saat pişmesiyle birlikte içerisine kayısıları rendelenmiş haliyle atın. En son ise servis amacıyla kaselerin içerisine bir miktar puding ekleyerek bir miktar da kayısı rendesinden koyarak ortalama 30 dakika soğumasını sağlayın. Daha sonra ise karışım yemeye hazır hale gelecektir.

Ahududu ve Narlı Chia Tohumu Pudingi

Ahududu ve nar kullanılarak hazırlanacak olan Chia tohumu pudingi hem günlük kullanım açısından uygun yapıya sahip olması nedeniyle sık sık tüketilebilir. 3 yemek kaşığı tohum, 1 bardak dolusu süt, yarım çay bardağı dolusu tarçın, 1 yemek kaşığı ahududu ve nar karışımı ile 2 çay kaşığı bal kullanılmalıdır. Karışımın uygulanması son derece basit olduğu gibi, hazırlanış sürecinde tüm durumun dikkatli bir şekilde değerlendirilmesi gereklidir. Nar tanelerinin ve ahududunun kenarda bulundurulması ve en son işlem olarak onların kullanılması gereklidir.

Nar ve ahududu dışındaki tüm malzemelerin bir kavanozda veya tencerede karışmasını sağlayın. Daha sonra ise bu karışıma ortalama 1 saat beklemesinin ardından tekrar aynı işlemi uygulamanız gereklidir. Küçük bir yaklaşık yarısı kadar olan miktarını bir kaba boşaltın. Üzerine kenarda duran ahududu ve nar tanelerini alarak bir miktar yerleştirin. Daha sonra ise kalan diğer karışımı da bunların en üst kısmına ekleyin. Geriye kalan tüm ahududu ve nar tanelerini ise en üste eklediğinizde direkt olarak puding servise hazır bir hale gelecektir. İsterseniz chia tohumu kürü için ortalama 6 saat buzdolabında bırakma işlemi de yapabilirsiniz.