28 Mart 2024 Perşembe
Ana SayfaHaberlerÇay severler dikkat! Boyalı çay içiyor olabilirsiniz

Çay severler dikkat! Boyalı çay içiyor olabilirsiniz

İçerikleri

Dr. Burhan Başaran, çayın daha iyi görünmesi için yapılan hileler konusunda açıklama yaptı. Tüketicileri uyaran Başaran, bunun için dikkat edilmesi gerekenleri anlattı. Bazı firmaların çaya dem vermesi için boya maddesi kattıkları tespit edildi. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yürüttüğü denetim sonuçları çay severleri telaşlandırdı. Kalitesiz çayların içine iyi dem vermesi için boya koyup tehlikeleştiren dolandırıcılar, tüketicilere boyalı çay içiriyor.

RTEÜ Gıda Mühendisliği bölümü Dr. Burhan Başaran, çay ürünlerinde boya maddesinin bulunmasına üzüldüğünü ve konunun takipçisi olacaklarını söyledi. Çay tebliğine göre, gıda boyası ya da herhangi bir katkı maddesi kesinlikle karıştırılamaz. Bu durumun kabul edilemeyeceğini ve bakanlığın denetimlerini memnuniyetle karşıladıklarını kaydetti.

Çay Tüketicileri Dikkatli Olun!

Çay tüketicilerinin dikkatli olması gerektiğinin altını çizen Başaran, çayın ambalajının kontrol edilmesi gerektiğini söyledi. Ambalajda bir zedelenme olmamalıdır. Paket açıldığında nemlenme, topaklanma ya da küf kokusu şüphelendiricidir.

Çay alırken üretim ve tüketim tarihleri incelenmelidir. Ambalaj açıldığında çay kokusu gelmelidir. Çay el ile karıştırıldığında parçaların eşit büyüklükte olması gerekir. İçerisinde kısmen de olsa inceden tozlar olabilir. Fakat çay tozları fazlaysa çayın bulanık demlenmesine yol açar. Ürünün boyalı çay olup olmadığını anlamak için birkaç test yapılabilir. Ancak kesin sonuç vermez. Örneğin; bir tutam çay parçası soğuk suya atılıp, beklenir. Su kırmızı renge dönüşürse şüpheli çay olma riski yüksektir.

Duyarlı Olun ve İhbar Edin

Tarım ve Orman Bakanlığı denetimleri devam ediyor. Ancak bakanlık bu konuda vatandaştan da duyarlık beklediğini açıkladı. Bunun için Gıda ihbar hattı 0501 174 01 74 veya ALO 174 aranabilir, şikâyet edilebilir.