18 Nisan 2024 Perşembe
Ana SayfaSağlıkBurun kıllarını kesmeyin! Koronavirüs enfekte olma riskini azaltıyor

Burun kıllarını kesmeyin! Koronavirüs enfekte olma riskini azaltıyor

İçerikleri

Koronavirüsten nasıl korunulacağına dair her gün araştırma yapan insanlar hiç de haksız değil. Çünkü dünyanın iş birliği yaparak koronavirüsle mücadelesinin tüm hızıyla sürdüğü bu dönemde, insanların koronavirüsten korunmak için dikkat etmesi gereken hususlara her gün bir yenisi ekleniyor. Şimdi de koronavirüsten korunmak için kişisel bakımın önemine değinilen açıklamalar uzmanlar tarafından yapılıyor.

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Prof. Dr. Recep Tekin, burun bölgesinden vücuda enfekte olan koronavirüsün boğaz bölgesine doğru ilerlemesinin yavaşlamasında burun kıllarının çok önemli bir işlevi olduğunu ve bundan dolayı da burun kıllarının kesilmemesinin bu süreçte çok sağlıklı bir davranış olduğunu söyledi.

Sakal ve Bıyık Sabunlu Su İle Yıkanmalı

Burun kıllarının yanı sıra maskenin işlevini yitirmesine neden olan sakal ve bıyığı olanlara da uyarılarda bulunan Prof. Dr. Tekin, “Bir insanın yüzüne taktığı maske işlevini yitirdiği zaman o kişiye koronavirüs çok rahat bir şekilde enfekte olabilir. Sakal ve bıyık bırakanların ve koronavirüse rağmen kesmek istemeyenlerin, yüzlerini sürekli sabunlu su ile yıkayarak kendilerini korumaları gerekir. Yine sakal ve bıyığı olanlar, maskelerini çok sık değiştirmeye dikkat etmeliler.” ifadelerine yer verdi.

Burun Kıllarının Kesilmesi Süzgecin Yok Edilmesidir

Koronavirüste dahil olmak üzere enfeksiyon rahatsızlıklarına karşı insan vücudunun çeşitli savunma mekanizmalarının olduğuna değinen Prof. Dr. Tekin, “Bu savunma mekanizmalarının en önemlileri arasında nefes alındığı esnada süzgeç işlevi yapan burun kılları da yer almaktadır. Dışarıdan burun bölgesine giren partiküller ya da tozlar ile taşınan virüslere ve bakterilere karşı burundaki kıllar süzgeç görevi üstlenmektedir.

Koronavirüs sürecinde burun kıllarının sağladığı en önemli avantaj bu kıllar tarafından tutulan koronavirüs, boğaz bölgesine ilerleyemediğinden ciddi bir rahatsızlık oluşturma riski azalmaktadır. Burun kıllarını çok fazla kesen kişiler ise bu süzgecin işlevini farkında olmadan azaltıyor.” şeklinde konuştu.

Uzun Sakal ve Bıyık Virüs Kapma Riskini Artırıyor

Maskenin işlevini yitirmesine neden olan uzun sakal ve bıyığı olanlara da önemli uyarılar yapan Prof. Dr. Tekin, “İnsanlar şunun bilincinde olmalıdır ki uzun sakal ve bıyık koronavirüs kapma riskini yükseltmektedir.

Koronavirüsten korunmak için alınan önlemlerin arasında maske en önemli kurallardan biri olarak görülmektedir. Maskenin sağlıklı ve etkili bir şekilde işlevini yerine getirmesinde sakal ve bıyığın uzunluğu çok önemlidir. Aşırı uzun sakal ve bıyık ile kirli sakal, maskenin sağlıklı bir şekilde işlevini yerine getirmesini engellemektedir. Bu nedenle maske ile koronavirüsten en iyi şekilde korunmak için sakal ve bıyığın kesilmesi ya da mümkün olduğunca kısa tutulması gerekiyor.

Öksürme esnasında sakal ve bıyığın bulunduğu bölgede virüsün tutunma ihtimali artar. Sakal ve bıyıktan vazgeçilemiyorsa maske çok sık değiştirilmeli ve yüz sabunlu su ile sık yıkanmalıdır. Yüzün sabunlu su ile yıkanması virüsten korunmak için yeterli görülmektedir. Virüsten korunmak için ayrı bir işleme gerek bulunmuyor.” diye konuştu.

Burun kıllarını kesmeyin! Koronavirüs enfekte olma riskini azaltıyor