26 Nisan 2024 Cuma
Ana SayfaHaberlerBrokolinin antikanser özelliği kanıtlandı

Brokolinin antikanser özelliği kanıtlandı

İçerikleri

Brokoli ve diğer lahanalı sebzeler, kanserleri önleme yetenekleri ile bilinmektedir. Bilim insanları uzun zamandır, bu ürünlerin önemli özelliklerini inceliyorlar ve etki mekanizmalarını daha iyi anlamaya çalışıyorlar.

Bu tip sebzelerin, kanser hücrelerinin büyümesini uyaran bir genin (onkojen) aktivitesini azaltan özel bir molekül içerdiğini buldular. Ayrıca işlem sırasında kötü huylu tümörlerin riskinin önemli ölçüde azaldığı bir sonucu olarak, hücrelerin tümör dönüşümüne karşı koruma sağlayan başka bir genin (anti-onkojen) fonksiyonu geliştirilmiştir.

Bilimsel olarak, kansere karşı bilinen en iyi bilinen koruyucu anti-onkogenlerden biri olan PTEN’in aktivitesinin sıklıkla baskılandığı tespit edilmiştir. Bazı kalıtsal PTEN mutasyonları, kanser duyarlılığını arttırmakta, tümör hücreleri de düşük PTEN seviyeleri sergilemektedir.

Bilim insanları, PTEN geninin etkisinin neden azaldığını ve verimliliğin restorasyonunun kanser gelişimini engelleyip engellemediğini merak ettiler mi? Amerika’da Tıp Merkezi’ndeki araştırmacılar, laboratuvar fareleri ve kansere yatkın insan hücreleri üzerinde bir dizi deney yaptı. WWP1 geninin (onkojen) PTEN aktivitesini yavaşlatan bir enzim ürettiğini buldular. Şimdi PTEN işlevini geri yüklemek için bir yol bulmak zorunda kaldılar. Enzimin fiziksel şeklini analiz eden bilim insanlarının dikkatini, brokoli ve diğer lahanalı sebzeler çekti. Brokolinin içinde bulunan İndol-3-karbinol adı verilen küçük bir molekülün bu süreç üzerinde olumlu bir etkisi olabilir. Molekül, kansere eğilimli kemirgenlere verildikten ve insan hücrelerinde test edildikten sonra araştırmacılar, doğal brokoli bileşeninin WWP1’i baskıladığını ve PTEN işlevini geliştirdiğini keşfetmiştir.

Ekip, brokoliden elde edilen bir maddeye dayalı WWP1 inhibitör ilaçları oluşturma hedefi ile WWP1 genini incelemeye devam etmeyi planlıyor.