14 Eylül 2024 Cumartesi
Ana SayfaSağlıkBöbrek Sağlığını Korumak İçin Nelere Dikkat Edilmeli?

Böbrek Sağlığını Korumak İçin Nelere Dikkat Edilmeli?

İçerikleri

Sağlıklı bir hayatın en önemli koşulu sağlıklı böbreklere sahip olmaktır. Sıcak yaz aylarında özellikle bol sıvı tüketmek böbrek sağlığı açısından büyük önem taşımaktadır. Sıvı tüketiminin yanı sıra yaz aylarında böbreklerinizi korumak için dikkat etmeniz gerekenlere değinmek istiyoruz.

Akciğer, kalp, beyin gibi böbreklerde yaşamsal öneme sahiptir. Böbreklerin işlevini kaybetmesi vücuttaki tüm fonksiyonların bozulmasını tetiklemektedir. Vücuttaki zararlı toksin maddeler böbrekler vasıtasıyla süzülüp dışarı atılmaktadır. Böbreklerimiz kemiklerin erimesine engel olan D vitaminini aktifleştirmektedir. Vücudun asitlik düzeyini dengelemektedir. Kan elemanlarının üretilmesinden sorumlu olan böbrekleri en çok yüksek tansiyon ve diyabet tehdit etmektedir.

Su içmek için susamayı beklemeyin

Yaz aylarında terleme sebebiyle aşırı sıvı atılımı olmaktadır. Bu sebeple yazın böbrek sağlığını koruyabilmek için su tüketimi kışa göre biraz daha arttırılmalıdır. Günde en az 1,5-2 litre su içilmelidir. Su tüketiminin yanında günde 1-2 adet maden suyu tüketilebilir.

Sıvı oranı yüksek gıdalar tüketiniz

Yaz aylarında sıvı oranı yüksek meyve ve sebzeleri tüketebilirsiniz. Karpuz, şeftali gibi su yönünden zengin meyvelerle limon, brokoli, salatalık gibi sebzeleri tüketebilirsiniz. Limon böbrek sağlığını koruması sebebiyle sofradan eksik tutulmamalıdır. Yemek öğünlerinizi hafif tutmalısınız. Yaz aylarında ağır yemeklerden ve kızartmalardan uzak durmalısınız. Kızartmalar böbrek sağlığına zarar vermesinin yanında kan kolesterol düzeyini yükseltmesiyle kilo problemlerine de neden olmaktadır.

Tuz ve şeker tüketimini sınırlandırınız

Tuz böbrek sağlığının bozulmasına neden olan en tehlikeli besin maddesidir. Hipertansiyonun yanı sıra böbreklerde taş oluşumuna da yol açabilmektedir. Aşırı tuz tüketmek böbrekleri yorduğu gibi sıcak yaz aylarında kalbe de ağır yük bindirmektedir. Şeker ise diyabet riskini arttırmakta ve kilo problemlerine neden olmaktadır. Diyabet ve fazla kilo uzun yıllar devam ettiği takdirde böbrek yetmezliğine neden olabilmektedir.

Yazın kullandığınız ilaçlara dikkat edin

Yaz aylarında sıcaklara bağlı olarak vücutta susuzluk meydana gelmekte ve bu durum baş ağrılarına sebep olduğu sık sık ağrı kesici ilaçlar kullanılmaktadır. Ağrı kesicilerin yanında birçok ilaç maalesef böbrek sağlığını olumsuz etkilemektedir. Çünkü böbrek ilaçların vücudumuzda emilimini sağlamaktadır. Kullandığınız ilaç sayısı arttıkça böbreklerinize binen yük miktarı artmaktadır. Bu durumda sürekli ilaç kullanan kişilerde böbrek rahatsızlıklarının meydana gelme olasılığını arttırmaktadır.

Yazın böbrek hastalığının en önemli belirtisi

Böbrek hastalıklarının en kötü özelliği belirli bir düzeye kadar hiçbir belirti göstermemesidir. Bu sebeple düzenli sağlık kontrolü büyük önem taşımaktadır. Belirli aralıklarla idrar ve kan testleri yaparak olası bir böbrek hastalığının önüne geçebilirsiniz. Böbrek hastalıkları genel olarak halsizlik, yorgunluk, ciltte soluk renk ve bulantı şeklinde belirtiler gösterebilmektedir. Fakat yaz aylarında böbrek hastalıklarının en önemli ve ayırıcı belirtisi geceleri ikiden fazla idrara çıkma durumudur. Sık sık karpuz vb. idrar söktürücü meyveler tüketmediğiniz halde gece ikiden fazla sefer idrara çıkıyorsanız böbrek hastalığından şüphelenebilirsiniz.