Yapılan araştırmalara göre hurma hafızayı geliştiriyor, kolesterolü düşürüyor, kanser önleyici antioksidanları ihtiva ediyor ve bebeklerin beyin gelişimine önemli katkı sağlıyor, ülsere ve böbrek yetmezliğine fayda sağlıyor, sindirim sistemini düzenliyor. Hurmanın ayrıca çağın hastalığı damar sertliği ve kolesterol için faydalı olduğu belirtiliyor. Ramazanlarda oruç açarken çok tüketilen hurmanın aslında yıl boyu tüketilmesi gerekiyor.
Uzman Diyetisyen Pınar Kural Enç, özellikle kadınlarda görülen ödem şikayetlerin giderilmesi için evde hazırlanabilecek ödem atıcı tarifi anlattı. Ödem atıcı tarif: Gece yatmadan önce 1 bardak suya ,1 adet kuru hurma koyup bekletin. Sabah hem suyu hem hurmayı tüketin. Bağırsak hareketlerinin hızlanmasına ve ödemin atılmasını sağlar. 1 demet maydanoz, 2 salatalık ve 1 orta boy havuç suyunu karıştırıp için. Dilerseniz 1 çay kaşığı rendelenmiş taze zencefil de ekleyebilirsiniz. Günde 2 kere aralarda tüketmek ödem atmanın sihirli formülünden biridir.”
İşte Hurmanın Mucizevi Faydaları..!
İç hastalıkları uzmanı Dr. Ayça Kaya, hurma yemek için birçok neden sıralıyor.
Midede tokluk hissi oluşturuyor
Hurma’nın lif oranı çok yüksektir. Lifi yüksek demek mide bağırsakta sünger etkisi gösteren demektir. Bu durumda hurma midede sünger gibi şişip yer kaplayacağı için aynı zamanda da tokluk hissini oluşturacaktır.
Kabızlıktan koruyor
Yüksek lif aynı zamanda bağırsakları çalıştıran, kişiyi kabızlıktan kurtaran demektir.
Kan şekerini dengelemeye yardımcı oluyor
Sahurda yoğurtla birlikte yenirse kan şekerini daha iyi kontrol altında tutar.
İyi bir ara öğün
Hurma iyi bir ara öğün seçeneğidir aslında. İkindi ara öğününde yoğurtla birlikte veya 5-6 tane çiğ bademle birlikte tüketilebilir. Böylece akşam yemeğinde kendinizi daha iyi kontrol edersiniz ve daha az acıkırsınız.
Hem sinirlere hem gözlere faydalı
Hurma içerdiği A ve B gurubu vitaminleri nedeni ile hem sinir sistemine hem de görmeye çok iyi gelir.
Anne sütünü artırır
İçerdiği meyve şekeri olan fruktozun susama hissini arttırarak daha çok su içmeye sevk ettiği biliniyor. Bu doğrultuda süt veren anneler için de süt salgılanmasını arttırdığını söyleyebiliriz.
Kan yapıcı
Hurmanın ihtiva ettiği demir, kırmızı kan hücrelerinde bulunan hemoglobin sentezini kontrol eder ve bu da hamilelikte kansızlığın engellenmesini ve bebeğin gelişimi için hayati ehemmiyet taşıyan kandaki alyuvarlar kanda oksijen ve karbondioksiti taşıyarak hücrelerin canlılığını sürdürmesinde rol oynadığı belirtiliyor.
Çok fazla demir sebebiyle, bir insanın günde 15 hurma yiyerek vücudunun demir ihtiyacını karşılayabildiği ifade ediliyor. Hurmada bulunan kalsiyum ve fosfor ise, iskelet oluşumu ve vücudun kemik yapısının dengelenmesi için çok mühim elementlerdir. Hurma, ihtiva ettiği fosfor ve kalsiyum ile kemik zayıflığına karşı bünyeyi koruyup bu hastalıkların azalmasına yardım ettiği öğrenildi.
Böbrek harabiyetine mani oluyor
2008’de yapılan bir çalışmada, hurmaların meyvesi ve çekirdeklerinden elde edilen özün, bir antibiyotik (gentamiçin) sebep olduğu böbrek hasarını azaltmadaki tesiri araştırıldı. Özün böbreklerin korunmasında tesirli olduğu ortaya çıktı. Bilim adamları, hurmalardaki antioksidan (E vitamini, askorbik asit ve melatonin) bileşiklerin bu korumayı sağladığını öne sürdü.
Lohusa gıdası
Yapılan araştırmalar sonucu, hurmanın antiseptik olduğu, lohusalık yaralarını çabuk iyileştiren bir ilaç olduğu, süt artırdığı, bebeği beslediği, içindeki potasyumun çocukların büyümesini sağlayan ideal besin olduğu kaydediliyor. Hurmada potasyum miktarı bol olduğu için bebeğin gelişmesini, gürbüzleşmesini, hasta olmamasını sağladığı ifade ediliyor. 2003’te yapılan bir çalışmada hurmaların glisemi (kandaki şeker oranı) endeksinin düşük olduğunun tesbit edildiği öğrenildi.
3 Taneden fazla tüketilmemeli
Her bir hurma ortalama 20 kalori içerir. Dolayısı ile porsiyon kontrolü yapmak çok önemli. Bir kerede 3 adetten çok yememek gerekiyor. Daha yüksek miktarlarda yemek her yiyecekte olduğu gibi hurmada da kilo artışına neden olabilir.