2 Aralık 2024 Pazartesi
Ana SayfaSağlıkBilimsel olarak kanıtlanan 9 kilo alma sebebi

Bilimsel olarak kanıtlanan 9 kilo alma sebebi

İçerikleri

Kendine neden kilo alıyorum diye soruyor musun? Endişelenme çünkü dünya genelinde yaklaşık 500 milyon insan obez ama kilo alımına sebep olan birçok etken varken sadece abur cuburları suçlamak haksızlık olur. Bu yüzden kilo almanın sebepleri nelerdir diye merak ettik ve incelediğimiz birçok bilimsel çalışmanın sonuçlarını bu yazıda derledik. İşte, muhtemelen daha önce hiç bilmediğin ama kilo almana neden olan 9 neden.

1- Aileyle Hep Birlikte Yemek Yemekten Kaçmak

Araştırmalar aile ile birlikte topluca yemek yemenin kişiyi obeziteden ve aşırı kilo alımından koruyabileceğini kanıtlıyor. Bunun ana nedeni ise aile yemeklerinin kişilerdeki duygusal bağların güçlenmesine neden olması ve bunun sonucunda da daha sağlıklı yeme alışkanlıkları kazanmasına yardımcı olması. Yapılan araştırmaların sonuçlarına göre haftada en az üç sefer ailesi ile topluca yemek yiyen çocuklar, diğer çocuklara kıyasla yüzde 25 oranında daha fazla sağlıklı beslenme alışkanlığına sahip oluyor.

2- Doğum Yılı

Eğer 1942 yılından sonra doğduysan, ki muhtemelen öyle, buraya dikkat etmelisin. Bilim adamları obezite riskinin ağırlıklı olarak doğum yılına bağlı olduğunu keşfetti. FTO bir genin 1942 yılından sonra doğumlularda mutasyon geçirme ve obeziteye neden olma ihtimalinin daha yüksek olduğu kanıtlandı.

3- Klasik Müzik Çalan Mekanlar

Yapılan bir araştırma fon müziği olarak klasik müzik çalan kafe ve restoranlarda ziyaretçilerin daha fazla yiyecek ve kahve tükettiğini kanıtlamış. Hem harcamalarını kısmak hem de fazla kilolarından kurtulmak isteyenler için oldukça faydalı bir bilgi olabilir.

4- Geceleri Çalışmak

İnsanlar doğası gereği ışık olmadığında uyumaya ve gün içerisinde yemek yemeye programlanmıştır. Geceleri çalışmak kilo almana neden olabilir çünkü bu fizyolojik döngünün dışına çıkmana ve günlük harcaman gerekenden daha az enerji harcamana neden olur. Eğer geceleri çalışmak zorundaysan, kilo alımını önlemek için daha az yemeye çalışabilirsin.

5- Az Uyumak

Az uyumanın kişiyi şişmanlattığı bilimsel olarak da kanıtlanmış bir gerçektir. Uyumak, enerji döngümüzün üzerinde önemli bir role sahiptir ve yeterince uyumadığın zamanlarda azalan vücut direncini arttırmak için vücut fazladan yemek yemeye ihtiyaç duyuyor. Bunun sonucunda da gereksiz yere fazla yiyerek, kilo alıyorsun.

6- Çevre Kirliliği

Belirli türdeki çevresel kirliliklere maruz kalmanın da obezite riskini arttırdığı kanıtlanmış. Bunun sebebi kirliliğe neden olan maddelerin yağlı dokularında birikmeye başlaması. Bu kirliliğe neden olan maddeler et ve balık gibi yağ açısından zengin olan yiyecekler aracılığıyla bedenine kolayca girebiliyor.

7- Çok Fazla Televizyon İzlemek

Her gün günde iki saatten daha uzun süre televizyon karşısında hareketsiz kalmak obezite riskini yüzde 23 arttırıyor. Aynı zamanda televizyonun karşısında uyumak da bu riske katkıda bulunuyor. Yapılan bir araştırma gece uyurken yapay ışığa maruz kalmanın melatonin seviyemizi azalttığını kanıtlamış. Melatonin ise bizi obezite ve şeker hastalığı gibi çeşitli metabolik hastalıklardan koruyan bir hormon.

8- Stres, Depresyon ve Anksiyete

Travma sonrası stres yaşayan kadınlar benzer durumu yaşamayan kadınlara kıyasla daha hızlı kilo alır ve obeziteye daha yatkın olur. Ancak iyi haberler de var: bu hastalıkla ilgili belirtilerin azalmaya başladıkça, obezite riskin de azalıyor. Öte yandan stresli günle yaşayan insanların yarısından fazlası tepki olarak daha fazla yemek yiyor ve tercih ettikleri yemekler genellikle yağ ve şeker bakımından yüksek değerlere sahip olan gıdalar. Bunun da ana sebebi bu gibi yiyeceklerin beynin ödül merkezini uyarması ve sonucunda kişinin mevcut durumundan daha iyi hissetmesi ama mutlu olmak için başka pratik çözümler varken uzun süreler boyunca vermek için uğraşacağın kiloları almaya değer mi?

9- Az Yağlı Gıdalar Tüketmek

Yapılan bir araştırma yüksek yağ içeren besinleri tüketmenin obezite riskini azalttığını kanıtlıyor çünkü bu besinler yağsız veya az yağlı besinlere kıyasla çok daha doyurucu oluyor. Buna ek olarak, araştırmalar az yağlı olarak reklamları yapılan ürünlerin büyük bir çoğunluğunun yağlı ürünlerden daha fazla kaloriye sahip olduğunu kanıtlamış.

İşte, bir süredir açıklanamayan bir şekilde kilo almanın nedenleri muhtemelen bunlardan biri veya birkaçı. Sence bunların hangileri seni etkiliyor ve bunlardan kaçına karşı önlem almaya başlayacaksın? Fikirlerini yorum yaparak bizlerle paylaşabilirsin.