2 Aralık 2024 Pazartesi
Ana SayfaHaberlerBilim Kurulu üyesinden temaslılar hemen teste gitmesin uyarısı!

Bilim Kurulu üyesinden temaslılar hemen teste gitmesin uyarısı!

Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı ve Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Yeşim Taşova covid-19 testi yaptıracak kişileri uyardı. Taşova, "Koronavirüs Pozitif kişiyle temas ederseniz en erken 6 gün sonra covid-19 testiniz pozitif çıkabilir. Bu süreden önce test yaptırırsanız negatif çıkacaktır" dedi.

İçerikleri

Covid-19 testi yaptırmayı isteyen vatandaşlara çok önemli uyarılarda bulunan Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı ve Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Yeşim Taşova, “Testi pozitif çıkan bir vakayla temas edildiği zaman en erken 6 gün içerisinde test sonucu pozitif çıkar. 6 günden evvel yapılan her Covid-19 testinin sonucu negatif çıkar. Bu nedenle Covid-19 virüsü enfekte olmuş bir vakayla temas edenlerin aynı gün içerisinde test yaptırmaması gerekir. En az 6 gün geçtikten sonra test yapılırsa gerçek sonuç ortaya çıkar.” dedi.

Hemen Yaptırılan Testin Sonucu Negatif Çıkar

Vaka sayılarının ülke genelinde arttığını kaydeden Taşova, “Vaka sayısındaki hızlı artışa birçok faktör neden olabilmektedir. Vaka sayısındaki bu hızlı yükseliş hastanelerdeki yoğunlukları da artırmaktadır. Son zamanlarda Covid-19 testi yaptırmak isteyen kişilerin hastane önlerinde uzun kuyruklar oluşturduğunu gözlemliyoruz. Testi pozitif çıkmış biriyle temas eden herkes, hastaneye müracaat ederek test yaptırmak istiyor. Ancak bunun için en az 6 gün beklenmesi gerekiyor. Çünkü 6 günden önce yaptırılan her testin sonucu negatif olur. Covid-19 virüsü enfekte olmuş bir kişinin testinin pozitif çıkması için hastadan alınan numenin hastalığın uygun evresinde alınması olmazsa olmazdır. Bu nedenle pozitif bir vakayla temas ettikten sonra derhal yaptırılan testin sonucu yanıltıcı olacaktır. Temas eden kişiye de Covid-19 virüsü enfekte olduysa bulgular 5-6 gün sonra kendisini gösterir. Vakayla temas ettikten sonra 5-6 gün evvel semptom görülüyorsa o zaman test yapılmalıdır. Semptom görülmüyorsa 5-6 gün beklenmesi hem gerçek sonucu verecektir, hem de test yükünü azaltacaktır.” ifadelerine yer verdi.

Vatandaş Tedbirini Almazsa Kısıtlamalara Mecbur Kalınır

Son dönemde uygulanan kısıtlamalar hakkında da açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Taşova, “Vatandaşlarımız tedbirini almazsa, bu tür kısıtlamaların uygulanması kaçınılmaz bir hal alır. Vaka sayısının hızla arttığı bu süreçte herkes, kendisine kısıtlama uygulamalıdır. Pandemiyle mücadelede devletin ve sağlık sisteminin alması gereken tedbirlerin yanı sıra insanlarında bireysel olarak alması gereken tedbirler vardır. Bu üç sistemin kendisini sürekli gözden geçirmesi ve birbiriyle iletişim halinde olması gerekiyor. Bu üç ayaktan birindeki aksaklık pandemiyle mücadeleyi ya başarısız kılar ya da istenilen sonuca ulaşılamamasına neden olur.” dedi.

Bu Süreçte Eldiven Kullanmak Yanlış

Covid-19 virüsünden korunmak için maske, sosyal mesafe ve temizliğin üç altın kural olduğuna değindikten sonra bu süreçte eldiven kullanmanın son derece yanlış olduğunu ifade eden Prof. Dr. Taşova, “İnsanlar eldiven kullandıkları zaman el hijyeni yapılmasına gerek duymuyorlar. Ayrıca her yerle temas ettikten sonra aynı eldivenle maskelerini düzeltiyorlar. Tüm bunlar ise son derece yanlış uygulamalardır. Covid-19 virüsü sadece damlacık yoluyla yayılmamakta, temas edilen yerlerle de virüs enfekte olmakta ve ele, yüze ve göze sürülerek de bulaşabilmektedir.” diye konuştu.

Tedbirlerdeki Amaç Sağlık Kapasitesinin Yetersiz Kalmaması

Bütün tedbirlerin sağlık sisteminin tıkanmaması ve sağlık kapasitesinin bütün hastalara yetmesi için alındığını vurgulayan Prof. Dr. Taşova, “Herkesin aynı anda hastalanmasını dünyanın hiçbir sağlık kapasitesi kaldırmaz. Bu nedenle tedbir alınmadığı ve hastalığın kitleler halinde görüldüğü durumlarda sağlık kapasitesi yetersiz kalır. İş sadece yatakta da bitmiyor. Hastayla ilgilenecek doktor, hemşire ve sağlık personelleri kısmı da var. Tüm bunlar son derece önem teşkil etmektedir. Sonuçta dünyanın hiçbir yatağı hastaya bakmaz. Sürecin elden geldiğince hasta sayısının azaltılarak ve imkanların rasyonel bir şekilde kullanılarak iyi idare edilip atlatılması gerekiyor. Bunun içinde elimizden gelen gayreti göstererek çalışmalarımızı sürdürüyoruz.” şeklinde konuştu.

Aşı çalışmaları hakkında da önemli bilgiler paylaşan Taşova, Çin tarafından geliştirilen aşıyı kendisinin de gönüllü olarak vurdurduğunu söyledi.