Bilek ağrısı neden olur, nasıl geçer? sorusunu yanıtlamadan önce bileğin yapısı ile ilgili bilgiler verelim. Bilek tek eklem değildir. Bunun yerine, el ve ön kol kemiklerinin birleştiği birkaç küçük eklemden oluşur. Ani darbe veya yaralanma nedeniyle bilek ağrısı gelişebilir. Örneğin, bir bilek burkulması, bir bağ aşırı gerilirse ağrıya neden olabilir. Bu tür bilek ağrısı genellikle yaralanma meydana geldiğinde aniden ortaya çıkar. Bu yazımızda bilek ağrısının yaygın nedenlerini, belirtilerini ve tedavi seçeneklerini açıklayacağız.
Bilek Ağrısı Belirtileri Nelerdir?
Bilek ağrısı semptomları nedene bağlı olarak değişebilir. Bazı kişilerde ağrılı veya donuk olarak tanımladıkları ağrı olabilir; diğerleri keskin bir acı yaşayabilirler. Ağrının yeri de değişebilir.
Ağrıya ek olarak başka semptomlar da gelişebilir. Bilek burkulması gibi bir yaralanmanın semptomları şişlik ve morarmayı içerebilir. Elde uyuşma, karıncalanma ve güçsüzlük, ağrı karpal tünel sendromuna bağlı olduğunda da ortaya çıkabilir.
Bilek ağrısıyla ilişkili semptomlar şunlardır:
- Şişme
- Hassasiyet
- İltihap
- Kavrama gücü kaybı
- Hareket sırasında çıtlama sesi
- Cilt lezyonları
- Bilek eklemini hareket ettirmede zorluk
Bilek Ağrısı Neden Olur? Sebepler Nelerdir?
Ağrı, ister basit yorgunluk ister altta yatan bir sorun olsun, birçok nedenden dolayı ortaya çıkabilir. Genellikle, bilekte meydana gelen yaralanmalar ana nedendir. Bilekten geçen sinirlerin ezilmesi de ağrıya neden olabilir. Bilek ağrısının nedenleri şunları içerir:
- Mekanik nedenler
- Ligament yırtığı
- Kemik kırığı
- Nörolojik nedenler
- Karpal tünel sendromu ve Guyon kanal sendromu gibi sinir yaralanması
Sistemik nedenler :
- Lösemi ve miyelom gibi hematolojik hastalıklar
- Tüberküloz
- Diyabet, artrit, gut, psödogut, gebelik, kalsiyum eksikliği ve hipotiroidizm gibi metabolik durumlar
Bilek Ağrısı Nasıl Teşhis Edilir ve Tedavi Edilir?
Vakaların yaklaşık % 70’inde bilek ağrısının nedenini belirlemede bireyin ayrıntılı bir tıbbi öyküsü yararlıdır. Teşhisi doğrulamak için bir dizi özel test mevcuttur. Doktor, tedaviyi önermeden önce ağrının doğasını, süresini ve şiddetini şiddetlendiren faktörlerle birlikte tespit etmeye çalışır. Teşhis şu şekilde yapılır:
- Ani ağrı başlangıcı durumunda, travma öyküsü veya tekrarlayan hareket gerektiren iş ortaya çıkar
Aşağıdakileri içeren görüntüleme teknikleri de önerilebilir:
- CT tarama
- Manyetik Rezonans Görüntüleme
- Ultrasonografi
- McMurray testi, Watson testi, supinasyon kaldırma testi ve öğütme testi gibi özel testler, tanıyı doğrulamak için doktor tarafından yapılabilir.
Bilek Ağrısı Nasıl Geçer?
- Yaralanma durumunda bileği dinlendirmeniz önerilir. Ağrıyı hafifletmek için şişmiş bölgeye bir buz torbası uygulamak ve reçetesiz satılan ağrı kesici ilaçlar almanız önerilir.
- Enfeksiyöz olmayan artrit durumunda ağrının giderilmesi için düzenli güçlendirme ve esneklik egzersizleri önerilir. Bununla birlikte, iltihap varlığında herhangi bir egzersizden kaçınılmalıdır.
Bilek Ağrısı İçin Ne Zaman Doktora Görünmelisiniz?
Aşağıdaki durumlarda bir doktora görünmek önemlidir:
- Ağrı, günlük aktivitelere müdahale ediyor.
- Uyuşma veya karıncalanma kötüleşiyor ve parmaklarda veya elde çok az veya hiç his yok.
- Basit el hareketleri yapmak artık mümkün değil.
- Zayıflık işleri tutmayı zorlaştırır.
Bilek ağrısının komplikasyonları arasında zayıflık ve nesneleri kavrama ve klavye kullanma gibi aktiviteleri yerine getirme becerisinin azalması yer alabilir.