19 Mart 2024 Salı
Ana SayfaSağlıkŞifalı BitkilerBiberiye yağının vücudumuza faydaları!

Biberiye yağının vücudumuza faydaları!

Kozmetik ürünlerinden sağlığa kadar birçok alanda kullanılan biberiye yağının faydaları saymakla bitmiyor. Biberiye yağı, faydaları ile son zamanlarda oldukça popüler hale gelmiş esans yağlarından biridir. Çeşitli amaçlarla antik çağlardan beri kullanılmaktadır. Bu mucizevi yağı ile henüz tanışmayanlar için biberiye yağın faydalarını derledik.

İçerikleri

Aromaterapide kullanılan biberiye yağı, stres seviyelerini ve sinir gerginliğini azaltmaya, zihinsel aktiviteyi artırmaya, yorgunluğu gidermeye ve solunum fonksiyonunu desteklemeye yardımcı olur. Uyanıklığı artırmak, olumsuz ruh hallerini ortadan kaldırmak ve konsantrasyonu artırarak bilginin kalıcılığını artırmak için kullanılır. İşte biberiyenin vücudunuz için faydaları:

Biberiye Yağının Faydaları Neler?

Hafızayı güçlendirir:

Biberiye yağının kokusu hafızayı güçlendirme konusunda oldukça etkili. Unutkanlık sorunu yaşıyorsanız, evinizde ki belli noktalara ve kıyafetlerinize az miktarda biberiye yağı damlatabilirsiniz. Sonuçlarına şaşıracaksınız.

Saç dökülmesini azaltır:

Biberiye yağı saça sağladığı faydalar için şampuan ve saç kremlerinde sıkça kullanılıyor. Düzenli kullanım halinde saç köklerini güçlendirerek, saç dökülmesi sorununun önüne geçer ve hızlı uzamasına yardımcı olur. Bunların yanında saçın erken beyazlamasını da önlemektedir. Şampuanınızın içine birkaç damla ekleyerek ya da direkt saç derisine biberiye yağı ile masaj yaparak kullanabilirsiniz.

Bağışıklık sistemini güçlendirir:

Vücudunuzu hastalıklardan korumak söz konusu olduğunda, antioksidanlar en büyük silahlarınızdan biridir. Biberiye yağı, güçlü bir antioksidan görevi gören ve hücrelerinize zarar verebilecek ve bir dizi enfeksiyon ve hastalığa neden olabilecek serbest radikalleri avlayan bir kimyasal olan mirsen içerir. Bu nedenle, biberiye yağını düzenli olarak solumak bağışıklık sisteminizi güçlendirmeye yardımcı olabilir.

Cildi güzelleştirir:

Biberiye yağı egzama tedavisinde büyük bir yardımcıdır. Ciltteki kuruluğu giderir, cildi sıkılaştırır ve sağlıklı bir ışıltı sağlar. Ciltteki sebum üretimini düzenlediği için fazla yağlanmanın da önüne geçer. Sirke ile karıştırılarak kullanıldığında akne problemlerini azalttığı görülmektedir. Eğer hassas bir cilde sahipseniz, biberiye yağı kullanmadan önce bir uzmana danışınız.

Selülitleri azaltır:

Selülitli bölgeye biberiye yağıyla yapılan masaj, bölgedeki inatçı yağların parçalanmasına yardımcı olacaktır. Düzenli beslenme ve spor ile desteklendiği takdirde antioksidan görevi üstlenerek, selülit görünümünü azaltacak ve uygulandığı bölgeyi inceltecektir.

Stresi giderir:

Biberiye yağının vücudu rahatlatan bir etkisi vardır. Kendinizi stresli ve gergin hissettiğiniz zamanlarda, bileklerinize ya da avuçlarınızın içine biberiye yağı sürerek rahatlayabilirsiniz. Uyku probleminiz varsa, yatmadan önce yastığınıza birkaç damla biberiye yağı damlatarak güzel bir uyku çekebilirsiniz.

Sindirimi destekler:

Bu size biraz garip gelebilir ama karnınıza ve ayaklarınızın dibine biberiye yağı sürmek aslında sindirime yardımcı olabilir. Nasıl, diye merak ediyorsanız? Bunun nedeni, biberiye yağının mide asidi salgısının kalitesini ve karaciğer tarafından üretilen safranın hacmini iyileştirmesidir – iyi sindirim için gerekli olan iki bileşen. Böylece kabızlık , mide krampları, şişkinlik, gaz ve hazımsızlık semptomlarının giderilmesine yardımcı olabilir.

Kas ve eklem ağrılarını hafifletir:

Kas ve eklem ağrılarıyla mücadele söz konusu olduğunda biberiye, sineole, alfa-pinen ve kafur içeriği nedeniyle üçlü bir bitkidir. Analjezik (ağrıyı azaltır), antiinflamatuar (şişmeyi azaltır) ve antinosiseptiftir (ağrı hissini engeller). Bu nedenle geleneksel olarak kas ağrısını, eklem ağrısını, burkulmaları ve artrit ve romatizma semptomlarını hafifletmek için kullanılmıştır. Biberiye yağı, bu koşulları tedavi etmek için Alman Komisyonu E tarafından onaylanmış ve farelerde bu etkilere sahip olduğu kanıtlanmış olsa da, insanlarda bunu yaptığına dair kesin bir bilimsel kanıt yoktur.

Baş ağrılarını iyileştirir:

Sık görülen baş ağrıları ve migren, okulu/işi kaçırmanıza neden oluyor mu? Ardından, tek yapmanız gereken birkaç damla biberiye yağını avuçlarınızın arasına alıp burnunuza ve ağzınıza sürmek. Bu güçlü uçucu yağın ağrı giderici özelliğinin baş ağrılarını azaltmada çok etkili olduğu bulunmuştur.

Öksürük, soğuk algınlığı ve gribi giderir:

Öksürük, soğuk algınlığı ve grip arasındaki ortak faktör nedir? Evet, hepsine bakteriyel veya viral enfeksiyonlar neden olur. Biberiye esansiyel yağı solunduğunda güçlü bir antibakteriyel ajan görevi görür ve bu enfeksiyonlarla savaşır.

Antidepresan görevi görür:

Biberiye yağının zihinsel sağlığa fayda sağlamasının bir başka harika yolu da bir antidepresan olarak hareket etmektir. Biberiye yağında bulunan karnosol ve betulinik asidin sıçanlarda antidepresan etki yarattığı bulunmuştur. Biberiye yağı kullanan aromaterapi de insanların rahatlamasına yardımcı olur ve depresyon belirtilerini tedavi eder.

Biberiye Yağını Doğrudan Cildime Uygulayabilir Miyim?

Biberiye yağı, cildinize uyguladığınızda kan dolaşımınıza kolayca emilir. Güvenli bir şekilde kullanılması için biberiye yağının hindistancevizi yağı gibi nötr bir taşıyıcı yağ ile seyreltilmesi tavsiye edilir. Bu, cildinizin olası tahrişini ve yağın erken buharlaşmasını önlemeye yardımcı olur.

Uyarı!

Biberiye yağı yoğun bir yağ olduğu için dikkatli kullanılmalıdır. Cilde direkt uygulamak yerine başka yağlarla seyreltilmesi daha iyi olacaktır. Uygulamadan önce bileğinize sürüp 10-15 dakika bekleyerek cildinizin nasıl bir tepki vereceğine bakabilirsiniz. Kullanmadan önce bir uzmana danışmak daha iyi sonuçlar almanızı sağlayacaktır.

Biberiye Yağını Kimler Kullanmamalıdır?

Biberiye ve diğer uçucu yağları hasarlı cilde veya gözleriniz gibi hassas bölgelerin yakınına uygulamaktan kaçının. Hamileyseniz veya epilepsi veya yüksek tansiyonunuz varsa genellikle biberiye yağından kaçınmanız önerilir.

Sıkça Sorulan Sorular

Biberiye yağı nasıl çalışır?

Biberiye yağı, bir oda difüzörüne veya buharlaştırıcıya eklendiğinde soluma yoluyla çalışır. Banyo suyunuza birkaç damla ekleyerek veya bir taşıyıcı yağ ile karıştırılmış masaj yağı olarak topikal olarak da kullanabilirsiniz.

Biberiye yağı nasıl yapılır?

Biberiye yağının uçucu yağını evde çıkaramazsınız. Ancak, zeytinyağıyla dolu bir cam şişeye birkaç dal kurutulmuş biberiye yaprağı atarak biberiye demlenmiş yağ yapabilirsiniz. Kapağı sıkıca kapatın ve bu şişeyi kullanmadan önce iki hafta boyunca ılık ve karanlık bir yere koyun.

Biberiye yağı ile iyi uyum sağlayan yağlar nelerdir?

Biberiye yağı, yabani portakal, limon, yasemin, lavanta, sığla, nane, fesleğen ve okaliptüs gibi çok çeşitli diğer uçucu yağlarla iyi uyum sağlar.

Hangi biberiye yağı saça iyi gelir?

Herhangi bir saf ve organik biberiye yağı, jojoba veya badem yağı gibi bir taşıyıcı yağ ile birleştirildiğinde saç üzerinde kullanmak için iyidir.

Biberiye yağı saçların yeniden büyümesine yardımcı olur mu?

Evet, biberiye yağı saç derisindeki kan dolaşımını uyardığı için saçların yeniden büyümesine yardımcı olur.