Hindistan’da geçen yılda görülen ve sivrisineklerin neden olduğu Japon Ensafaliti tekrar kendini gösterdi. Hindistan’ın Sağlık ve Aile Refahı Başkan Yardımcısı’nın yaptığı açıklamaya göre bu sene 18 Temmuz’a kadar olan süreçte tam 214 kişi beyin iltihabı nedeniyle yaşamını yitirdi.
Ulusal Sağlık Mİsyonu’nun yapmış olduğu açıklamada ise 2019 yılının sadece Temmuz ayında ölenlerin sayısı 110 olarak bildirildi. Japon Ensafaliti olarak adlandırılan bu hastalığa ise sivrisinekler sebep olmakta. Culex olarak bilinen sivrisinek türünün taşımış oldukları virüs insanlarda beyin iltihaplanmasına yol açıyor. Bu virüse yakalananların 4’te 1’si yaşamını yitirmekte. Japon Ensafalitisi virüsünün bulaştığı kişide ise kasılma ve komaya girme gibi sorunlar meydana geliyor.
Geçen yıl 500’den fazla kişi beyin iltihabına yakalanmış ve 94 kişi hayatını kaybetmişti. Hindistan’da sıklıkla görülmeye başlayan bu ölümcül soruna çözüm getirilemedi. Özellikle muson yağmurları döneminde artan sivrisineklerin taşıdığı virüslerle her yıl tifo ve beyin iltihabı vakalarına rastlanmakta.
Yaşamını Yitirenlerin Çoğu Çocuk!
Pek çok kişiyi hedef alan Japon iltihabı virüsü, bulaştığı kişilerin ölümüne sebep oluyor. Bazı hastalar büyük zorluklarla virüsün etkisinden kurtulsalar da maalesef ki ölüm oranında kurtulanlar kadar fazla olmakta. Özellikle çocukların ölümüne neden olan bu virüs yine Hindistan’a bağlı Bihar eyaletinde oldukça kişiyi etkiledi. Geçtiğimiz haziran ayında yaklaşık 900 kişinin hastalanmasına yol açan virüs 176 kişinin can kaybına neden oldu. Ölenlerin çoğu ise çocuklardan oluşuyor. İklimsel değişiklikler ve mevsim geçişlerinde her yıl bu tür olaylar yaşayan Hindistan ise salgın hastalıklara çözüm getiremiyor. Yetkililer ise sivrisineklere karşı halkı uyarmış durumda.
Pek çok hastalığın kaynağını oluşturabilen sivrisineklere karşı vatandaş ne kadar önlem almış olsa da salgınların önüne geçilemiyor. Hindistan halkı her yıl Japon Ensafaliti’nin dışında sıtma ve tifo salgınlarıyla da mücadele etmek zorunda kalıyor.