26 Nisan 2024 Cuma
Ana SayfaSağlıkHamilelikBebek sahibi olmak için aşılama yöntemi (İnseminasyon) nedir, nasıl yapılır?

Bebek sahibi olmak için aşılama yöntemi (İnseminasyon) nedir, nasıl yapılır?

İçerikleri

Bir yıl süreyle korunmasız olarak ilişki yaşanmasına rağmen gebelik elde edemeyen çiftlerde kısırlık problemi söz konusu olabilir. Günümüzde kısırlık tedavisi amacıyla başta tüp bebek tedavisi olmak üzere birçok yöntem uygulanıyor. Oldukça başarılı mucizevi kısırlık tedavilerinden biri de özellikle genç hastalara uygulanan Aşılama (İnseminasyon) yöntemidir.

Aşılama (İnseminasyon) Nedir?

Aşılama (İnseminasyon) sperm hücrelerinin, kadın üreme sistemi içerisine, cinsel ilişki dışındaki yöntemlerle bırakılması işlemidir. Aşılama esnasında sperm yıkaması yapmak başarı ihtimalini artırır. Yıkanmış yani bazı özel kimyasal maddeler ile işlem görmüş meni enjektörler ve özel kanüller yardımıyla doğrudan rahim içerisine gönderilir.

Başarılı Bir Aşılama (İnseminasyon) İçin Gereken Şartlar Nelerdir?

1- Aşılama yöntemini uygulayabilmek için öncelikle sperm tarafından döllenebilecek bir yumurta hücresi bulunmalıdır. Yani anne adayında herhangi bir yumurtlama (ovülasyon) problemi olmamalıdır. Yumurtlama bozuklukları bulunması halinde önceden yumurtlamayı uyarıcı ilaçlar (kontrollü ovarian hiperstimülasyon) kullanılabilir. Bu ilaçlar ve çatlatma iğneleri yardımıyla anne adayında görülebilecek bu sorunun üstesinden gelinebilir.

2- Aşılama yöntemi uygulanırken, tüpler yumurta ve spermin kolay bir şekilde buluşmasını sağlayabilecek şekilde olmalıdır. Aşılama öncesi kontrol edilen rahim filmi tüplerin açık olduğunu göstermelidir.

3- Baba adayı için uygulanan sperm analizi sonuçları normal değerlerde ya da en azından normal değerlere yakın olmalıdır. Ancak, menisinde hiç sperm olmayan veya çok az sperm bulunan baba adayları için Aşılama (İnseminasyon) tedavisi fayda sağlamaz.

4- Aşılama sonucunda döllenme ve gebelik oluşumunu engelleyebilecek endometrial yani rahim içini döşeyen zarda olumsuz herhangi bir patolojik bulguya rastlanmamalıdır.

Aşılama (İnseminasyon) Nasıl Yapılır?

Aşılama (İnseminasyon) tedavisi için kararı vermeden önce çiftin kısırlık sorunları ile ilgili gerekli bütün tetkiklerinin yapılmış olması gerekir. Daha sonra, uygun ilaçlar ile ovülasyon indüksiyonu uygulanmalı ve seri ultrasonografiler vasıtasıyla yumurta hücresinin gelişimi kontrol edilmelidir. Yumurta hücreleri yeterli boyuta ulaştığında çatlatma iğnesi yapılmalıdır. Aşılama işlemi için ideal başlangıç zamanı çatlatma iğnesinden yaklaşık 32-36 saat sonrasıdır. Ultrason takipleri esnasında gerekirse kandaki östrojen değerlerine bakılabilir. ,,

Aşılama esnasında Ovarian Hiperstimülasyon Sendromu ortaya çıkar veya böyle bir durumun ortaya çıktığına dair şüphe duyulursa tedaviye ara verilebilir. Ayrıca, bu işlemler için çiftin son 3 gün içerisinde cinsel ilişkiye girmemiş olması gerekir. Aşılama işlemi yapılacağı gün baba adayından klinikte semen örneği alınır. Bunun için tercih edilen yöntem mastürbasyondur. Daha sonra anne adayı jinekolojik muayene pozisyonunda uzanır. Spekulum takılarak serum fizyolojik ile temizlik yapılır. Ardından uygun katater rahim ağzından, rahim içerisine gönderilir. Uygulaması kolay ve risksiz olan Aşılama yönteminin başarı oranı da oldukça yüksektir. Teorik olarak bu yöntem en fazla 6-7 defa uygulanabilir. Aksi durumda özellikle anne adayı için sağlık açısından olumsuz sonuçlar ortaya çıkabilir.