Kadınlarda görülen bakteriyel vajinoz, vajinada yer alan bakterilerin oranındaki dengesizlikten kaynaklanan ve çürümüş balık kokusuna benzer bir koku yayan ve anormal akıntılara neden olan bir hastalıktır. Bakteriler bütün vücudumuzda yaşamaktadırlar. Vajinada varlığını sürdüren bakterilerin bazıları yararlı bazıları ise zararlıdır.
Laktobasil ismi verilen bazı bakteriler başka bakterilerin üremesine engel olabilirler, ya da bu yolla bakterilerin dengesini bozmaya yol açabilirler bu durumda bakteriyel vajinoz adını verdiğimiz rahatsızlık ortaya çıkar. Adını verdiğimiz bakteri türünün dışında kalan diğer bakteriler vajina alanında normalden çok fazla büyümeye başlarlar.
Bakteriyel vajinoz hastalığının, cinsel ilişki ile geçeceğine dair inanç vardır. Ancak bu hastalığın en çok hangi alışkanlıklar nedeni ile ortaya çıktığı konusunda istatistikler bulunmaktadır:
Bakteriyel vajinoz neden olur?
- Sigara içen kadınlarda,
- Birden çok partneri olan kadınlarda
- Kimyasal olarak üretilen temizlik malzemelerini kullanan kadınlarda
- Bölgeye sık sık deodorant süren kadınlarda
- Sık iç çamaşır değiştirmeyen kadınlarda
- Bu hastalık ortaya çıkabilir.
Bakteriyel vajinozis hastalığı belirtileri neler?
Bu hastalığın işaretleri, kolayca fark edilmeyebilir ya da normal akıntı devam ederken bu akıntının çok kötü kokulu olması, hastalığa bir işaret olacaktır. Bazı akıntıların gri renkte olması ince beyaz sulu olması çok kötü koku yayması en belirgin işaret olabilir. Bu hastalığa yakalanan kadınların vajinasında kaşıntı veya ciltte tahrişe neden olmayan bakteriyel vajinoz hastalığında, akıntının kıvamı ve koku ile hastalığın varlığı anlaşılabilir. Hastanede ya da cinsel sağlık hizmetlerinin verildiği alanlarda test yapılarak bu hastalığın teşhisi konabilir. Yapılan testlerde, vajinanın pH değeri ortaya çıkarılır ve bakteriyel vajinoz var olup olmadığı anlaşılabilir.
Bakteriyel vajinoz tedavisi nasıl yapılır?
Bütün bakterilerin tedavisi antibiyotiklerle sağlandığı için bu hastalığında tedavisinde kullanılan ilaçlar yine antibiyotikler olacaktır. Ağız yoluyla verilen antibiyotikler, vajinaya sürülmek üzere reçete edilen krem ve jeller reçete edilerek hastaya verilir. Ancak emziren ve hamile kadınlarda bu durumun doktora bildirilmesi ve ilaçların yan etkilerinden korunmanın sağlanması gerekir.
Bakteriyel vajinoz hastalığı bulaşıcı mıdır? Tedavi görürken cinsel ilişkiye girilebilir mi?
Evet, bakteriyel vajinoz tedavisi görürken cinsel ilişkiye devam edilebilir. Çünkü bakteriyel vajinoz cinsel yolla bulaşmayan bir hastalıktır. Fakat alınan ilaçların doğum kontrol yöntemlerini etkilemesi olasıdır.
Bakteriyel vajinoz hastalığına karşı nasıl önlem alınmalı?
Herkes bakteriyel vajinal temizliğe dikkat ederek ve o bölgeye kimyasal maddeler sürmemekle önlem alabilir.
Her gün iç çamaşırı değiştiren aşırı kimyasal içerik barındıran güçlü deterjanlarla iç çamaşırlarını yıkamayan, parfüm ve köpük banyosu ya da kokulu sabunlara aşırı ilgi duymayan insanlar bu hastalığa yakalanmazlar.
Sonuç olarak, doğal sabunlarla ve temizlik ürünleri ile vajina bölgesini temizlemek, her gün iç çamaşırı değiştirmek ve bu çamaşırları mümkünse doğal sabunlarla yıkamak, temizliğe önem vermek, iyi beslenmek sigara–içki içmemek gibi önlemler alınarak, bakteriyel vajinoz hastalığı önlenebilir. Hastalık bakteri ve pH dengesini bozduğundan diğer sistemlere de zarar verebilir