15 Eylül 2024 Pazar
Ana SayfaSağlıkBağımlılık Yapan İlaçlar Hangileridir? Zararları Nelerdir?

Bağımlılık Yapan İlaçlar Hangileridir? Zararları Nelerdir?

Bağımlılık yapan ilaçlar, doktor tarafından reçete edilmediği ve doktor kontrolünde kullanılmadığında genel sağlığınız için geri dönüşü olmayan zararlara sebebiyet veriyor.

İçerikleri

Bağımlılık Yapan İlaçlar dikkatli kullanılması gereken ilaçlardır. Bu tür ilaçlar bir müddet alınınca vücutta bağımlılığa neden olur. Doktor reçete etmeden eczaneden alınan ilaçlar hastalarda bağımlılık yapar ve faydadan çok zarar görmelerine neden olur.

    Çünkü yanlış dozda uzun süre alınan ve bağımlılık yapan bu ilaçları aldığınız zaman, bu ilacın vücudunuza herhangi bir olumlu etkisi olmayacağı gibi vücudunuzda geri dönüşü olmayan zararlara da yol açabilecektir.

    Saglikhaberleri.com bağımlılık yapan ilaçlar konusunda sizi bilgilendirmek istiyor.

    Kabızlık için kullanılan fitiller, uyku hapları, antidepresanlar, ağrı kesiciler ve sakinleştiriciler ister damla ister hap ya da enjeksiyon formu ne olursa olsun bağımlılık yapan ilaçlardır. Organizma bağımlılık sebebiyle onsuz çalışamayacak hale gelir. Ayrıca bu ilaçlar diğer sistemleri de olumsuz yönde etkiler. Özellikle ağrı kesiciler kalbe zarar verirler.

    Bağımlılık yapan nazal spreyler

    Nazal spreyler sonbahar-kış aylarında, genellikle burun akıntısına karşı kullanılır. Bu damlalar semptomları hafifletir ancak tedavi etmezler. Hastalar bu damlaları genellikle doktora danışmadan alırlar, çünkü damlalar burun akıntısını çok rahatlatır. Doktor tavsiyesi dışında çocuklarda kullanılan burun spreyleri çocuklara büyük zarar verir.

    Buradaki bağımlılık mekanizması çok basittir. Püskürtme memesi püskürtüldüğünde, adrenalin mukozaya atılır. Bu adrenalin doğal olarak organizma tarafından buruna sentezlenir. Ancak adrenalin ve düşmelerden dolayı vücut bu duruma alışır ve adrenalinin kendisini durdurur.

    Damlacıklar tarafından verilen adrenalinin sadece arteriyel basıncı değil, aynı zamanda kafatasının iç basıncını da arttırdığı akılda tutulmalıdır. Nazal damlalara yapışarak, adrenalinin fizyolojik sızıntısını kırarız ve insan damlalıklarını, adrenalin eksikliğini ve ilaç sonrası dönemi ortadan kaldıran iç dengeyi ağırlaştırırız. Organizmanın daha fazla damla ile adrenalin olmadığını anlamak zaman alır. Ayrıca damlacıklar burnu kurutur, epitelyuma zarar verir. Burnun doğal kendini temizleme işlevi bozulur.

    Burun üst kısmında bir çizilme bölgesi vardır, damlacıklar bu bölüme düşer ve burnun kokusunu azaltır. Hastaların çoğu, kokuları ayırt edemediklerini fark eder. Daha sonra savunmasızlığı kurtarmak çok zordur.

    Bağımlılık yapan kabızlık ilaçları

    Bu ilaçların en basitleri bile tembel bağırsak sendromuna neden olur. Vücudun kendisi bağımsız çalışmayı reddeder, dış etkiyi bekler. Bu tür ilaçlara alışmak çok hızlıdır. Özellikle 6 aydan büyük çocuklara fitil ve ilaç verilmez. Çocukların gelişme çağında kullanılan bu tür ilaçlar bağırsaklardaki faydalı bakterileri öldürerek bağırsaklara büyük zarar verir.

    Bu ilaçları kullanmayı bıraktığınızda kendinizi kötü hissedebilir, tuvalette gitmekten kaçınabilir hatta bu durum psikolojinizi etkileyerek kronik kabızlığa kadar neden olabilir. Hastada kusma, mide bulantısı, karın ağrısı, ve ateş varsa bu ilaçların kullanılması uygun olmayacaktır.

    Bağımlılık yapan uyku hapları

    Gençlerden yaşlılara kadar herkesin belli bir dönemde uyku hapları kullandığını biliyoruz. Ne yazık ki, bu ilaçlar eczanelerde serbestçe satılmaktadır. Aslında uyku ilacı nörolog veya psikiyatrist tarafından reçete edildiğinde alınmalıdır. Her uyku ilacı, herkes için rahat ve derin bir uyku sağlamaz.

    Uyku ilacına bağımlılık altı ay sonra başlıyor. Önceki dozlar hastanın ilaçlarını etkilemez, ancak etki mekanizmasının genellikle aynı olduğunu unutur. Uyku ilacını 2-3 tablete çıkarmak komaya, koma da ölüme neden olabilir. Özellikle zayıf bir kardiyovasküler sisteme sahip olanlar aniden ölebilirler. Uyku ilacı kişinin normal günlük yaşamında yaşam kalitesini düşürür.

    Bağımlılık yapan hormonal preparatlar

    Damla, sprey, enjeksiyon ve tabletler şeklindeki hormonal ilaçlar doktor kontrolünde uygulanmalı ve son kullanma tarihi geçirilmemelidir. Bu ilaçların dünya protokollerine göre şemaları vardır. Kurs bağımsız olarak yükseliyorsa, ciddi sorunlar ortaya çıkacaktır. Birçok kadın organizmasında ciddi hastalık, zamanlarında çok fazla hormonal ilaç aldıkları gerçeğinden kaynaklanmaktadır.

    Hormonal ilaçlar sadece bebeklik döneminde, endokrinolojik problemlerde değil, alerjilerde, bronşiyal astımda, solunum problemlerinde, çeşitli yaralarda ve enfeksiyonlarda da tanımlanmaktadır. Hormonal ilaçlar çok hızlı etki gösterdikleri için hastalar bırakmak istemezler. Kadınlar ağrılı menstrüasyon dönemlerinde hormonal haplar kullanmamalıdır. Uzun müddet kullanılıp birden kullanma kesilince yan tesirler baş gösterebilir. Bunun sonucunda diğer hormonal ilaçlar bile fayda göstermeyecektir.

    Büyük İlaç Firmalarının Kabusu; Karbonat