19 Mart 2024 Salı
Ana SayfaSağlıkBacak bacak üstüne atmak sağlığınızı tehdit ediyor!

Bacak bacak üstüne atmak sağlığınızı tehdit ediyor!

İçerikleri

Birçok insan oturduğunda bacak bacak üstüne atma alışkanlığına sahip ve çoğumuz bunu otomatik bir refleks olarak yapıyoruz. Bu hareket bize oldukça şık ve seksi bir görünüm kazandırıyor ve genellikle çok kadınsı olarak adlandırılıyor. Hiç düşünmeden bacak bacak üstüne atıyoruz ama birçoğumuz bunun bedenimiz ve sağlığımız açısından zararlı olduğunu bilmiyor.

Bu yüzden bacak bacak üstüne atmanın zararları hakkında bir yazı hazırlamak istedik. Bu sayede bir alışkanlığınızdan kurtularak birçok dolaşım sorununu da önleyebileceksiniz:

Her ne kadar birçok insan bu şekildeki oturuşu oldukça çekici de bulsa, işte, uzun süre boyunca bacak bacak üstüne atılı şekilde oturmanın zararları:

Felç Riskiniz Artıyor

Uzun saatler boyunca aynı pozisyonun korunması peroneal sinir felci olarak bilinen bir felç türüne yakalanma riskinizi arttırıyor. Aynı zamanda gün içinde uzun süre hareketsiz kalan insanlarda da bu hastalığa yakalanma riski artıyor. Şaşırtıcı olan ise peroneal sinir felcine neden olan en yaygın sebep bacak bacak üstüne atmak.

Tansiyonu Çıkartıyor

2010 yılında yapılan bir araştırmaya göre uzun süre bacak bacak üstüne atılı kalmak kan basıncınızın artmasına neden oluyor. Tansiyon konusunda herhangi bir sorununuz olmasa bile bu oturuş şeklinden kaçınarak daha sağlıklı bir hayat sürebilir ve olası dolaşım sorunlarını önleyebilirsiniz.

Kasları Gereksiz Yere Yoruyor

Bacak bacak üstüne atmak bacaklarındaki kanın göğsüne doğru gönderilmesine neden oluyor, bu da kalbinin daha fazla kan pompalaması gerektiği anlamına geliyor. Zaten tam da bu yüzden tansiyonun çıkmaya başlıyor. Ama tansiyonunun çıkmasına neden olan bir diğer şey ise eklemlerin hareket etmiyorken, alt baldırındaki kasların ezilip, gerilmesi. Bu da beyinde yanlış algıya neden olarak, kalbe daha da fazla kan pompalatmasına neden oluyor.

Pelvik Dengesizliğe Neden Oluyor

Bu pozisyonun neden olduğu bir diğer sorun ise pelvik dengesizlik. Uzun süre boyunca bacak bacak üstüne attığınızda iç uyluk kaslarınız kısalırken, dış taraftaki kaslarınız uzamaya başlıyor. Bu da yerinizden hareket etmediğiniz zamanlarda eklemlerinize hasar verebilecek bir hal alıyor.

Varis Riskini Arttırıyor

Bacak bacak üstüne atma alışkanlığınız varis riskinizi arttırıyor. Her ne kadar varis oluşumunda genleriniz büyük rol oynasa bile sıklıkla bacak bacak üstüne atmak bacaklarınızda iltihaplanmalara ve damarların sıkışmasına neden oluyor. Kan damarlarındaki kanın doğru yönde akmasını sağlayan minik valfler bulunuyor. Bacak bacak üstüne attığınızda damarlarınızdaki basıncı arttırıyor ve kan akışını sekteye uğratıyorsunuz. Bu da damarların daralmasına ve kanın ters yönde akmasına neden oluyor. Bunların sonucunda bacağınızın belirli yerlerinde kan biriktiğinden damar şişmeleri olabiliyor.

Sırt ve Boyun Ağrısına Neden Oluyor

Yakın zamanda yapılan araştırmalardan birisi günde üç saatten daha uzun süre bacak bacak üstüne atarak oturmanın kişide duruş bozuklukları, sırt ve boyun ağrısı ve kalçalarında rahatsızlık hissini arttırdığını gösteriyor.

Bacak bacak üstüne atmak zararlı mı sorusuna verebileceğimiz tüm yanıtlar bunlar. Artık bu alışkanlığınızdan tamamen vazgeçmenin uzun ve kısa vadede size ne gibi faydalar sağlayacağını biliyorsunuz. Bir alışkanlıktan kurtulmak hiç de kolay bir şey değildir ama söz konusu sağlığınız olduğunda hiçbir şey için geç de değildir.