Ana SayfaHaberlerAtatürk Üniversitesi’nde covid-19 aşı süreci olumlu seyrediyor

Atatürk Üniversitesi’nde covid-19 aşı süreci olumlu seyrediyor

İçerikleri

Atatürk Üniversitesi Kurumsal İletişim Direktörlüğü tarafından üniversite bünyesinde yürütülen aşı çalışmaları ile ilgili düzenlenen bilgilendirme toplantısında üniversite bünyesindeki Aşı Üretme ve Antijen Hazırlama Koordinatörlüğü’ndeki aşı geliştirme çalışmaları hakkında değerlendirme yapıldı.

Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı tarafından takvim dikkate alındığı zaman aşı çalışma projesinde sürecin olumlu seyrettiği değerlendirmesi yapıldı.

Aşının Tarihi Çok Uzak Değil

Yerli aşı çalışmasında bugüne kadar herhangi bir aksilikle karşılaşılmadığını ve Atatürk Üniversitesi tarafından üretilecek bir aşının tarihinin çok uzak olmadığına değinen Prof. Dr. Çomaklı, “Koordinatörlüğümüz bünyesinde yürütülen çalışmaları takip ettiğimizde Covid-19 aşısı ile ilgili ümitlerimiz her geçen gün artmaktadır. Aşı Üretme ve Antijen Hazırlama Koordinatörlüğümüzü önümüzdeki yıllar içerisinde aşı merkezine, hatta AR-GE enstitüsüne dönüştürmeyi planlıyoruz. Bununla ilgili gerekli mercilere müracaatlarımızı yapacağız.

Üniversitemiz bünyesinde yürütülen aşı çalışmalarında bugünlere gelmemizde Fen Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Kimya Bölümleri, Enfeksiyon Hastalıkları ve Çocuk Sağlığı Hastalıkları Bölümü ve Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Farmakoloji Bölümlerinin yanı sıra Eczacılık ve Veteriner Hekimlik bölümlerinde görev yapan öğretim üyelerimizin çabalarının çok büyük katkısı oldu.” dedi.

İnsan Üzerinde Faz Çalışmaları Başlayacak

Covid-19 aşısı ile ilgili yürütülen çalışmalar kapsamında 3 farklı protein türünün kodlandığını ve aşının önemli ayaklarından biri olan ‘recombinat antijen’ üretildiğini ifade eden Aşı Üretme ve Antijen Hazırlama Koordinatörü Prof. Dr. Selahattin Çelebi, “3 farlı türdeki antijenden hayvanlara verilen bağışıklık sayesinde elde edilen antikorun seviye ve dayanıklılık süresinin belirlenme aşamasına gelmiş bulunmaktayız. Şu anda yürütülen çalışmalar ile nötralizasyon antikor ve alerjik reaksiyon testlerine hızla devam ediliyor. Bu deneylerden elde edilecek neticelerin ardından insan üzerindeki faz çalışmalarına başlanacak.” ifadelerine yer verdi.

Covid-19 Aşımız Tıpta Yerini Alacak

Atatürk Üniversitesi bünyesinde yürütülen aşı çalışmalarının hız kesmeden devam ettiğini kaydeden Prof. Dr. Çelebi, “Aşı ile ilgili şimdiye kadar yürüttüğümüz çalışmalar çok verimli geçti. Bugüne kadar herhangi bir aksaklık yaşanmadı. Birkaç ay içerisinde Atatürk Üniversitesi tarafından hazırlanan Covid-19 virüsü aşısının tıpta yerini alacağına dair umudumuz çok kuvvetlidir. Aşı ve antijen (kit) hazırlanması için yürüttüğümüz çalışmalarımız Aşı Koordinatörlüğümüz tarafından aralıksız olarak devam etmektedir.” şeklinde konuştu.