19 Mart 2024 Salı
Ana SayfaHaberlerAşırı kilo ve stres astımı tetikliyor!

Aşırı kilo ve stres astımı tetikliyor!

İçerikleri

İnsanın nefesini kesen astım rahatsızlığı günümüzün en korkulan rahatsızlıkları arasında yer almaktadır. Astım rahatsızlığını tetikleyen en önemli faktörler ise aşırı kilo, alerji ve strestir. Astım rahatsızlığında tedavinin zamanında yapılması hastalığın daha ileri seviyelere varmaması için çok önemlidir.

Astım, günümüzde çok sık karşılaşılan bir solunum yolu rahatsızlığıdır. En önemli belirtileri ise nefes darlığı, öksürük, nefes alıp verirken hırıltı olması ve göğüste hissedilen sıkışmadır. Dünya genelinde ortalama 300 milyon astım hastası olduğu biliniyor. Astım rahatsızlğının başlangıcı genelde 5 yaşından evvel olsa da her yaşta başlayabilecek bir rahatsızlıktır. Yaşlandıkça akciğerlerin fonksiyonları zayıfladığından dolayı hastalığın olumsuz etkilerinin görülmesindeki risk ciddi şekilde artmaktadır. Alt solunum yollarındaki kronik ve mikrobik özelliği bulunmayan iltihabın neden olduğu astım rahatsızlığında hava yolu geri dönüşü olabilecek şekilde kapanır. İstanbul Florence Nightingale Hastanesi’nden Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Tuğçe Hürkal, yaşam kalitesini çok düşüren ve yaşamı tehdit eden astım rahatsızlığı hakkında önemli bilgiler verdi.

Zamanında Tedavi Önemli

Astım rahatsızlığının olumsuz etkilerinin kontrol altına alınabilmesinde etkin ve uygun tedavi çok önemlidir. Hastanın yaşadığı çevre risk faktörleri içerisiyorsa bu risk faktörlerinden uzaklaşmak hastanın önceliği olmalıdır. Astımın kontrol altına alınmasında şiddetine göre ilaç tedavisinin uygulanması ne kadar önemli ise hastanın çevresel risklerden kendisini koruması da o kadar önemlidir. Astım atakları ilaç kullanmaya başladıktan sonra kesilse ve hastaların şikayetlerinde ciddi azalmalar olsa da ilaçların azaltılmaması ya da bırakılmaması tedavinin yarım kalarak astımın ilerlememesi için çok önemlidir.

İlaçlar Bağımlılık Yapmaz

Astım rahatsızlığının tedavisi sprey veya kuru toz ilaçlarla yapılmaktadır. Bu ilaçların toplum içerisinde bağımlılık yaptığına dair iddialar olsa da bu kesinlikle doğru değildir. Astım krizine giren veya astım alevlenmesi gibi durumları ağır olan hastalar için uygulanan kortizon tedavisinde hastaya ilaç ağızdan veya enjeksiyonla verilmektedir. Astım hastası için soluduğu havanın temiz olması hayati önem arz eder. Ancak yüksek rakımlı bölgelerde atmosfer basıncı düştüğünden ve oksijen miktarı azaldığından dolayı astım hastalarının deniz seviyesinde yaşamlarını sürdürmeleri uzmanlar tarafından özellikle tavsiye edilmektedir.

Astım rahatsızlığının tanısının konmasında fiziksel muayene, akciğer röntgeni ve solunum fonksiyon testleri uygulanır.