2 Mayıs 2024 Perşembe
Ana SayfaHaberlerAşılara önyargılı paylaşımlara Prof. Dr. Mehmet Ceyhan tepki gösterdi

Aşılara önyargılı paylaşımlara Prof. Dr. Mehmet Ceyhan tepki gösterdi

İçerikleri

Covid-19 aşılarına dair önyargılı paylaşımlara ateş püsküren Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Ceyhan, “Aşı ya da ilaç ruhsatı aldıktan ve uygulanmaya başlanmasından sonra yürütülen çalışmalara Faz-4 denilmektedir. Yani bugün uygulanan aşılarda yürütülen çalışmalar Faz-4 aşamasıdır. ‘Faz-4 tamamlanmadan aşılar niçin uygulanıyor?’ şeklinde bir soru zaten sorulmaz.” ifadelerine yer verdi.

Covid-19 Enfeksiyonunda Miyokardit Riski Daha Yüksek

Covid-19 virüsü aşılarının miyokardit yani kalp kası iltihabına neden olma riskine dairde önemli açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Ceyhan, “Kalp kası iltihabına perikardit değil, miyokardit denilmektedir. Ayrıca kardiyolog söylemleri bilimsel açıdan bir delil oluşturmaz. 300 milyon doz Covid-19 virüsü aşısında sadece 1.100 miyokardit vakasına rastlandı. Bu ise aşı olmayanlarla anlamlı bir fark teşkil etmedi. Bu vakaların hepsi gençti ve hafif atlattılar. Covid-19 virüsü enfeksiyonu geçirenlerde ise yüz kat daha fazla ve ağır vakalara rastlanıyor.” diye konuştu.

Bu Yaklaşımlar Aşı ve İlaç Geliştirilmesinin Önünde Engel Teşkil Eder

Çin ve Alman aşısı arasındaki farklara da değinen Prof. Dr. Ceyhan, “Alman aşısının üretimi Almanya’da değil, Amerika’da yapılmaktadır. Çin’in ise üretimle ilgili tecrübesinde büyük sıkıntı var. Çin aşısı vurulmayı tercih edenler tekrar aşılandı. Aşının 5 yıl sonra ne yapacağını kimse bilmiyor. Buna pandemi ve aşının acı gerçeği diyebiliriz. Yani 5 yıl beklemek gibi bir durum söz konusu olamaz.

Covid-19 virüsü salgını boyunca neler yaşanacağını kimse bilmiyor. Ancak bu yaklaşımlara bakılırsa hiçbir aşı ya da ilaç geliştirmek mümkün olmaz. Bugün içiler ağrı kesiciler olsun, antibiyotikler olsun, kanser ilaçları olsun değil 5 yıl, 5 hafta dahi beklenmedi. Uzun sürede yan etkilerinin neler olacağını öngörmek için çeşitli yöntemler bulunmaktadır. Bu yöntemler, aşılarda da kullanıldığı için aşılar güvenli bulundu. Vatandaşlarımız, Google’dan iki cahilin yazdığını okuyarak fikir sahibi olmasınlar. Karpuza gösterilen saygının bilime de gösterilmesini istiyoruz.” şeklinde konuştu.