Ana SayfaHaberlerAşıda adil dağıtım tahsisi patente kurban edilmemeli

Aşıda adil dağıtım tahsisi patente kurban edilmemeli

İçerikleri

Covid-19 virüsü aşısı ile ilgili yürütülen çalışmalarda yaşanan gelişmelerin geleceğe dair umut verdiğini belirten Türk Eczacılar Birliği, “Bilimsel işbirliğinin anlam ve öneminin çok iyi anlaşılması ve Covid-19 virüsü aşısına herkesin erişim hakkının patente kurban edilmemesi gerekiyor. Aşının dağıtımı bütün ülkelerde aşı kamu sağlık otoritesince belirli bir plan yapılarak ve sıkı bir denetim ile yapılmalıdır. Aşının adil dağıtımı için tahsis mekanizması kurgulanarak öncelikle bütün risk gruplarının bütün dünyada aşıya eş zamanlı erişimi sağlanmalıdır.” ifadelerine yer verdi.

Dünya Genelinde Krizlere Yol Açtı

Covid-19 virüsü pandemi sürecinde dünya genelinde ekonomi, sosyal ve sağlık sektörlerinde büyük kriz yaşanıyor. Bu krizlerle gerçekçi yollardan mücadele edebilmek için virüsün etkisiz kılacak bir aşının geliştirilmesine olmazsa olmaz gözüyle bakılıyor. Aşı ile ilgili bir açıklama yapan Türk Eczacılar Birliği ise bilimsel işbirliği içerisinde hareket edilerek herkesin aşıya erişim hakkının patente kurban edilmemesi gerektiği yönünde bir açıklama yaptı.

Aşının Nasıl Yaygınlaştırılacağı Belirsizliğini Koruyor

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından yapılan açıklamada, dünyada geliştirilmekte olan 100’ü aşkın Covid-19 aşı adayının olduğu ve bu aşılardan bir kısmında insan deneme aşamalarına gelindiği ifade edildi.

Dünyada yürütülen aşı çalışmaları ile ilgili açıklamalarda bulunan Türk Eczacılar Birliği, “Geçtiğimiz günlerde ara değerlendirmelerden elde edilen sonuçları açıklayan bir firma tarafından geliştirilen Covid-19 aşısının beklenen etki değerini gösterdiği belirtildi. Bunun haricinde Covid-19 virüsü aşısının geliştirilmesi için farklı ülkelerde çalışmalar yürütülmekte ve bu aşı çalışmalarından da umut verici haberler gelmektedir. Ancak Covid-19 virüsü aşısının ne zaman ve hangi plan dahilinde yaygınlaştırılacağı halen belirsizliğini korumaktadır. Ayrıca ülkelerin aşıya erişim sıralamasında kıstasın ne olacağı, gelişmekte olan ve yoksul ülkelere aşının nasıl ulaştırılacağı gibi birçok soruyu gündeme taşımıştır. Gündemdeki bu sorulara verilen yanıtlar netleşmediği sürece bu durumun birçok kaosa ve eşitsizliğe yol açmasından endişe duyulmaktadır. Bunu engellemenin tek yolu ise bilimsel işbirliğine önem verilerek herkesin doğal hakkı olan aşıya erişim hakkının patente kurban edilmemesidir.” açıklamasında bulundu.

Öncelikli Ülke Kavramları Bir Tarafa Bırakılmalı

Önemli açıklamalara yer verilen Türk Eczacılar Birliği açıklamasında şu ifadeler kullanıldı:

“Pandemi sürecini yaklaşık bir yıldır tecrübe etmekteyiz. Pandemi sürecinde şu an en net olan şey ise bu pandeminin tek başına bir ülke veya birkaç ülke tarafından kontrol edilemeyeceğidir. Türk Eczacılar Birliği olarak öncelikli ülke kavramlarının bir tarafa bırakılarak uluslararası işbirliği ve ortak bir gayret ile küresel çözümler üretilmesi önerisinde bulunuyoruz. Bu nedenle de aşıda öncelik sağlık personeline verilmesi, aşı dağıtımında avantajsız gruplar ve yoksul bölgelerin ikinci planda bırakılmaması çağrısını yapıyoruz.

Herkesin Covid-19 virüsü aşısına erişimi temel sağlık hakkıdır. Herkes aşıya ulaşana kadar hiç kimse kendisini güvende hissedemeyecektir.

Bütün ülkelere ve vatandaşlara yetecek kadar aşıda hızlı üretim yapılabilmesi için gerekli alt yapılar uluslararası kuruluşlar tarafından desteklenmelidir.

Bütün firmalar, Covid-19 virüsü salgınının neden olduğu pandemi süreci sona erene kadar bütün patent ve fikri mülkiyet haklarından feragat etme fedakarlığında bulunmalıdır.

İnsanlar, aşı fiyatları nedeniyle sağlığından olmamalıdır. Covid-19 virüsü salgınında kullanılan bütün ilaçlara ve aşılara her koşulda, herkesin ulaşabilmesi için kamu tarafından ücretsiz temin edilmelidir.

Aşıda fiyatlandırma yapılırken ülkelerin ekonomik durumları dikkate alınmalı ve yoksul ülkelere üreticiler tarafından ücretsiz temin yapılmalıdır.

Üretilen bütün aşıların uluslararası dağıtımının yapılması esnasında Dünya Sağlık Örgütü’nün planları uygulanmalı ve ülkelerin aşı dağıtımı için yaptığı planlarda Dünya Sağlık Örgütü tarafından denetlenmelidir.

Bütün ülkelerde aşı dağıtımının kamu sağlık otoritesince belirli bir plan dahilinde yapılması ve dağıtımın denetlenmesi gerekmektedir.

Aşı dağıtımının adil yapılması için tahsis mekanizması kurgulanmalı ve aşı öncelikli risk gruplarına bütün dünyada eş zamanlı ulaştırılmalıdır.