18 Nisan 2024 Perşembe
Ana SayfaSağlıkHastalıkApandisit nedir, neden olur, belirtileri nelerdir?

Apandisit nedir, neden olur, belirtileri nelerdir?

Sindirim sisteminde en sık görülen ve patladığında ölümcül olabilen hastalıklardan birisi olan apandisit nedir, neden olur, belirtileri nelerdir

İçerikleri

Apandisit, sindirim sisteminin en sık görülen cerrahi hastalığıdır ve en tehlikelilerinden biridir. Hastalığın tehlikesi öncelikle geçici olması ve ciddi, hayatı tehdit edici komplikasyonların kaçınılmazlığında yatmaktadır. Yaşam boyunca akut apandisit ile karşılaşma olasılığı oldukça yüksektir. İnsanların yüzde 5-10’unda teşhis edilir.

Apandisit her yaşta ve her cinsiyetten insanda görülebilir. Ancak istatistikler, en sık 5-40 yaş arası insanlarda iltihaplı olduğunu göstermektedir. 20-40 yaş arası hastalar arasında erkeklerden iki kat fazla kadın varken, 20 yaşın altındaki hastalar arasında erkekler baskındır. Genel olarak kadınlar erkeklerden daha sık hasta. 40 yıl sonra, hastalığın oluşma olasılığı önemli ölçüde azalır, ancak sıfır olmaz. Bu nedenle yaşlılarda apandisit ortaya çıkabilir. Ayrıca, apandisit zaman zaman 5 yaşın altındaki çocuklarda teşhis edilir.

Apandisit Hastalığı Nedir?

Apandisit, bağırsağın alt kısmında yer alan ek olan bir iltihaplanmadır. Normal durumda, ek 7-10 mm çapında ve 50-150 mm uzunluğunda küçük bir tüptür. Yavaş yavaş daralırken çekumdan ayrılır ve geçiş yolu yoktur.

Eklerin işlevi tam olarak açıklığa kavuşturulmamıştır. Önceden, bir ek, insan tarafından uzak atalarının hayvanlarından otçul bir diyetle ödünç alınan ve şimdi işlevsel olarak yararsız olan basit bir kural olarak görülüyordu. Şimdi endokrin ve bağışıklık süreçlerinde ve ayrıca bağırsak mikroflorasının oluşumunda önemli bir rol oynadığına inanmak için iyi nedenler var. Uzak bir eki olan kişilerin, bağırsakta yeterli sayıda faydalı mikroorganizma ile sorunları olduğu kanıtlanmıştır. Bununla birlikte, ek, vücudun bulunamadığı hayati organlar arasında değildir.

Kural olarak, ekin iltihabı akuttur. Hastalığın bir sonucu olarak, irin, ekin darlığından dolayı serbestçe bırakılamayan işte birikir. Ek boyutta büyür ve acı verir. Sonuçta bu, ek duvarının yırtılmasına ve irin dışa salınmasına yol açar. Bu da, ölümcül olması muhtemel olan karın boşluğunda akut peritonit (periton iltihabı), sepsis veya apse gerektirir. En ciddi komplikasyon, plilefittir – özellikle yüksek mortalite oranına sahip, ciddi karaciğer hasarına yol açan portal ven enflamasyonu.

Hastalık çok hızlı ilerler ve genellikle 2-4 günden fazla olmaz, nadiren bir haftadan fazla olur. Akut apandisit spontan tedavisi vakaları nadirdir. Bazen, çevreleyen dokulardan koruyucu bir sızıntı etkilenen ekin etrafında oluşabilir, ancak bu oluşum ayrıca bir apse ile sonuçlanabilir. Bu nedenle, hastalık tıbbi müdahale ve cerrahi tedavi gerektirir. Hastalığın zamanında tedavisi ile prognoz olumludur.

Bazen, akut apandisitte sık görülen semptomların ortaya çıkması ve şimdi geri çekilmesi ile karakterize kronik apandisit de vardır. Bu durumun ortaya çıkma sıklığı, akut olanınkinden yaklaşık 100 kat daha azdır. Kural olarak, cerrahi tedavi gerektirmez.

Akut apandisit komplikasyonlarla dolu basit (nezle) ve yıkıcı olarak ayrılmıştır. Uygun tedavi olmadan, basit apandisit hemen hemen her zaman yıkıcı olur.

Apandisit Neden Olur?

Yetişkinlerde apandisit nedenleri henüz kesin olarak belirlenememiştir. Bununla birlikte, bilim adamları, tüm hastalarda ortak tek bir apandisit nedeni olmadığı konusunda hemfikirdirler. Her hastanın kendine ait bir nedeni olabilir. Çoğu durumda, apandisit, apendiksin rektuma girmesinin engellenmesinden kaynaklanır. Tıkanmanın nedenleri farklı olabilir – örneğin dışkı taşlarının veya yabancı cisimlerin sürece girmesi. Kolesistit veya enteritin neden olduğu yapışkan işlemlerden dolayı işlemin üst kısmının sıkılması da neden olabilir.

Bakteriler – enterokoklar, streptokoklar, stafilokoklar ve E. coli de apandisitte büyük rol oynar. Çoğu zaman bu faktörlerin her ikisinin bir kombinasyonu vardır. Prosesin içeriğinin durgunlaşması, iç bağışıklığının zayıflamasına ve patojen bakterilerin mukozaya girmesine yol açar. Apandisitin ana sebebinin, apandezi kanla besleyen damarların spazmı olduğuna dair bir teori vardır. Muhtemel bir diğer sebep de, işlemin zarar görmesine veya hareket etmesine neden olan karın yaralanmalarıdır.

Hastalığa katkıda bulunan faktörler arasında kabızlık eğilimi, zayıf bağırsak hareketliliği, gıdada bitkisel lif eksikliği, fazla yemek yeme, gastrointestinal sistemin birçok enfeksiyöz hastalığı, parazitlerin varlığı bulunur. Kalıtsal faktörler ayrıca hastalığın görünümünü etkileyebilir, ayrıca kötü alışkanlıklar, stres, vitamin ve mikro elementlerin eksikliğine bağlı olarak bağışıklığın azalmasını da etkileyebilir.

Gebe kadınlarda artmış apandis insidansı da uterusun büyüklüğünün artmasından kaynaklanan sürecin yer değiştirmesi nedeniyle kaydedilmiştir. Rahim bazı hastalıklarında iltihap odağını eke aktarmak mümkündür.

Apandisit Belirtileri Nelerdir?

Apandisitin erken teşhisi için semptomlar önemlidir. Onların bilgisi, ekte iltihaplanma ile ilgili olmayan diğer gastrointestinal hastalıkları azaltmanıza izin verir.

  • Yetişkinlerde apandisitin başlıca belirtileri şunlardır:
  • Basınç dahil olmak üzere akut karın ağrısı.
  • Sıcaklık artışı.
  • Bulantı.
  • Kusma.

Akut apandisitin ilk semptomları ve belirtileri her zaman bu hastalığın benzersiz bir şekilde tanımlanmasına izin vermez. Başlangıçta, hastalık başka tehlikeli olarak maskelenebilir, çok tehlikeli değildir ve bir kişi renal kolik veya gastrit için apandisit atağı geçirebilir.

Apandisitin ana semptomu, karın bölgesinde sürekli akut ağrıdır. Kural olarak, keskin bir ağrı beklenmedik bir şekilde, en çok gece veya sabahları belirir. Nezle aşamasında ağrı önce karın boyunca yayılır veya üst kısmında (epigastrik bölgede) görülür. Ama sonra ağrı sağ alt karın bölgesinde, göbeğin altında ve uyluğun hemen üzerinde (iliak bölgede) yoğunlaşır.

Ağrının odağını hareket ettirme sürecine Kocher semptomu denir ve hastalığın belirleyici ana işaretlerinden biridir. Çoğu durumda, apandisite tanınır ve gastrointestinal sistemin herhangi bir hastalığına değil tanıklık eder. Bu işlem hastalığın başlamasından birkaç saat sonra ortaya çıkar. Ağrının doğası da zamanla değişiyor, yoğunlaşıyor, nabız atıyor ve ağrıyor. Ağrı, gülüp öksürerek, derin bir nefes alarak, sağ tarafa dönerken veya bacakların mideye doğru katlandığı bir pozisyonda biraz azalır. Ağrı ayrıca sağ bacağına ışınlanabilir ve yürürken hissedilir. İlyak bölgesine basıldığında, ağrı genellikle zar zor hissedilir, ancak karnı aniden serbest bırakırsanız, şiddetli ağrı yaşarsınız. Karın duvarında gerginlik var.

Hastalığın gelişmesiyle ağrı bir süre azalabilir. Fakat bu bir tedaviyi değil, sadece sinir uçları da dahil olmak üzere, işlem duvarının dokularının bir nekrozunu göstermez. Bununla birlikte, iliak bölge üzerindeki baskı hala son derece acı vericidir. Bu aşamadan sonra, duvarın delinmesi genellikle meydana gelir, irin periton içine yayılır ve ağrı geri döner, defalarca yoğunlaşır.

Bazen ekin solda olabileceği akılda tutulmalıdır, bu durumda karnın sol tarafı incinir. Bazı durumlarda ağrı, sağ hipokondriyumda, kasık bölgesinde, pelviste, alt sırtta hissedilebilir.

Yetişkinlerde Apandisit Belirtileri

Yetişkinlerde apandisit belirtileri ayrıca gastrointestinal sistem bozukluklarını da içerir. Her şeyden önce, bulantı. Bazen rahatlama getirmeyen, kusma ve ishal olabilir. Bununla birlikte, apandisitte ishal karakteristiktir, özellikle çocuklar için, yetişkinlerde daha az yaygındır. Gecikmiş tabureler, ağız kuruluğu hissi de vardır. Ek anormal bir pozisyonda, idrar retansiyonu (disüri) görünebilir.

Hastalığın ilk aşamasında, sıcaklık biraz yükselir – + 37-38 ºС. Daha sonra, sıcaklık normale düşebilir, ancak son aşamada, irin salgını öncesinde, tekrar yüksek seviyelere yükselir – + 39-40 ºº. Bu durumda, ağrı önemli ölçüde artar.

Yaşlı kişilerde apandisit durumunda, hastalıklar yıkıcı bir aşamaya girinceye kadar semptomları silinebilir ve görünmez olabilir. Ağrı donuk olabilir, bulantı küçük olabilir ve ateş gibi bir özellik tamamen bulunmayabilir. Ancak bu, apandisitin yaşlılarda daha kolay olduğu anlamına gelmez. Aksine, yaşlılarda, apandisit komplikasyonları çok daha yaygındır.

Apandisit tanısı küçük çocuklarda da (5 yaş altı) zordur. Bunun nedeni yetişkinlerde apandisit belirtilerinin çocuklarda olduğundan daha belirgin olmasıdır. Bazen bir çocukta apandisit basit bir mide olarak maskelenir. Ağrı genellikle ileal bölgede lokalize değildir ve bazen çocuk midesinin nerede olduğunu tam olarak açıklayamaz. Bu durumda, +38 ºº, kaplamalı bir dil, diyare sıcaklık yükselmesi gibi işaretler yönlendirilmelidir. Ancak, tüm bu semptomlar diğer hastalıklarda ortaya çıkabilir, bu nedenle çocuğun bir uzmana gösterilmesi gerekir.