26 Nisan 2024 Cuma
Ana SayfaSağlıkHastalıkAnkilozan spondilit (Bechterew) belirtileri, nedenleri ve tedavisi

Ankilozan spondilit (Bechterew) belirtileri, nedenleri ve tedavisi

İçerikleri

Sırt ağrısı, sabah tutukluğu ve eklem ağrısı ankilozan spondiliti gösterebilir. Eklem hastalığı tedavi edilemez. Bechterew hastalığının tedavisi, omurganın sertleşmesine ve kalıcı bir kamburluğa karşı koymayı amaçlamaktadır. Buradan Bechterew hastalığının belirtileri, tedavisi ve ipuçları hakkında daha fazla bilgi edinebilirsiniz.

Bechterew hastalığı, romatizmal grubun bir parçası olan eklemlerin kronik iltihaplı bir hastalığıdır. Bechterew hastalığı, ankilozan spondilit, romatoid spondilit veya Bechterew-Strümpell-Marie hastalığı olarak da adlandırılır.

Kronik iltihaplı eklem hastalığı esas olarak omurgayı, fakat aynı zamanda kalça ve omuz eklemini de etkiler. Omurganın hareketinde ilerleyen bir kısıtlama vardır çünkü omur eklemleri ve bağlar kemikleşir.

Ankilozan spondilit hastalığının seyri kişiden kişiye çok farklıdır ve hafif kısıtlamalardan belirgin omurga eğriliklerine ve tam omurga sertleşmesine kadar değişir.

Ankilozan Spondilit Görülme Sıklığı

Hastalık, çoğunlukla 15 ila 30 yaşları arasındaki erkekleri etkiler. Cinsiyet olarak %90 oranında erkeklerde görülmektedir.

Ankilozan Spondilit Belirtileri Neler?

İlk aşamada ankilozan spondilit; ağrılı, kızarık ve ışığa duyarlı gözlerde boyun, eklem, diz veya topuk ağrısı, kalçalarda ağrı ve göğüste gerginlik veya gözün irisinde iltihaplanmaya neden olur. Hastalar ayrıca uyluğa yayılabilen gece bel ağrısı bildirirler. Ayrıca uzun süreli dinlenmeden sonra veya kalktıktan sonra ve hareketsiz, sert eklemlerde (sabah tutukluğu) sırt ağrısı da hastalığın tipik özelliğidir. Ankilozan spondilit, etkilenenlerin çoğunda aşamalar halinde ilerler. Çoğunlukla her zaman şiddetli ağrı ve belirgin bir hastalık duygusu olan aşamalar vardır.

Hastalığın sonraki aşamalarında ağrı azalır ve hastalar tipik öne doğru eğilme duruşunu alırlar. Sırt yuvarlak ve serttir (kambur).

Ankilozan Spondilit Nedenleri Neler?

Ankilozan spondilitin nedenleri büyük ölçüde bilinmemektedir. Görünüşe göre, diğer birçok hastalıkta olduğu gibi, kalıtsal bir bileşen rol oynar. Ayrıca ankilozan spondilitte vücudun kendi savunması sağlıklı yapılara saldırıyormuş gibi görünmektedir. Bu istenmeyen bir otoimmün reaksiyondur. Bu durumda düzensizlik omurga, omuz ve boyundaki eklemlere yöneliktir. Eklemlerin neden kemikleştiği tam olarak belli değildir.

Viral enfeksiyonlar ve metabolik hastalıklar ankilozan spondilitin diğer nedenleri olarak tartışılmaktadır.

Ankilozan Spondilit Tedavisi

Ankilozan spondilit için medikal tedavi, hastalığın ilerlemesini yavaşlatmak ve semptomları hafifletmekle sınırlıdır. Bechterew hastalığı maalesef şu anki tıbbi olanaklara göre tedavi edilemez.

Tedavilerin amacı, omurganın sertleşmesini geciktirmek ve kalıcı yuvarlatılmış sırt gelişimini önlemektir. Fizyoterapi tedavisine olabildiğince erken başlanmalıdır. Çünkü egzersiz, Bechterew terapisinde en önemli önlem olarak vazgeçilmezdir.

Ankilozan Spondilit İçin İlaç Tedavisi

İlaçlar ankilozan spondilit semptomlarını hafifletebilir.

  • Diklofenak veya indometasin gibi steroidal olmayan antiinflamatuar ilaçlar (kısaca NSAID’ler), antiinflamatuar ve analjezik etkilere sahiptir.
  • Kortizon preparatları esas olarak kısa vadede eklemlerin veya gözlerin akut iltihabını hafifletmek için kullanılır.
  • Sözde standart veya temel ilaçlar (sülfasalazin veya metotreksat gibi), omurga dışındaki eklemlerin veya tendonların şiddetli iltihaplanmasını bastırır. Uzun bir süre boyunca hastaya verilirler.
  • Hiçbir tedavi başarılı olmazsa, inflamatuar haberci madde tümör nekroz faktör alfa’yı (kısaca TNF alfa) inhibe eden ilaçlar kullanılabilir. Ancak, etkinlikleri henüz kanıtlanmamıştır. Bu nedenle, ilgilenen hekim ankilozan spondilit için bir TNF-alfa tedavisinin kullanılıp kullanılmayacağını ve ne zaman kullanılacağını dikkatlice değerlendirmelidir.

Ankilozan Spondilit Ameliyatları

Ankilozan spondilit için cerrahi nadiren yapılır. Omurga ciddi şekilde kavisliyse, tek tek omur gövdeleri veya birkaç omur üzerinde düzeltme operasyonları düşünülebilir. Bu amaçla özel bir vidalı çubuk sistemi kullanılmaktadır. Sözde kama osteotomisinde, omurgadan kemik parçaları çıkarılır). Kalça protezi, kalça eklemindeki iltihaplı değişikliklere yardımcı olabilir.

Hastaları Rahatlatacak İpuçları

  • Kızılötesi radyasyon ve romatoid banyolar ağrıyı hafifletmeye ve hareketliliği sürdürmeye yardımcı olabilir.
  • Ağır fiziksel aktiviteden kaçının.
  • Fizik tedavi egzersizlerinizi düzenli olarak yapın.
  • Etkilenen diğer insanlarla fikir alışverişinde bulunmak için bölgenizde bir kendi kendine yardım grubu bulun.
  • Sıcaklık iyidir; sırt ağrısı genellikle sıcak su şişeleri, elektrikli battaniyeler veya ılık bir banyo ile giderilir.
  • Kırmızı ışık ve kan dolaşımını teşvik eden önlemler (romatoid merhemler veya ağrı bantları gibi) de sıklıkla faydalı olarak tanımlanır.
  • Soğuk (soğuk şişeler veya jel yastıklar gibi) iltihaplı ve şişmiş eklemler üzerinde ağrı giderici bir etkiye sahiptir.