25 Nisan 2024 Perşembe
Ana SayfaHaberlerAnkara Eczacı Odası “İlaca yüzde 20’nin üstünde zam gelebilir”

Ankara Eczacı Odası “İlaca yüzde 20’nin üstünde zam gelebilir”

İçerikleri

Eczanelerin büyük bir ekonomik darboğazın içerisinde olduğunu ve bu nedenle de eczacılık mesleğinden ayrılanlar olduğunu ifade eden Ankara Eczacı Odası Başkanı Taner Ercanlı, birçok ilacın üretiminin yapılmadığını da ifade ederek sözlerine şöyle devam etti;

“Ülkemizde yaşanan kriz nedeniyle eczaneler ciddi manada ekonomik bir darboğazdan geçmektedir. Bu süreçte eczanelerimizin bir kısmı kapandı. Eczacılık mesleğine yıllarını vermiş olan bazı meslektaşlarımızın mesleğe yönelik hevesleri artık kalmadığı için mesleği bırakmayı tercih ediyorlar.”

14 Bin Eczane Kapanma Tehlikesiyle Karşı Karşıya

Eczacıların ekonomik darboğazdan kurtarılması gerektiğine, aksi takdirde 14 bin civarında eczanenin kapanma tehlikesiyle karşı karşıya olduğuna geçtiğimiz günlerde yaptığı bir açıklamayla değinen Kayseri Eczacı Odası Başkanı Uğur Nuri Akın, “Ülke olarak zor bir süreçten geçmekteyiz. Ülkemizin içerisinde bulunduğu bu zor süreçten sağlık sektörü de yakından etkilendi. Bu durumdan en fazla etkilenen ise bir tarafı danışmanlık hizmeti veren, diğer tarafı ise ticari faaliyetlerini sürdüren eczacılar oldu. Ayrıca uzun zamandır sürmekte olan sorunlarımız çözüme kavuşturulmadığı için 28 bin eczanenin yarısının kapanma tehlikesi var. Bu ise halk sağlığı açısından çok ciddi bir problemdir.” şeklinde konuşmuştu.

Önümüzdeki Engel Fiyat İse Çözülmeli

Çeşitli nedenlerden dolayı birçok ilaçta maalesef yokluk yaşanmaktadır. Kurdaki artış ve pandemi sürecinden dolayı ilaç yokluğunda yenide tırmanış olduğu görülüyor. Şu an elimizde bulunan veriler ilaç yokluğunun yüzde 17 oranında olduğunu gösteriyor. İlaçların birçoğu yurt dışından ithal edilememektedir. İlaç hammadde fiyatları uluslararası alanda yükselişte olduğu için sanayimiz birçok ilacı üretememektedir.

İlaçta yaşanan yoksunluk nedeniyle hastalarla karşı karşıya gelmekteyiz. Hastalarımızda ilaç yokluğunun nedeninin eczacılar olduğu yönünde bir algı var. İlaç üretiminden itibaren hastaya ulaşana kadar takip edilmektedir. Reçetesiyle gelen hastalarımıza ilacı temin etmek için çabalıyoruz. Önümüzdeki engel fiyat ise bu çözülmelidir. Eczacılar ilaca zam isteyen tarafta saf tutmak yerine ilacın ulaşılabilir olmasını isteyen tarafta saf tutmayı tercih etmektedir.  

Eczacılar Görmezden Gelindi

Sağlık personeline yönelik iyileştirmelerde eczacılar bir kez daha görmezden gelindi. Kamu hastanelerinde 3 bin 300’ü aşkın eczacı görev yapmaktadır. Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu, Sosyal Güvenlik Kurumu ve İl Sağlık Müdürlükleri dahil kamu sektörünün her alanında görev yapan eczacılarımızın yasal düzenlemeye dahil edilmediğini gördük.