25 Nisan 2024 Perşembe
Ana SayfaHaberlerAni işitme kaybı Covid-19 belirtisi olabilir!

Ani işitme kaybı Covid-19 belirtisi olabilir!

İçerikleri

Covid-19 virüsü enfekte olan vakalarda ani işitme kaybı belirtisinin görüldüğü bildiriliyor. Uzmanlar, Covid-19 virüsünün enfekte olduğu vakalarda görülen ani işitme kaybının özellikle yoğun bakım vakalarında gözden kaçırılabilecek bir şikayet olduğuna dikkat çekiyorlar. Konu ile ilgili Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Nöroloji Ana Bilim Dalı’ndan Prof. Dr. Derya Uludüz önemli açıklamalarda bulundu.

Covid-19’da İşitme Kaybının Nedeni Net Değil

Covid-19 virüsü salgınında her geçen gün yeni şikayetler ortaya çıkmaya devam ediyor. Covid-19 virüsü enfekte olan vakalarda yeni ortaya çıkan şikayetin ise ani işitme kaybı olduğu öğrenildi. Ani işitme kaybı aslında viral enfeksiyonlar ve kullanılan bir takım ilaçlar nedeniyle görülebilen çok nadir bir rahatsızlık.

İşitme siniri iç kulak bölgesinden başlayarak beyin bölgesinde beyin sapı olarak adlandırılan bölgeye kadar ulaşabilen bir tür sinirdir. Bu kordidor boyunca işitme sinirinin sağlam olması işitmede çok büyük önem arz ediyor. Covid-19 virüsünün ani işitme kaybına nasıl yol açtığı henüz netlik kazanmadı. Bu konuda geliştirilen hipotezler, Covid-19 virüsünün damarları etkileyerek kulağa giden ve işitme sinirinin beslendiği damarı tıkamasını ya da işitme sinirinin Covid-19 virüsünden direkt etkilendiğini gösteriyor. Covid-19 virüsünün neden olduğu ani işitme kaybının özellikle yoğun bakım ünitelerinde tedavi görmekte olan vakalarda gözden kaçırılabilecek bir durum olduğuna önemle vurgu yapılıyor.

İlk Defa Astımlı Bir Vakada Rastlandı

Covid-19 virüsünün neden olduğu ani işitme kaybına ilk defa 45 yaşındaki kronik astım rahatsızlığı olan bir vakada rastlandı. Covid-19 tedavisi olmak için hastanede yattığı süreçte işitme kaybı yaşadığını fark ettikten sonra kulak burun boğaz klniğimize müracaatta bulundu. Vaka, Covid-19 virüsünün neden olduğu şikayetlerin sürdüğü 10. günde hastaneye kaldırılarak tedavi altına alınmasından sonra nefes darlığı yaşadığından dolayı yoğun bakım ünitesinde tedavi altına alınmış. Yoğun bakım ünitesinde 1 ay boyunca entübe edildikten sonra pulmoner emboli, pulmoner hipertansiyon, ventilatöre bağlı pnömoni ve anemi yüzünden süreç çok karmaşık bir hal almış. Covid-19 virüsünün tedavi sürecinde ise remdesivir, intravenöz steroidler ve plazma değişimi ile tedavisi yapılarak vakanın yeniden sağlığına kavuşması sağlanmış. Vakanın geçmiş öyküsünde işitme kaybı ya da kulak patolojisi bulunmuyor. Yoğun bakım tedavisinin tamamlanmasından yaklaşık bir hafta geçtikten sonra sol kulağında çınlama ile birlikte ani işitme kaybı olduğunun farkına varmış.

En Doğru Yaklaşım Detaylı Bir Değerlendirme Yapmak

Covid-19 virüsünün toplum içerisinde hızla yayıldığı ve işitme kaybının çok önemli olan morbiditesi dikkate alındığı zaman bu ihtimalin daha fazla araştırılmasına gereksinim olduğu görülüyor. İşitme kaybının anında tespit edilerek tedavisinin yapılması ihtiyacı ve tıbbi hizmetlere ulaşmada yaşanan zorluk dikkate alındığında detaylı bir değerlendirmenin yapılması en doğru yaklaşımdır. Yoğun bakım ünitesinde tedavi gören vakalara işitme kaybı yaşayıp yaşamadıkları mutlaka sorulmalı ve akut işitme kaybı yaşadığını belirten vakalar acil olarak kulak burun boğaz bölümüne sevk edilmelidir.