16 Nisan 2024 Salı
Ana SayfaHaberlerGlikoz şurubu nedir? Glikoz şurubu zararları nelerdir? Glikoz şurubundan nasıl kaçınılır?

Glikoz şurubu nedir? Glikoz şurubu zararları nelerdir? Glikoz şurubundan nasıl kaçınılır?

İçerikleri

Marketlerden satın aldığımız yiyeceklerin içeriklerine baktığımızda büyük bir çoğunluğunda glikoz şurubunu görebilirsiniz. Doğal olarak insanın aklına glikoz şurubu nedir, neyden yapılır, sağlıklı mıdır ve diğer tatlandırıcılar ile arasındaki fark nedir diye sorular geliyor. Bu yazımızda glikoz şurubu nedir hakkında aradığınız her şeyi bulacaksınız.

Glikoz Şurubu Nedir?

Glikoz şurubu tatlandırıcı, koyulaştırıcı ve nem tutucu bir madde olarak özellikle ticari mallarda kullanılan bir maddedir.

Kristalize olmadığından dolayı genellikle şeker, bira ve belirli konserve ve hazır ürünlerin yapımında kullanılmaktadır.

Glikoz şurubu hem vücudun hem de beynin öncelikli enerji kaynağı, basit karbonhidratlardan olan glikozun kendisinden farklıdır.

Şurubun yapımı için nişastalı besinlerdeki glikoz molekülleri hidroliz yöntemiyle parçalanır. Bu kimyasal reaksiyon sonucunda yüksek glikoz içeriğine sahip konsantre ve tatlı bir ürün meydana gelir.

Her ne kadar glikoz şurupları genellikle mısırdan yapılsa bile patates, arpa, buğday ve manyok gibi bitkilerden de şurup yapılabilinmektedir. Glikoz şurubu üretildiğinde ürün yoğun bir sıvı veya katı granül halindedir.

Bu şuruplardaki dekstroz eşdeğer (DE), şurubun hidroliz seviyesini gösterir. DE oranı ne kadar yüksek olursa şurup o kadar çok şeker içerir ve dolayısıyla daha tatlı olur.

Glikoz Şurup Türleri Nelerdir?

Karbonhidrat türü ve tat açısından farklılık gösteren iki türde glikoz şurubu vardır:

Şekerci Şurubu: Asit hidroliz ve sürekli dönüşüm yoluyla işlenen bu glikoz şurubunun içindeglikoz,maltotrioz,maltoz ve V diğer karbonhidratlar bulunur.

Yüksek Maltozlu Glikoz Şurubu: Amilaz adında verilen bir enzim ile hazırlanan bu şurup P ila p arasında maltoz içermektedir. Sofra şekeri kadar tatlı değildir ve yiyecekleri kuru tutmaya yarar.

Glikoz Şurubu ve Mısır Şurubu Arasındaki Farklar

Glikoz şurubu gibi mısır şurubu da mısır nişastasından yapılmaktadır. Her ne kadar teknik olarak mısır şurubuna da glikoz şurubu denebilecek olsa, her glikoz şurubuna mısır şurubu denemez çünkü diğer bitkisel kaynaklardan da üretilebilinirler.

Besin değeri açısından glikoz ve mısır şurupları aynıdır ve hemen hemen hiç faydaları yoktur. Her ikisinde de önemli miktarda vitamin veya mineral bulunmaz.

Fırın mamulleri, şekerlemeler, dondurulmuş tatlılar ve benzeri yiyecekler için birbirlerinin yerine kullanılabilirler.

Glikoz Şurubu Zararları Nelerdir?

Glikoz şurubu ticari gıdaların çekiciliğini arttırmak için onları tatlandırmak veya tatlılığını korumaya yardımcı olan bir maddedir ve sağlığımız için neredeyse hiç faydası yoktur.

Glikoz şurubunda ne yağ ne de protein bulunur ama bunlar yerine bol miktarda şeker ve kaloriye sahiptir. Bir yemek kaşığı glikoz şurubunda 62 kalori ve 17 gram karbonhidrat vardır. Bu, aynı miktardaki sofra şekeri ile kıyaslandığında neredeyse 4 kat fazla bir değerdir.

Düzenli olarak glikoz şurubuna maruz kalmak obezite, yüksek tansiyon, diş çürükleri, kan şekeri ve kalp hastalıkları riskinizi önemli ölçüde arttırmaktadır.

Glikoz Şurubundan Nasıl Kaçınılır?

Sürekli olarak glikoz şurubu tüketmek sağlığınız için zararlı olduğundan bu şuruptan kaçınmaya çalışmanız çok yerinde bir karar olacaktır.

İşte, glikoz şurubunu kendinizden uzak tutmaya yardımcı olacak bazı öneriler:

İşlenmiş Gıdalardan ve Yiyeceklerden Kaçının

Glikoz şurubu genellikle gazlı içeceklerde, hazır meyve sularında, sporcu içeceklerinde, şekerlemelerde, konserve meyvelerde ve hazır atıştırmalıklarda bol miktarda bulunur. Mümkün olduğunda organik ürünler tüketmeye dikkat etmelisiniz.

Paketli Ürünlerin İçindekiler Listesini Kontrol Edin

Glikoz şurubu ürünlerin içindekiler listesinde olduğu gibi ya da başka isimlerle geçebilir. Etiketleri okurken yüksek fruktozlu mısır şurubu gibi diğer sağlıksız tatlandırıcıların olmadığından emin olmalısınız.

Daha Sağlıklı Tatlandırıcılar İçeren Besinleri Tercih Edin

Eğer satın almak istediğiniz besinin doğalını bulamıyor ve hazırını almak zorunda kalıyorsanız glikoz şurubu yerine pekmez, stevia, ksilitol veya eritritol gibi tatlandırıcılar kullanılan ürünleri tercih edin. Bu gibi tatlandırıcılar makul miktarlarda tüketildiklerinde glikoz şurubu kadar zararlı değillerdir.

Glikoz Şurubu Nedir Adlı Yazımızın Sonuna Geldik

Tekrar hatırlatmak istiyoruz ki, glikoz şurubu ticari gıdaların raf ömrünü uzatmak ve tatlandırılmalarını sağlamak için kullanılan sıvı bir tatlandırıcıdır ve sağlığımız için kesinlikle faydalı değildir.

Çok işleme maruz kalan bu sağlıksız tatlandırıcı bol miktarda kalori ve şeker içerir. Bu yüzden glikoz şurubu zararlarından kaçınmak için bu ürünü hayatınızdan çıkarmanız gerekiyor.

Glikoz şurubu nedir ve glikoz ile ilgili diğer tüm sorularınızı yanıtladığımız yazımızın sonuna geldik. Siz bu tatlandırıcıdan kaçınmak için neler yapıyorsunuz?