17 Nisan 2024 Çarşamba
Ana SayfaSağlıkHastalıkBoğaz ağrısı neden olur, nasıl tedavi edilir ve ne zaman geçer?

Boğaz ağrısı neden olur, nasıl tedavi edilir ve ne zaman geçer?

Kısa sürse de hayatı kabusa çeviren, yeme ve içmeyi zorlaştıran boğaz ağrısı neden olur, tedavisi nasıldır ve ne zaman geçer sorularının yanıtı haberimizde.

İçerikleri

Boğaz ağrısı çok yaygın görülen bir rahatsızlıktır ve genellikle endişelenecek bir şey yoktur. Normalde bir hafta içinde kendiliğinden iyileşir. Boğaz ağrıları genellikle soğuk algınlığı veya grip gibi küçük hastalıklardan kaynaklanır ve evde tedavi edilebilir.

Boğaz Ağrısı Neden Olur?

Boğaz ağrısının nedenleri enfeksiyonlardır. Enfeksiyonlardan kast edilen mikrobik hastalıklardır. Boğazın özellikle arka kısmında acı ve yanma hissi oluşturan bu rahatsızlık farenjit, reflü, tonsillit, krup, özofagus iltihabı ve larenjit gibi hastalıklardan dolayı meydana gelebilir. Ayrıca tümör varlığı, sigara içmek, evcil hayvanlara karşı alerjik bir rahatsızlığa sahip olmak ve gece uyurken ağızdan nefes almak da, boğaz ağrısının nedenleri arasındadır.

Enfeksiyonlardan başka diğer birçok hastalık boğaz ağrısına neden olur. Mesela boğazın kendi enfeksiyonları olmasa bile burunlardan ve sinüslerden akan ya da akciğerlerden kaynaklanan akıntılar boğaz da tahrişe yol açarak enfeksiyon oluşturup boğaz ağrısına neden olur.

Boğaz Ağrısı Nasıl Tedavi Edilir?

Mikroplar genel olarak virüs ve bakterilerden oluşur. Bu nedenle boğaz ağrısı nasıl tedavi edilir sorusuna iki farklı cevap verilebilir. Çünkü virüs ya da bakteri kaynaklı boğaz ağrılarının tedavi yöntemleri birbirinden farklıdır. Ayrıca birlikte virüsler kendi kendilerini ortalama tahminen 1 hafta da iyileştirirken, bakteriler için antibiyotik tedavisi kullanılması gerekmektedir.

Önemli bir durum yoksa boğaz ağrısına neden olan virüs için antiviral bir ilaç verilir. Boğaz bölgesini rahatlatmak için gargara ya da pastil gibi tedaviler uygulanır. Hastanın beslenmesine dikkat etmesi, vücuda su alımını yüksek tutması gereklidir.

Viral bir enfeksiyon türü olduğu için bağışıklık sistemini desteklemek gereklidir, bunun için de vücuda vitamin ve benzeri ilaçlar verilir. Çok özel durumlarda ilerde daha ağır bakteriyel enfeksiyona dönüşmesini engellemek için vücuda koruyucu, düşük dozlu geniş spektrumlu bir antibiyotik kullanılır.

Bakterilerin neden olduğu boğaz ağrılarında ise tedavi süreci değişiklik gösterir. Rahatsızlığa neden olan bakterinin ne tür bir bakteri olduğu tespit edilip, ona yönelik bir boğaz ağrısı tedavisi seçilir. Ama genel olarak boğaz ağrısına neden olabilecek bakteriler bilindiği için, geniş spektrumlu antibiyotik kullanılarak daha yüksek dozda tedavi uygulanır.

Boğaz Ağrısı Ne Zaman Geçer?

Bu tür vakalarda boğaz ağrısı tedavisi 6 ile 11 gün arası uygulanır. Bundan kısa sürede kesilen antibiyotiklerde, boğaz ağrısının oldu bölgedeki hastalık geçmiş olsa bile, kullanılan antibiyotik türüne göre vücutta direnç gelişimi başlar. Bu da daha sonraki enfeksiyon hastalıkların tedavisinde önemli bir zorluk olarak karşımıza çıkar.