Alerjik bronşit olarak da bilinen alerjik astım rahatsızlığı çok sık görülen durumlardan biridir. Bebekler de dâhil olmak üzere her yaşta görülen astımın farklı birçok nedeni ve doğal çözümleri bulunmaktadır.
Alerjik Astım Nedir?
Genetik yatkınlık ya da çevresel etkenlerden meydana gelen alerjik astım, ciddiye alınması gereken önemli bir rahatsızlıktır. Günlük hayatın kalitesini negatif olarak etkileyen bu durum bazı egzersizlerin yapılmasını da zorlaştırmaktadır. Solunum yolları kaynaklı oluşan hastalıkta vücut bazı faktörlere karşı aşırı duyarlıdır.
Özellikle yaz aylarında görülme sıklığı artan alerjik astıma yakalanan kişilerde havadaki minik partiküllere karşı hassasiyet ortaya çıkar ve burun normalden farklı reaksiyonlar gösterir. Genel olarak çevresel etkenler nedeni ile görülen alerjik astımın birçok farklı nedeni vardır.
Alerjik Astım Neden Olur?
En sık görülen astım türlerinden biri olan alerjik astım neden olur? sorusunun cevabı ile hastalığın etkilerini azaltmanın yolları keşfedilmektedir. Kişiye göre farklı şekillerde görülen alerjik astımın temel nedenleri şu şekilde sıralanabilir:
Genetik Etkenler: Alerjik astımın temel nedenlerinden biri kalıtımsal etkenlerdir. Ailenizde astım rahatsızlığına yakalanan kişi sayısı yüksekse, sizlerde de alerjik astım görülme riski yüksektir. Buna karşın, anne ve babasında astım görülen kişilerde bu rahatsızlık görülmeyebilir.
Gebelik Dönemi Etkileri: Gebelik döneminde yanlış davranışlarda bulunan kişilerde alerjik astımın görülme olasılığı yüksektir. Sigara içilmesi ya da sigara dumanına fazlaca maruz kalınması bu davranışlardan en önemlisidir. Bunun yanında anne adayının doğru beslenmemesi ve bebeğin normalden daha hafif olması da astıma neden olabilmektedir.
Mesleki Etkenler: Bazı meslek gruplarında bulunulan ortamlar ve kullanılan malzemeler alerjik astım oluşumunu artırmaktadır. Bu meslekler arasında fırıncılık, ilaç endüstrisi, marangozluk, veterinerlik, kuru temizlemecilik, kaynakçılık, demiryolu işçiliği yer alır.
Alerjik Astımı Tetikleyen Etkenler Nelerdir?
Alerjik astım rahatsızlığında ani krizler görülmektedir. Bazen hastalığın normal seyrinde krizler görülürken bazen de farklı etkenler nedeni ile astım krizleri görülmektedir. Bu etkenlerden en önemlisi alerjen durumlardır. Hava döküntüleri, tozlar, polenler gibi etkenler astım krizlerini artırmaktadır.
Alerjen durumlar dışında krize neden olan bir diğer durum ise solunum yolu enfeksiyonlarıdır. Boğaz ağrısı, soğuk algınlığı, sinüs enfeksiyonları ve grip gibi etkenler astıma bağlı kriz görülme riskini artırır. Bununla beraber korku, heyecan ya da öfke gibi anlık duygun değişimleri de astım krizlerini tetiklemektedir.
Alerjik Astım Belirtileri Nelerdir?
Görülme sıklığı yüksek olan alerjik astım belirtileri son derece önemlidir. Hastalığın erken fark edilmesi erken teşhis ve tedaviye olanak tanır. Hastalığın şiddetine ve kişinin durumuna göre tedavi yöntemleri değişmektedir. Alerjik astım görülen kişilerde ortaya çıkan belirtiler şunlardır:
- Kuru öksürük
- Nefes almada güçlük
- Hırıltılı nefes alıp verme
- Nefes darlığı
- Burunda akıntı
- Nefes alıp vermenin hızlanması
- 2 haftadan uzun süren öksürük
- Uykuların bölünmesi
- Sık sık hasta olma
- Kimyasal maddelere ve sigara dumanına aşırı hassasiyet
- Göğüş sıkışması
- Gözlerde sulanma ve kaşıntı
Alerjik Astım Doğal Tedavisi Nedir?
Astım rahatsızlığı yaşayan kişilerin solunum yolları son derece hassastır. Bu nedenle bazı alerjenlere maruz kaldıkları zaman yaşadıkları astım belirtilerinin şiddeti artmaktadır. Bu belirtileri en aza indirmek için alerjik astım doğal tedavisi tercih edilmektedir. Düzenli olarak uygulanacak bu yöntemler ile astım krizlerinin etkisi ortadan kaldırılabilir.
Limon Suyu İle Astım Krizlerinden Kurtulun
Solunum yollarında oluşan iltihaplanma nedeni ile ortaya çıkan alerjik astım, limonun antioksidan özelliği sayesinde tedavi edilmektedir. C vitamini yönünden zengin olan limon suyu, kişinin bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Bu sayede astım krizlerini tetikleyen etkenlere karşı vücut daha dayanıklı hale geliyor.
Yarım çay kaşığı kadar taze limonun suyunu bir bardak su ile karıştırın ve yemeklerden önce tüketin. Yatmadan önce ve sabah ilk kalktığınız zaman da tüketilebilen bu karışım sayesinde iltihaplar temizlenir ve tıkanan havayolları açılır.
Keçiboynuzu İle Gelen Sağlıklı Nefes
Birçok faydası olan keçiboynuzu kürü ile astım krizlerinden kurtulabilir ve sağlıklı bir nefes almanın keyfini yaşayabilirsiniz. Bunun için keçiboynuzunu yıkayın ve parçalara ayırdıktan sonra yarım litre su ile kaynatın. Kaynayan suyu soğutup 3 gün sonra içmeye başlayın. Yetişkinler için sabah ve akşam 1 çay bardağı içilmesi önerilen keçiboynuzu kürü, çocuklar için 1 çay kaşığı şeklinde tüketilmelidir.
- Bahar Ayı İle Birlikte Gelen Alerjiye Dikkat
- Astımla Mücadele Eden 10 Gıda
- Akciğerleri Temizleyen 6 Besin
- Doğduğunuz Ay Hastalıklarınızı Da Belirliyor!