28 Mart 2024 Perşembe

Agorafobi Nedir?

Agorafobi nedir? Agorafobinin nedenleri ve belirtileri nelerdir? Agorafobi tedavisi hakkında merak ettikleriniz bu makalemizde.

İçerikleri

Herkesin hayatında korku duyduğu bir şey mutlaka vardır. Ancak bu korkunun çeşidi kişiden kişiye büyük farklılıklar gösterebilir. Bir kişi böceklerden korkuyorken, diğer bir kişi tek başına dışarı çıkmaktan korkuyor olabilir. Bazı korkular spesifik olabilirken bazıları da toplumda oldukça yaygındır. Agorafobi de toplumda oldukça yaygın olan bir korku çeşididir.

Öncelikle kelime anlamı incelenecek olursa; Yunan klasik çağında agora, toplanma yeri anlamına gelirdi. Fobi kelimesinin anlamının ise kişinin belirli nesne veya durumlar karşısında duyduğu güçlü korku olduğunu düşünürsek agorafobi; dışarı çıkamama hastalığı da denilen, kişinin duyduğu alan korkusudur diyebiliriz. Bir tür anksiyete bozukluğu olan agorafobide kişi, kendini kapana kısılmış gibi çaresiz ve mutsuz hisseder. Genellikle bu kişilerde, güvenli bulduğu ev gibi alanlardan topluluk içine çıkma korkusu duyulur. Çarşıya veya markete çıkma, toplu taşıma araçlarına binme, seyahat etme gibi durumlar kişiye oldukça endişe verir. Aylarca, hatta yıllarca evinden çıkmayan insanlar olduğu gibi sadece yanlarında çok güvendikleri kişilerle birlikte dışarı çıkabilen insanlar da vardır.

https://www.datem.com.tr/ adresinden Agorafobi hakkında bilgi alabilir ve merak ettiklerinize yanıt bulabilirsiniz.

Agorafobinin Nedenleri Nelerdir?

  • Agorafobi, psikolojik bir bozukluk olsa da sinir sistemindeki bağlantılarda meydana gelen aksaklıktan kaynaklandığı düşünülmektedir. Bu, işin biyolojik boyutudur.
  • Çoğunlukla aileden bir bireyin agorafobikolması, kişinin normal bireylere göre neredeyse 8 kat daha fazla risk altında olduğunu gösterir.
  • Alan korkusu oluşmasındaki bir diğer önemli etmen de çocukluktur. Çocukluğunda büyük travma yaşayan kimselerde ilerleyen zamanlarda agorafobi gibi anksiyete bozuklukları gelişebilmektedir.

Agorafobi Belirtileri Nelerdir?

Agorafobinin de diğer anksiyete bozukluklarında olduğu gibi dereceleri vardır. Kimisi yalnızca uzun yolculuklardan endişe duyarken kimisi de evinin dışarısına adım dahi atamaz. Ancak agorafobik dediğimiz bir kişi fiziksel ve bilişsel olarak bazı şekillerde kendini belli eder. Bunlar;

  • Mide bulantısı
  • Kalp çarpıntısı ve titreme
  • Karın ağrısı
  • Baş dönmesi
  • Nefes alamama hissi
  • Duyarsızlaşma
  • Kontrolü kaybetme korkusu
  • Ölüm korkusudur.

Agorafobinin Tedavisi Nasıl Olur?

Agorafobi tedavisi kişinin durumuna göre seyreder. Bazı vakalar terapi ile iyileştirilebilirken bazı vakalarda ilaçla tedavisi gerekebilir. Terapide kişinin korkularının üzerine gidilerek, korkuyu meydana getiren düşüncelerin değiştirilmesi sağlanır. Bilişsel davranışçı terapi adı verilen, sağlıksız düşünceyi değiştirerek tedavi etme yöntemi genelde agorafobi gibi anksiyete bozukluklarında oldukça başarılıdır.