25 Nisan 2024 Perşembe
Ana SayfaSağlıkAğız gargarası koronavirüse karşı korur mu?

Ağız gargarası koronavirüse karşı korur mu?

İçerikleri

Journal of Medical Virology dergisinin yayımladığı ve uluslararası araştırmacıların katıldığı çalışmadan elde edilen bulgulara göre çeşitli ağız gargaralarının ve kişisel hijyende kullanılan maddelerin insanlara enfekte olan Covid-19 virüsünü öldürdüğü iddia edildi. Laboratuvar şartlarında yapılan deneylerde içeriğinde yüzde 1 bebek şampuanı olan bir burun solüsyonunun iki dakika içerisinde koronavirüsleri öldürdüğü görüldü.

Bunun yanı sıra diğer ağız gargarası ürünlerinin aynı miktarda koronavirüsü 30 saniyeden daha kısa süre içerisinde yok ettiği bildirildi.

Covid-19 Virüsüne Karşı Yapılan Test Yok

Araştırmadan elde edilen sonuçlar çeşitli medya organlarında yayımlanınca sosyal medya ortamında ağız gargarası ve şampuanla burun banyosu yapmanın Covid-19 virüsünü öldürdüğüne dair bir kanaat oluştu. Uzmanlar, araştırmada yapılan testlerin laboratuvar ortamımda yapıldığını, insanlar üzerinde denenmediğini ve Covid-19 virüsüne karşı test edilmediğini söyleyerek vatandaşları uyarıyor.

Bilim adamları ise Covid-19 virüsünün yalnızca ağız ve buruna enfekte olmadığını belirtiyor. Bir solunum yolu virüsü olan Covid-19, solunum yolundaki hücrelere etki ediyor. Covid-19 virüsünü öldürdüğü iddia edilen ağız gargarası nefes borusuna ulaşmadığından ağız gargarasının ve burun banyolarının koronavirüsten koruyacağını düşünmek o kadarda mantıklı bir düşünce değil.

Sosyal Mesafe ve Maske Tedbirlerine Uyulmalı

Bu aşamada en tehlikeli hususun insanların ağız gargarasını ve burun banyosunu maske takmaktan ve sosyal mesafe kurallarına uymaktan bir kurtuluş olarak görmesi olduğunun altı uzmanlar tarafından özellikle çiziliyor. Uzmanlar tarafından ifade edilen bir diğer husus ise ağız gargarasının ve burun banyosunun başka birisinden virüs bulaşmasını engelleyemeyeceğidir.

Mayıs ayı içerisinde İngiltere’de bulunan Cardiff Üniversitesi ise yaptığı farklı bir araştırma neticesinde ağız gargarasının Covid-19 virüsünü insan hücrelerine enfekte olmadan önce öldürdüğünü ve bu sayede ciddi bir koruma sağladığını açıklamıştı.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Kabul Etmiyor

Ağız gargarasının Covid-19 virüsüne yol açan SARS CoV-2 enfeksiyonunun engellenmesinde etkisi olduğuna dair öneriyi Dünya Sağlık Örgütü 6 Şubat tarihinde sosyal medya hesabı Facebook’tan yaptığı paylaşımla reddettiğini açıklamıştı. Dünya Sağlık Örgütü açıklamasında, “Ağız gargarasının Covid-19 virüsünden koruduğuna ilişkin bir kanıt bulunmuyor. Bazı markaların gargaraları tükürükte barınan belli mikropları birkaç dakikalığına da olsa etkisiz kılabilir. Ancak bu husus Covid-19 virüsü enfeksiyonundan korunulabileceği anlamını taşımaz.” ifadelerine yer verilmişti.

Ağız gargarası koronavirüse karşı korur mu?