25 Nisan 2024 Perşembe
Ana SayfaHaberler6 cm boyunda mini robot ile kolonoskopi artık acı vermeyecek!

6 cm boyunda mini robot ile kolonoskopi artık acı vermeyecek!

İçerikleri

Kolonoskopi robotu bağırsak sorunları yaşayan ve kolonoskopi yaptırmak zorunda kalan hastalar için dizayn edildi. Bu robot anüsten kalın bağırsaklara ilerleyerek, bağırsakların içindeki aksaklıkları- yaraları yüksek çözünürlüklü kamera ile çekerek bilgisayara aktaracak. Bu bakımdan insanların iç organlarını incelemek amacıyla geliştirilen teknolojiler içerisinde 2020 yılının en gözde buluşu kolonoskopi robotu oluyor.

Amerikalı mühendisler tarafından geliştirilen bu tam teşekküllü pratik robot bağırsakların kıvrımları arasından kolaylıkla dönebilecek şekilde dizayn edildi. Bağırsaklar içerisinde ilerlerken kameranın görüşünü engelleyen dışkıların temizlenmesi için robotun bir de su püskürten bir hortumu bulunuyor. Böylece doktorlar kalın bağırsaklarda istenilen noktaya kadar giderek yüksek çözünürlüklü görüntü alıp daha kolay teşhis yapabilecekler

Kolonoskopi Robotu Hem Acısız Hem de Kesin Çözüm Sunuyor

Kalınlığı sadece 2.5 santimetre olan bu robotun uzunluğu 6 santimetre olarak dizayn edildi, robotun ön tarafında 2 tane led lambası, video çekimi için gerekli ışığı sağlıyor. Ayrıca doku örnekleri alması için Forseps içeren bu robot dar alanları genişletmek için hava basacağı bir hortum da taşıyor. Böylece bağırsaklar içinde kolayca ilerlemesi sağlanıyor. Cihazın bağırsak yüzeyine yapışmasını sağlayan özel bir mekanizma ile donatılan bu robot doktorlara hiçbir şekilde engel çıkarmadan bağırsak kıvrımları arasında kolayca dönebiliyor. A

merikalı mühendislerin ürettiği kolonoskopi robotu domuzlarda test edildi ve testlerin sonuçları ilk denemelerde başarılı sonuçlar vermedi. Çünkü bu robotun kamerası birkaç santimetre sonra dışkıdan dolayı kapanıyor ve görüntü alamıyordu. Mühendisler bunu önlemek için, cihaza sıvı fışkırtacak ve kameranın lensini temizleyecek bir hortum mekanizması yerleştirdiler, sonuç oldukça başarılı çıktı. İkinci ve üçüncü testlerde, mühendisler cihazı biraz daha geliştirerek denediler, bu robota hava ve su aktuatörü ekleyerek daha pratik hale getirdiler. saniyede 4 santimetre hızla gidebilen bu robotun kolonoskopi işlemini yapabilmesi 5-10 dakika içinde tamamlanıyor.

Hastaya hiçbir sıkıntı vermeden kalın bağırsak içerisinde ilerleyebilen bu robot yakın gelecekte Amerikalı mühendisler tarafından biraz daha küçültülecek manevra kabiliyeti şu an yeterli olan robotun manevra kabiliyetini daha da iyi hale getirmek için çalışmalar devam ediyor.

Robotik Kapsül Kolonoskopi Videosu