Ana SayfaHaberlerTrans yağda kısıtlama 2 ay sonra başlıyor!

Trans yağda kısıtlama 2 ay sonra başlıyor!

İçerikleri

2021 yılının Ocak ayından itibaren Dünya Sağlık Örgütü’nün 2023 hedefine yönelik ilk uygulamanın yürürlüğe gireceğini söyleyen Sağlığa Evet Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Elif Dağlı, “Üretilen gıdaların uygunluğunun denetlenmesinde hayvansal ve endüstriyel trans yağların nasıl ayrıştırılacağının ve endüstriyel trans yağın ölçümüne ilişkin standart bir metot geliştirilmesinin önemi tartışma götürmez. Bu konuda yeterli kapasiteye sahip olan laboratuvar sayısının az olması ise mevzuatın gereği gibi uygulanması açısından engel teşkil edebilir. Ürünlerin analizinin her ilimizde yapılması için gerekli yatırımın yapılarak alt yapının oluşturulmasına gereksinim var. Ayrıca ürünün içeriğindeki trans yağ miktarı ile ilgili de bilgilendirme yapılması sağlık için önemlidir.” dedi.

2035’de Kalp ve Damar Hastası 5,5 Milyon Kişi Olabilir

Dünya Sağlık Örgütü’nün 2023 yılını hedef alan trans yağ uygulamasına yönelik kısıtlamaya ülkemizde 2021 Ocak ayından itibaren başlanacak. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Türk Kardiyoloji Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Ayça Boyacı, “Ülkemizde 2016 senesinde 3.4 milyon kalp ve damar rahatsızlığı bulunan kişi vardı. Bu rakamın 2035 yılına kadar 5.4 milyon kişiye çıkması bekleniyor. Kardiyovasküler rahatsızlıklarla savaşta sağlıklı bir diyet ve yaşam tarzı en önemli silahlardır.

Kandaki kolesterol seviyesinde düşme hedefleniyorsa diyette tüketilen doymuş yağlar toplam kalorinin yüzde 5-6’sını geçmemelidir. Et ve süt ürünleri açısından fakir, sebze, meyve, tam tahıl ve baklagillerden zengin, sızma zeytinyağının tüketildiği Akdeniz tipi bir diyet en ideal ve sağlıklı olanıdır.” dedi.

Yüksek LDL Kardiyovasküler Rahatsızlık Nedeni

Yüksek kolesterolünün kardiyovasküler rahatsızlıklarda ana etkenlerden biri olduğunu ifade eden Türk Kardiyoloji Derneği Lipid Çalışma Grubu Başkanı Doç. Dr. Öner Özdoğan, “Kandaki LDL kolesterol seviyesinin çok yüksek olması durumunda bu kolesterol atardamar duvarlarında birikebilir. Trans yağlar damarın iç yüzeyini bozduğundan dolayı iltihaplanma artar ve kolesterolün neden olduğu damar bozulması daha genç yaşlarda görülebilir.” ifadelerine yer verdi.

Türkiye’de Yüksek Tansiyon Hastası Çok Fazla

Ülkemizdeki yetişkin erkeklerin yüzde 30’unda, yetişkin bayanların ise yüzde 35’inde yüksek tansiyon rahatsızlığı bulunduğuna değinen Türk Kardiyoloji Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ertuğrul Okuyan, ilaç tedavisinin haricinde lifli gıda tüketiminin, diyette tüketilen yağ ve alkolün azaltılmasının, fiziksel aktiviteye daha fazla zaman ayrılmasının tavsiye edildiğini söyledi.

Endüstriyel Trans Yağlar Gıdalarda Kullanılmayacak

Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) endüstriyel trans yağların gıda tedarik zincirinden tamamen çıkarılması için 2023 yılını hedef olarak gösterdiğini belirten Sağlığa Evet Derneği Başkanı Elif Dağlı, “Avrupa Birliği’nden sonra ülkemizde de tüketiciye sunulmak için hazırlanan gıdalarda ve perakende olarak satışı amaçlanan gıdalarda 100 gram yağ için maksimum 2 gram trans yağ kısıtlaması getirilmesi tüketici sağlığı açısından atılmış önemli bir adımdır. Daha evvel ürün etiketinde yapılan düzenlemeyle trans yağlardan korunulması tümüyle tüketicinin sorumluluğundaydı. Avrupa Birliği’ne uyum kapsamında Türk Gıda Kodeksinde yapılan değişiklik sayesinde Ocak 2021 tarihinden itibaren gıda işletmecileri de bu sorumluluğu üstlenmiş olacak.

Son tüketici ya da toplu tüketim yerleri için üretilmeyen bir gıdayı diğer gıda işletmecilerine sunan gıda işletmecileri, yeni dönem trans yağ kısıtlamasından muaf tutulacak. Hammadde tedarikçileri ise ürünlerindeki endüstriyel trans yağ miktarının 100 gram yağ içerisinde 2 gramı geçmesi halinde trans yağ miktarı ile ilgili üreticiye bilgilendirme yapacak.

Ayrıca hangi ürünün içeriğinde ne kadar trans olduğuna dair tüketici bilgilendirilmelidir. Aynı üründen birden fazla tüketilirse ya da farklı ürünlerden aynı anda tüketilirse çok rahat bir şekilde önerilen günlük limit aşılabilir. Tam da bu nedenden dolayı etiket üzerinde kısıtlı trans yağ miktarını tüketicinin okuması tüketici sağlığı yararınadır. Aksi takdirde gıdalardaki trans yağ kısıtlaması uygulamasının tüketici sağlığı açısından fazla bir anlamı olmayacak.” diye konuştu.