18 Nisan 2024 Perşembe
Ana SayfaSağlıkTiroid biyopsisi nedir, nasıl yapılır?

Tiroid biyopsisi nedir, nasıl yapılır?

İçerikleri

Tiroid Biyopsisi

İnsanda bulunan tiroid bezinden ve nodüllerinden küçük bir örnek alınarak ultrason eşliğinde gerçekleşen bu uygulamada, alınan örnek dokusunda herhangi bir kanser veya bir enfeksiyonun olup olmadığı belirlenmektedir.

Nefes borusunun önünde ve insan vücudunda gırtlağın hemen altında bulunan bir organ olan tiroid bezinde, tiroid biyopsisi bir vakumlu cihaz veya iğne kullanılarak gerçekleştirilmektedir.

Tiroid Biyopsisi Nasıl Yapılır?

Bu tiroid biyopsisi uygulamasında iki çeşit yöntem kullanılabilmektedir. Özellikle ince iğne ile gerçekleşen aspirasyon biyopsisi yöntemi ve vakumlu biyopsi yöntemleri bu konuda ön plana çıkmaktadır.

Ultrason eşliğinde, ince iğne ile gerçekleşen uygulamada iğnenin cilt derisinden geçirilip nodülün içine ilerletilmesi yöntemi kullanılmaktadır. Vakumlu biyopsi yöntemleri ise vakum yöntemi ile gerçekleştirilmektedir.

Tiroid Bezi Nedir?

İnsanın boğaz bölgesinde, soluk borusunun ön kısmında yer alan bir organ olarak tiroid bezi, boğazda adem elması olarak bilinen bölgenin altında yer alan bir organdır. Adeta bir kelebeği andıran bir şekle benzeyen bu organ, vücutta hormonların üretimini sağlamakta ve bu hormonların düzenlenmesinde yardımcı bir konumda yer almaktadır.

Bu anlamda insan için son derecede önemli bir konumda olan tiroid bezi, vücutta birçok etken duruma sahiptir.

Tiroit Biyopsisi Neden Yapılır?

Bu uygulama genellikle tiroid bezinde yer alan bir nodülün iyi veya kötü huylu olduğunun tespiti için uygulanmaktadır. Özellikle ultrason görüntülemesi ve tiroid taramalarında tespit edilebilen bu durumda, tiroit biyopsisi önemli bir yer kaplamaktadır ve önemli bir tedavi yöntemidir.

Mamografi Nedir?

Tıbbi alanda memenin filmini çeken bir meme görüntüleme yöntemi cihazı olarak mamografi yöntemi meme kanserinin teşhis ve tedavisinde önemli yöntemlerden bir tanesidir.

Normal muayene sırasında saptanamayacak kadar küçük kanser durumlarının tespiti amacı ile uygulanan bu yöntemde dijital olarak da görüntüleme yapılmaktadır. Bu anlamda meme kanserinin tanı ve teşhisinde çok önemli bir görüntüleme yöntemi olarak bilinmektedir.

Mamografi Neden Çekilir?

Meme kanseri riskine karşı kadınlarda tarama amacı ile mamografi çekimi işlemi gerçekleşmektedir. Özellikle bu konuda 40 yaşı aşmış tüm kadınların yaptırması gereken bir uygulama olan bu yöntem, meme kanseri teşhisinde çok önemli sonuçları vermektedir.

Dijital Mamografi Nedir?

Kadınlarda meme kanserinin taranması, teşhis edilmesi ve erken tanı konmasında yararlı olan ve düşük X-ışını ile çekilen bir görüntüleme yöntemi olarak bu dijitalyöntemde memenin röntgen filmi çekilmektedir.

Kadınlarda memede kanserli hücrenin çok erken teşhisini sağlayabilen bu uygulamada meme kanserinin tedavi edilmesi de kolaylaşmaktadır.

Mamografinin Faydası Nedir?

Bir radyoloji uzmanı tarafından gerçekleştirilen mamografi uygulamasında özellikle daha küçük meme kanser hücreleri tespit edilebilmekte ve bu açıdan bu uygulama çok faydalı olarak görülmektedir.

Meme kanserlerinin büyümeden, henüz oluşma aşamasındayken tanı ve teşhisi kanserde çok önemli bir durum olduğundan, bu görüntüleme uygulaması birçok avantajı içinde barındırmaktadır.

Prostat Biyopsisi Nasıl Yapılır?

İki yol ile yapılabilen bu uygulamada her iki yolda da ultrason kullanılmaktadır. İnce bir iğne yöntemi ile prostat dokusunun örnek alınması ile gerçekleşen bu uygulamalarda, makattan kalın bağırsağa bir ultrason probu sokulmaktadır ve prostat sınırları belirlenmektedir.

Prostat Biyopsisi Neden Yapılır?

Prostat biyopsisi insanlarda ultrason kullanılarak gerçekleştirilen bir uygulamadır. Özelikle bu uygulamada insanlarda vücutta prostat kanseri varlığını teşhis etmek asıl amaç olarak görülmektedir.

Prostat Biyopsi Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Özellikle bu biyopsi uygulamasından sonra dikkat edilmesi gereken noktalar bulunmaktadır.

Bu noktalardan ilki prostat biyopsisi ameliyatı sonrasında herhangi bir enfeksiyon durumunun ortaya çıkışında bir uzmana başvurmak, oluşabilecek çeşitli ağrı ve benzeri durumlarda da bir uzmana danışarak çeşitli antibiyotik ve ağrı kesici ilaçlar kullanmaktır.

Prostat Biyopsi Çeşitleri Nelerdir?

Bu uygulama iki çeşit yaklaşımı içerisinde bulundurmaktadır. Özellikle transrektal ve transperineal yaklaşımlar bu biyopsinin çeşitleri arasında yer almaktadır. Prostat biyopsisi uygulamaları sıklıkla uygulanan yöntemlerdir.